Marin Tironi / CROPIX
PRIJE 12 GODINA

BIO JE TO OPROŠTAJ KAKVOG JE ZASLUŽIO! DINAMO JE DO POLUVREMENA UTRPAO PET KOMADA: Ljubav kapetana Vatrenih i budućeg izbornika počela je te subote

Prije 12 godina od zagrebačke publike oprostio se velikan hrvatskog nogometa
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 10. svibanj 2020. 17:46

Na današnji dan prije 12 godina od maksimirske publike oprostio se - Luka Modrić! Utakmica s Rijekom koju su Modri dobili s 6:1 bila mu je posljednja u Dinamovom dresu u Maksimiru. Još je odigrao uzvratni ogled finala Kupa protiv Hajduka na Poljudu, te se onda otisnuo u Tottenham, već je prije sve bilo dogovoreno s premierligašem. Ta utakmica s Rijekom odigrana je tri dana nakon prve utakmice finala Kupa protiv Majstora s mora također u Maksimiru, Modri su pobijedili s 3:0.

Ta posljednja Modrićeva utakmica u Maksimiru odigrana je u svečanom ugođaju pred 20 tisuća gledatelja. Modri su već bili osigurali naslov prvaka, bio je to treći u nizu od Dinamovih 11 uzastopnih naslova prvaka. Bila je to nogometna poslastica na Modrićevu oproštaju jer Dinamo je protiv Rijeke već na poluvremenu vodio 5:0. Rijeka je od 26. minute igrala s desetoricom. Isključen je Igor Čagalj nakon prekršaja u ulozi zadnjeg braniča. No, Dinamo je već i u tih prvih 20 minuta vodio 2:0.

Te subote na Modrićevom oproštaju od Maksimira publika je doista mogla uživati. Primjerice, Mario Mandžukić je zgrabio loptu povrh vlastitog šesnaesterca i povukao kontranapad preko polovice igrališta, pa s desetak metara zakucao loptu u mrežu. Upravo je takvim potezom, u 11. minuti, i načeo Rijekinu mrežu. Razigrao se Josip Tadić, zabio je tri pogotka, jednog namjestio. Posebno su, međutim, plijenile same akcije maksimirskih nogometaša, njihova dvostruka proigravanja, a tu je brilijrao Luka. Posebno je ostalo u sjećanju kad je Modrić s 40-ak metara polulobom ubacio loptu Ettu u suparnički kazneni prostor pored kompletne riječke obrane. U nastavku akcije Etto je ubacio u sredinu za Tadića, a ovaj je spremio u mrežu, navijači Modrih su bili na nogama.

Zagreb, 100508.
Nogometni stadion kluba Dinamo, utakmica izmedju nogometnog kluba Rijeke i Dinama, nakon koje je Dinamo i sluzbeno prvak Hrvatske, a ujedno je to i poslijednja utakmica Luke Modrica za Dinamo.Oprostajni transparent za Luku.
Foto: Marin Tironi / cropix
Marin Tironi / CROPIX

Dirljiv oproštaj

Na istočnoj je tribini bio transparent “Luka, fala ti”. Modrić na toj svojoj posljednjoj maksimirskoj utakmici nije zabio pogodak, ali je oproštaj bio dirljiv. Tadašnji trener Modrih Zvonimir Soldo u 80. je minuti u igru poslao Sammira, a prema klupi je posljednji puta u plavom dresu krenuo kapetan, najbolji igrač i dakako jedan od najboljih dinamovaca ikad. Cijeli se stadion ustao na noge i ovacijama zahvalio hrvatskom reprezentativcu za sve igre koje je pružio u modrom dresu.

Na svakom Modrićevom pokretu vidjelo se da iznimno emocionalno doživljava rastanak s Maksimirom. Dok su ga suigrači podigli na ruke, igrači Rijeke su pljeskali zajedno s cijelim stadionom. U Lukinom oku zacaklila se suza, a nakon izlaska pohitao je u obilazak cijelog stadiona koji ga je ispraćao skandiranjem “Luka, Luka” ili “Luka Modrić”... Nakon što je podigao svoj treći uzastopni naslov prvaka Hrvatske, Modrić je zajedno sa suigračima otišao na sjevernu tribinu proslaviti naslov s Bad Blue Boysima, da bi se nakon odlaska svih suigrača s travnjaka, Modrić na poziv navijača još jednom vratio na sjever i posljednji puta pozdravio Boyse.

- Jedva sam suzdržavao suze. Ne znam, teško mi je. Tužan sam što idem, ali to je korak više u mojoj karijeri. Veselim se, osvojili smo naslov, na najljepši način smo završili sezonu. Opraštam se od Dinama i naših divnih navijača, u Maksimiru sam proveo sjajne trenutke. Imamo najbolje navijače na svijetu, hvala im na svemu. Prvi put sam i ja predvodio navijanje, bilo je super - kazao je Luka na oproštaju od Maksimira, te za kraj dodao...

- Vjerujem da ću se jednog dana vratiti!

Napisali smo, Dinamo je tada vodio Zvonimir Soldo, a Rijeku - Zlatko Dalić! Današnji izbornik tada sigurno nije mogao pretpostaviti da će mu upravo Luka i društvo deset godina kasnije donijeti povijesni uspjeh, srebrnu medalju na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

MODRIĆ ZA DINAMO

U LIGI:

94 utakmice

27 golova

U KUPU:

17 utakmica

2 gola

U SUPERKUPU:

1 utakmica

1 gol

U EUROPI:

18 utakmica

3 gola

UKUPNO:

130 utakmica

33 gola

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
29. ožujak 2024 06:29