AFP
RIBARI KAO NOGOMETAŠI

Bivši Hajdukovac o Islandu: 'Neka Kovač pogleda kako su ih Slovenci razbili'

Ako će izbornik Niko Kovač i njegov stožer trebati autentične informacije
Piše: Alen OrlićObjavljeno: 25. listopad 2013. 10:06

Ako će izbornik Niko Kovač i njegov stožer trebati autentične informacije o najboljoj nogometnoj vrsti Islanda, mogu ih dobiti iz prve ruke od jednog Hrvata, Jurja Grizelja, 27-godišnjeg ofenzivnog veznjaka koji igra na Islandu. Iako je tamo proveo tek šest mjeseci igrajući za drugoligaša Grindavik, Grizelj je već dobro upoznao islandski nogomet.

Dijete Hajduka

Grizelj je dijete Hajduka, kluba za koji je debitirao u prvoj momčadi sa 17 godina kod trenera Zorana Vulića, ali potom nije imao sreću da dobije pravu priliku nego je lutao po posudbama. Igrao je u Istri, Šibeniku, Splitu, a prošao je i Mosor, Solin, Trogir, još kao tinejdžer bio je u Karlsruheu. Vršnjak je s Modrićem, Ćorlukom i ostalima s kojima je igrao u mladim reprezentativnim selekcijama...

S Grizeljom smo se našli u Splitu jer je nogometna sezona na Islandu počela u svibnju, a završila koncem rujna.

Kakav je nogomet na Islandu?

- Kod nas postoji iskrivljena slika o Islanđanima kao o ribarima koji ne znaju previše o nogometu. Rekao bih da ih nepravedno podcjenjujemo. Sad kad smo ih izvukli u play-offu, počinjemo ih polako upoznavati. OK, liga na Islandu nije toliko jaka jer svi njihovi reprezentativci igraju u Europi. Ali svi ti igrači počeli su u islandskoj ligi. Nogometaše kao i bakalar najviše izvoze u zemlje Beneluksa i Skandinaviju. Svi su počeli u klubovima koji su sređeni i koji su po infrastrukturi daleko ispred nas. Što se tiče novca, tamo se može pristojno živjeti od nogometa, pa i u drugoj ligi. Plaća je redovita, a to je najvažnije...

Prva asocijacija na Islanđane je Eidur Gudjohnsen, nekada sjajni napadač Barcelone i Chelseaja. S 35 godina Gudjohnsen je još uvijek aktivan i u klubu (Club Brugge) i u reprezentaciji.

- Gudjohnsen je za Island nešto poput Tottija u Romi, ikona, najveća zvijezda, iako više nije na onoj razini iz najboljih dana. Više ne trči puno, ali još uvijek je opasan.

Slovenci ih razbili

Jeste li gledali utakmice Gudjohnsena i društva u kvalifikacijama?

- Pratio sam sve, a uživo sam ih gledao protiv Slovenije u Reykjaviku. Slovenci su ih u toj utakmici doslovce uništili. Dobili su ih 4-2. Razlog za taj poraz dobro mi je poznat. Nije im igrao Gylfi Sigurdsson, 24-godišnji veznjak Tottenhama. On im je pola momčadi. Sigurdsson više znači za igru Islanda nego što za našu znači Modrić. Za mene je Modrić bolji u konstrukciji igre, ali i Sigurdsson je prava ‘desetka’. Opasniji je po gol od Luke, odlično izvodi slobodnjake i često je strijelac. U Tottenham je i doveden kao zamjena za Modrića.

Islandski Modrić već je kao tinejdžer otišao u Reading pa prešao u Hoffenheim odakle je proslijeđen na posudbu u Swansea. Tu je proigrao, a Tottenham je za njega platio deset milijuna eura.

- Napad je najjača strana Islanda. I to napad kroz kontru i polukontru. Njihov izbornik Šveđanin Lagerbäck od tog načina igre neće odustati ni protiv Hrvatske.

Prvi napadač im je Kolbeinn Sightorsson iz Ajaxa?

- On im je najbolji strijelac, ali cijela ofenzivna linija zabija golove. Sa Sightorssonom u paru igra Gudjohnsen ili Finnbogason iz Heerenveena. Imaju brze i prodorne igrače koji mogu napraviti nered svakoj momčadi.

Koja im je slaba točka?

- Obrana i bokovi. Slovenci su to dobro detektirali u pripremi utakmice u Reykjaviku, pa su ih uništili igrom preko bokova. Njihovi bočni igrači nisu ni blizu razine Srne ili Strinića. Oni to pokušavaju duplirati pa krila povlače nazad, ali to je sigurno karta na koju se može igrati.

Kakvo će vrijeme biti u Reykjaviku?

- Hladnoća i poneki stupanj ispod nule nisu toliki problem kao vjetar koji je jak i neugodan.

Očekivanja Islanđana?

- Imaju veliku strast prema nogometu i sportu općenito. Rukomet je tamo sport broj jedan. Veseli ih što igraju protiv jedne velike reprezentacije. Vole zvijezde i Hrvatsku doživljavaju kroz Modrića i Mandžukića. Htjeli su izbjeći Portugal. Kad su igrali s njima prije par godina, bili su sretni što je Ronaldo došao, iako su izgubili 1-3. Motiv će im biti velik. Ako ćemo mi željeti dati sto posto da odemo u Brazil, onda će oni dati tristo posto. Jer nikad nisu bili na velikom natjecanju, i tko zna kad će opet imati ovakvu priliku.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
12. svibanj 2024 11:55