TEO KAMOV/CROPIX Cropix
POKAZALI MOĆ, ALI...

Bio bi to težak udarac: U Osijeku strahuju od jednog scenarija! O svemu će odlučiti Nenad Bjelica

Osijek će se i u novoj sezoni oslanjati na dobro znane adute, ali što će biti s najvažnijim igračem?
Piše: JL.Objavljeno: 13. srpanj 2021. 21:45

Nakon što su u generalki pobijedili srpski TSC iz Bačke Topole igrači Osijeka su se uputili do istočne tribine s koje ih uvijek bodre njihovi najvjerniji navijači. Istina, nije ih u subotu bilo u osobito velikom broju, a i oni koji su nazočili utakmici slijedom epidemioloških uputa sjedili su udaljeni jedni od drugih, ali kada su ih Bijelo-plavi pozdravljali čuo se i njihov glas. Uzvici oduševljenja i snažan pljesak pokazali su istinsko zadovoljstvo onim što su njihovi ljubimci prikazali u posljednjoj pripremnoj utakmici pred ovotjedni početak novog prvenstva.

Tri pogotka u protivničkoj mreži momčadi trenera Nenada Bjelice su osigurala uvjerljivu pobjedu. Čistu, netaknute vlastite mreže, ali i izborenu u gledljivoj igri garniranoj, ukrašenoj majstorskim potezima istinskih znalaca. Osijek je protiv TSC-a pokazao moć u igri, potvrdio kvalitetu, ali i širinu koju ima u svom kadru. Oni igrači koji su došli ovog ljeta među Bijelo-plave predstavili su se u dobrom svjetlu. Svaki je opravdao dolazak i učvrstio vjerovanje da će biti od i te kakve koristi. Hiroš, Bralić i Nejašmić su igrali manje minuta, Gržan najduže, ali svaki je iskoristio prigodu pokazati svoje umijeće što je samo učvrstilo dojam da je posao odrađen u prijelaznom roku bio itekako uspješan.

Unosio nemir

Ali, Osijek će se i u novoj sezoni oslanjati na dobro znane adute. S gostima iz Bačke Topole odigran je pripremni, prijateljski susret. Međutim, ništa to nije značilo Ramonu Mierezu. Najuspješniji strijelac HNL u prošlom prvenstvu, osvajač Žute majice našeg lista kao najbolji igrač i ovaj puta je potvrdio sve ono što ga i inače krasi. Postigao je vodeći pogodak, cijelo vrijeme dok je igrao unosio nemir i nered u protivničku obranu, svaki je njegov potez bio s tribina praćen pljeskom, a izlazak s travnjaka pravim ovacijama. I pitanjima koja su izražavala zabrinutost, “neće valjda otići iz Osijeka”. A to je pitanje koje se već dugo nadvija nad njim. Svatko bi poželio takvog igrača, strijelca, u svojoj momčadi pa nije ni čudo što je u ovom trenutku Argentinac najvrjedniji, najskuplji igrački eksponat u Gradskom vrtu.

image

VLADO KOS/CROPIX Cropix

Odlazak Miereza teško bi bio nadoknadiv. Istina, prihvate li Osječani neku od ponuda kojima je obasut dobiti će sasvim sigurno veliku novčanu kompenzaciju, zaraditi moguće i najviše nego ikad u transferu nekog svog igrača, ali Bijelo-plava će momčad ostati bez onog koji otključava sve brave pred protivničkim mrežama. Takvi su uvijek bili na cijeni i takvi su rijetki. Iako, dolasci i odlasci igrača stvar su klupske poslovne politike, a kako je taj posao u domeni i nadležnosti Nenada Bjelice sigurno će odvagati i učiniti ono što je najbolje za Osijek. Mierez pak igra punom snagom i najvećim angažmanom. Ne bira i ne dijeli utakmice i protivnike na važne i manje važne, čak ni na natjecateljske i(li) pripremne, on juri travnjakom dječački razigrano ali i ozbiljnošću najvećeg profesionalca. Ako je suditi po njegovom nastupu u pripremnoj utakmici s TSC-om iz Bačke Topole, u generalki, može se očekivati da u novoj sezoni bude i bolji nego je bio u prošloj u kojoj je bio doista sjajan. Naravno, pod uvjetom da ostane u Osijeku što svi njegovi navijači kao konačan ishod priča o Mierezovom transferu priželjkuju.

Već u petak će Bijelo-plavi odigrati prvu utakmicu novog prvenstva. Gost će im biti Šibenik, a želja i cilj u jednom, izboriti pobjedu i startati s tri boda. Dao je Nenad Bjelica svima odmor do danas poslije podne kada će održati trening i misli svojih učenika kroz njega usmjeriti ka predstojećoj utakmici sa Šibenikom. Momčadi će se priključiti i njen kapetan Mile Škorić, a dan kasnije i mađarski reprezentativac Laszlo Kleinheisler.

image
VLADO KOS/CROPIX Cropix

Vratio se Ndockyt

I za njih je završen odmor a kako su dugo bili u reprezentativnim vrstama Hrvatske i Mađarske na tjelesnom planu ne bi trebalo ni s jednim biti problema. To ujedno znači i da će ih Bjelica imati u kadru za ogled sa Šibenikom. Moguće i Brazilca Igora Silvu koji se oporavio od ozljede. Tri su to iznimno kvalitetna igrača koja će zasigurno pronaći svoja mjesta u udarnoj momčadi Bijelo-plavih. Treba reći i da je generalka s momčadi TSC iz Bačke Topole otkrila i još jedan važan i radostan detalj. Vratio se igri Merveil Ndockyt. Zdrav i spreman, spretan i okretan za ono malo vremena koliko je proveo na travnjaku pokazao je i podsjetio kakvu vrijednost u njemu Osijek ima.

Puno je toga u generalki viđeno, puno dobrog i onog što ulijeva nadu da će Bijelo-plavi i u novoj sezoni biti ozbiljan konkurent za najviše plasmane. Samo, ne treba smetnuti s uma da ono pravo tek počinje, da moraju u petak u nadmetanju sa Šibenikom biti na visini zadaće jer dobar start puno znači. Pouka im može biti i prošla sezona kada su nakon prva tri kola prvenstva na kontu imali samo jedan bod. No, tada je stigao Nenad Bjelica, a sve ostalo je i te kako poznato. Ono najbitnije u prvom redu, Osijek je ostvario do sada svoj najbolji plasman u HNL.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
01. listopad 2024 03:44