CROPIX
 SRDJAN VRANCIC
PIŠE ORLANDO RIVETTI

Bio je to zločin protiv nogometa: Ružne scene i divljanje zasjenili su genijalnost jednog čovjeka!

Hoće li jedna utakmica poremetiti odnose trolista koji u svojim rukama drži sudbinu HR nogometa?
Piše: Orlando RivettiObjavljeno: 02. lipanj 2020. 08:27

Eros Grezda je na parkingu poslije utakmice šakom u glavu udario Antonija Mirka Čolaka. Uredovala je prava policija. Ne redari koji su imali dosta problema da bi poslije utakmice dopratili suca Pajača do svlačionice.


Trener Osječana Ivan Kulešević rigao je vatru. Prisjetio se bivše Jugoslavije. U sucu utakmice vidio veću pošast od koronavirusa... Divljalo se na klupi Osijeka. Na terenu scene Divljeg zapada. Polufinalna utakmica Hrvatskog kupa Rijeka - Osijek pokazala nam je ono drugo lice nogometne predstave. Ono ružno. Odvratno i sramotno. Jedina svijetla točka povratka nogometa na Rujevici su navijači Rijeke koji su okupirali brdo iznad “sjevera” i bili podrška cijelu utakmicu.


Damir Mišković i Ivan Meštrović su biznismeni i prijatelji. Dubai im je drugi dom. Meštrović je predsjednik i suvlasnik NK Osijek, kluba koji gradi stadion i kamp sa sedam terena, i posebni savjetnik predsjednika HNS-a Davora Šukera, inače Osječanina... Svi su u nedjelju bili “na mjestu zločina”. Zločina protiv nogometa. Vjerojatno jedna utakmica, bez obzira na njezin značaj, neće poremetiti odnose trolista koji u svojim rukama drži sudbinu hrvatskog nogometa. Četvrti čovjek je Marijan Kustić, izvršni direktor HNS-a. Uz napomenu da je sudačka organizacija (svi tatini sinovi...) pod kapom Hrvatskog nogometnog saveza.


Rijeka je u dramatičnoj utakmici za kojom je ostalo puno otrovnih repova, izborila svoje deseto finale (sedam trofeja je osvojila), od posljednjeg ulaska u Prvu ligu, 1974. godine. Pet puta je iznad Učke zasjalo Rabuzinovo Sunce. Posljednji prošle godine s druge strane Učke, na pulskom stadionu Aldo Drosina, kada je svladan Dinamo 3:1, a trener Rijeke bio Igor Bišćan. Kraj ove sezone je 1. kolovoza, Rijeka - Lokomotiva, u Šibeniku.

Loša poruka Pajača

Je li zagrebački sudac Igor Pajač skrojio rezultat u ogledu Rijeke i Osijeka? Ako pitate Osječane, nema dvojbe, bio je njihov krvnik. Činjenica je da je loše ušao u utakmicu ne dodijelivši žuti karton, na rubu crvenog, igraču Osijeka već u 4. minuti. Poslao je lošu poruku - udarajte... I izgubio kredibilitet.


Vašarsko ponašanje Osječana i sudačke sporne odluke zasjenile su sjajne poteze Rijekina trenera Simona Rožmana. Nije pogodio početni sastav. Previše je pojedinaca šetalo po terenu. A onda je u 54. minuti napravio tri od pet dopuštenih izmjena po novim pravilima. Velkovski (Galović), Lončar (Halilović), Murić (Gorgon), kasnije (67) je Yateke uzeo mjesto Smolčiću, a taktička je bila zamjena Escoval - Čolak u sudačkom vremena.

Dva su gola zabili igrači s klupe. Rožman je sjajno vodio utakmicu za razliku od Kuleševića koji se izgubio u džungli “sudačke nepravde”, nakon što je u prvom poluvremenu dobro pročitao Riječane.


Utakmica koju ćemo, nažalost, pamtiti po ružnim scenama. I preokretu u posljednjih pola sata. Više će se pričati o sucu Pajaču i njegovim greškama nego o strijelcima.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 15:24