Privatna arhiva
Intervju za SN

Bivši hajdukovac otvoreno: ‘Za sve je ‘kriv‘ Dalić, a za klub kao što je Hajduk sramota je biti peti‘

Bivši igrač Hajduka u subotu je proslavio 50. rođendan, a nedavno se vratio iz Saudijske Arabije
Piše: Kazimir GuberinaObjavljeno: 16. kolovoz 2020. 11:02

Darko Jozinović, bivši igrač Cibalije i član Hajdukove generacije koja je s ponosom predstavljala splitski klub u hrvatskim i europskim okvirima sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća, potvrdio je kvalitete i kada je trenerski posao u pitanju. Jozinović je proteklih godinu dana boravio u Saudijskoj Arabiji, gdje se kao trener U-13 momčadi najpoznatijeg kluba Al-Hilala okitio naslovom prvaka u spomenutoj kategoriji, a za sve je ‘kriv’ hrvatski izbornik Zlatko Dalić.

- Ime Zlatka Dalića u Saudijskoj Arabiji izgovara se s posebnim poštovanjem, bilo je tako i prije SP-a u Rusiji, a da ne govorimo kakav tek sada status Dalić ima. Njegova riječ je u Saudijskoj Arabiji svetinja, a s obzirom na to da je Al-Hilal tražio trenere za školu nogometa, uz mene je još sedam hrvatskih trenera na Dalićevu preporuku dobilo prigodu pokazati trenersko znanje. Osvojio sam 1. mjesto s U-13 momčadi Al-Hilala, a i ostali hrvatski treneri opravdali su ukazano povjerenje. No, koronavirus nam je poremetio planove i morao sam se vratiti u Hrvatsku. Prvenstva u nekim kategorijama nisu ni okončana, a ja sam imao sreću da se sve utakmice odigraju do kraja i ponosan sam na uspjeh i dojam koji sam s ostalim trenerima ostavio u Al-Hilalu - istaknuo je Jozinović.

Ističe da mu je ta epizoda donijela veliko trenersko i životno iskustvo...
- Ne isključujem mogućnost povratka, ali nije nemoguće da dobijem angažman i u Hrvatskoj, bilo u prvoligaškoj ili drugoligaškoj konkurenciji. Ponuda ima, no tek će se vidjeti koja je opcija najbolja. Želja je svakako vođenje seniorske momčadi.

Cibalijini problemi

Pomno je pratio i hrvatska nogometna zbivanja.
- Nastavak dominacije Dinama je očekivan. Lokomotiva je zasluženo druga s vrhunskim trenerom kakav je Goran Tomić, nije mala stvar biti ispred Osijeka i Rijeke.
Dakako, bilo mu je nemoguće ne osvrnuti se na pad njegovih dviju najvećih nogometnih ljubavi, Cibalije i Hajduka.
- U Cibaliji sam ponikao, no danas je Cibalia na niskim granama i, nažalost, ne vidim neku posebnu perspektivu. Teško je gledati da je klub pao tako nisko. Da me se ne shvati krivo, drago mi je što je ostala u drugoligaškoj konkurenciji, ali ponekad je možda bolje krenuti od nule, pa ako treba i proglasiti i stečaj, nego samo tapkati u mjestu. Što znači igranje u 2. HNL, ako je jedini cilj ostanak u ligi, tradicija i ime Cibalije to sigurno ne zaslužuju!? Svi se kunu da vole Cibaliju, a od nje su se samo okoristili.
Jozinović je četiri godine (1995-99.) nosio dres Hajduka i bio član trofejne generacije splitskog kluba. U to doba Bijeli su ravnopravno parirali europskim velikanima. Ajax, Schalke, Fiorentina i drugi u grotlu Poljuda imali su velike muke. Iz današnje perspektive navijači Hajduka pomislili bi da su se spomenute utakmice odigravale u ‘nekom drugom životu’.
- Četiri godine sam kao igrač proveo u Hajduku, uvijek ću biti ponosan na to. Biti igrač Hajduka je jedinstveni privilegij, navijači su nenormalno privrženi klubu. Odigram često utakmice i za veterane Hajduka, a kada vidim da je Hajduk prvenstvo zaključio na 5. mjestu, to mi djeluje pomalo nestvarno. Za Hajduk je sramota da je peti na kraju prvenstva, isto tako je sramota da se, primjerice, jedan od ključnih igrača, Juranović, prodaje za 500 ili 700 tisuća eura - smatra Jozinović.

Dobro što je Tudor ostao

Ističe da Hajduk ima dugogodišnju krizu vođenja, ali pozdravlja ostanak Igora Tudora na klupi.
- Tudor se zajedno s Pletikosom probijao kao talentirani junior prema prvoj momčadi u mojim igračkim danima u Hajduku. Bez obzira na sve navedeno po pitanju plasmana, drago mi je da je Tudor ostao trener i treba mu dati punu podršku, baš kao i čelnim ljudima u klubu. Niti Hajduk niti Cibalia nisu jedini klubovi koji su na svojevrsni način dotaknuli dno, koliko je možda i većih europskih klubova bilo u problemima, pa su pronašli izlazi i vratili se na pobjedničke staze. Mogu se samo nadati da će to uspjeti i moja dva najdraža kluba - zaključio je Darko Jozinović, koji danas, na blagdan Velike Gospe, puni 50 godina, a uz 25 godina braka i više je nego dovoljno razloga da se trenerski naslov u Saudijskoj Arabiji proslavi na dostojan način.

U Rijadu temperatura zna dosegnuti i 50 stupnjeva

Koronavirus unio je pomutnju u čitavom svijetu, kako se s njime nose Saudijci?
- Nema nekog posebnog straha, poštuju se epidemiološke mjere. Rijad je veliki grad, s oko šest milijuna stanovnika. Vrhunski su uvjeti za život i trening, jedino je vrućina nesnosna, temperatura se zna popeti i do 50 stupnjeva. S obzirom na to da sam u Rijadu bio sam, nedostajala mi je obitelj, ali i to spada u dio trenerskog posla.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 06:31