Gergo Lovrencsics i Jamal Musiala
 CHRISTOF STACHE Afp
NOVO LICE NA POLJUDU

‘Bit će pravo pojačanje! On je jedan je od najboljih igrača koje je Hajduk doveo posljednjih sezona‘

‘Hajduk je trenutno posložio jako zanimljivu momčad u koju će se on bez problema uklopiti‘
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 15. srpanj 2021. 11:49

Bivši napadač Hajduka Mirko Ivanovski napustio je Diosgyör, u Bitoli još čeka novi angažman i dobro zna koja je glavna tema kada zazvoni telefon iz Splita. Naime, već niz godina odlično se Ivanovski poznaje s Gergom Lovrencsicsem, mađarskim reprezentativcem koji je dobio komplimente za premijeru u bijelom dresu unatoč porazu od Zrinjskog.

- Znamo se još dok sam igrao za Videoton protiv njegovog Lecha u kvalifikacijama Europske lige. Gergo je tada bio krilni napadač, a kasnije je dolaskom u Ferencvaros postao desni bek - ispričao je Ivanovski zanimljiv detalj o Lovrencsicsu, koji je kontra mostarske momčadi pokazao da posjeduje vrlo dobar centaršut i da mu nikako nije strano pridodati se napadu.

image
Mirko Ivanovski
TOM DUBRAVEC/ CROPIX

Godine presudan faktor

Za Ivanovskog je veliko iznenađenje što je desni bek Ferencvarosa preselio u HNL s obzirom da je imao status kapetana u prvaku Mađarske.

- Pet sezona je bio standardan igrač Fradija, ali očito je da su godine i kod njega bile presudni faktor. Ferencvaros ima poseban model produljenja ugovora s igračima koji su prešli 30. godinu. Lovrencsics je na pragu 33. i vjerojatno su mu ponudili ugovor na jednu godinu. Uz to, promijenio se trener, otišao je Rebrov, došao Austrijanac Stöger. Sigurno će se promijeniti i momčad jer u Mađarskoj vole gledati nova lica u momčadi.

Zato je Lovrencsics nakon osvojena tri naslova prvaka došao u Hajduk potpisavši na dvije sezone, umjesto ostanka u Mađarskoj na jednu. Otkrio nam je Ivanovski kako je pričao s Lovrencsicsem ovog proljeća nakon pobjede njegovog Diosgyöra protiv Ferencvarosa (1:0).

- Rekao mi je ako ne ostane u Fradiju, da ima ponudu Vasasa, jer želi ostati živjeti u Budimpešti. Međutim, očito je Hajduk došao s opcijom koja mu se jako dopala.

image
Toni Kroos i Gergo Lovrencsics
CHRISTOF STACHE Afp

Nakon Lecha u kojem je počevši od 2012. Lovrencsics proveo četiri sezone, Hajduk je drugi klub u inozemstvu za mađarskog reprezentativca. Kakve su igračke karakteristike Lovrencsicsa?

- Odličan je bek ofenzivno orijentiran. Centaršut mu je najjača odlika. U obrambenom dijelu karakteriziraju ga čvrstina odgovornost. Za Hajduk bi zaista trebao biti pravo pojačanje jer po mom sudu Lovrencsics je jedan od najboljih igrača koje su Bijeli doveli posljednjih sezona.

Neće biti problema

Ivanovski prati zbivanja u Hajduku, upoznat je sa svim pripremnim dvobojima i dobro se sjeća kako su Bijeli i pred tri godine redom “gazili” suparnike na pripremama u Sloveniji.

- Nadam se da se ovog ljeta neće ništa okrenuti u suprotnom smjeru, tada nas je “ubio” poraz od Steaua u Bukureštu, onaj zgoditak iz 90. minute s kojim smo ispali iz Europe. Od tada smo potpuno pali jer očekivanja su bila velika, a shodno tome i razočaranje. Hajduk je trenutno posložio jako zanimljivu momčad u koju će se Lovrencsics bez problema uklopiti. Kada to kažem, onda prvenstveno mislim na činjenicu da neće imati problema s pritiskom očekivanja. Mađari su mentalitetom hladniji od ljudi iz naše regije, a pritom ne razumije ni jezik. Neće imati problema ako i krene lošije na početku dok se ne adaptira na novu sredinu. Premda smatram da mu adaptacija neće dugo trajati...

Lovrencsics se Hajduku priključio prošlog vikenda nakon što je s reprezentacijom Mađarske igrao na Euru. U prošloj sezoni igrao je 22 utakmice u prvenstvu za prvaka Ferencvarosa postigavši jedan pogodak uz tri asistencije. Upisao je svih šest nastupa za Fradi u Ligi prvaka prošle jeseni i jasno je da će njegovo iskustvo pomoći Bijelima na putu ka željenom plasmanu u skupinu Konferencijske lige. Očekivanja su velika, na Lovrencsicsu je da ih na Poljudu ispuni. Krenuo je dobro sa Zrinjskim, slijedi mu sad Lokomotiva...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. svibanj 2024 04:41