Ante Vukušić
 JOSKO PONOS/CROPIX
U POTRAZI ZA KLUBOM

Bivši napadač Hajduka iznenada napustio Ljubljanu i otvoreno progovorio o mogućem povratku na Poljud

‘Zašto? Svi pitaju zašto, a ja se nisam više vidio tamo. Nismo bili na istoj frekvenciji...‘
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 10. siječanj 2021. 16:37

Iznenađujuće je zazvučala vijest da je Ante Vukušić napustio Olimpiju. Ali, najbolji strijelac slovenske lige iz prošle sezone više ne stanuje u Ljubljani, za vikend je već bio kod kuće u Sinju.

- Prije četiri dana sam otišao za Ljubljanu, samo na dogovor oko raskida. Zašto? Svi pitaju zašto, a ja se nisam više vidio u Olimpiji. Od početka sezone nismo bili na istoj frekvenciji. Puno problema, od korone, preko lakše ozljede... Svega je bilo, ali ništa dobrog se nije dogodilo. Zato je najbolje potražiti novi klub, jer jednostavno se više nisam vidio u Olimpiji - ispričao nam je 29-godišnji Ante Vukušić.

Odnosi sa Skenderom

Raskid je iznenađenje s obzirom da su svi očekivali kako će Vukušić nakon odlične prošle sezone napraviti unosni transfer ili barem nastaviti zabijati u dresu Zmajčeka. Ali, umjesto nastavka uzlazne putanje, stigli su problemi i tek 10 nastupa prošle jeseni. Uslijedio je rastanak sa Stožicama premda je ugovor s Olimpijom imao do ljeta 2022. Raskidom se odrekao dijela novca i raskinuo ugovor.

- Vjerujem u sebe, zato sam ušao u taj rizik raskida. Šteta, moglo je i bolje završiti, ali korona je sve poremetila. Poslije moje najbolje sezone, bilo je mogućnosti za transfer, ali u prošloljetnom mercatu odšteta je bila problem. Kada je sezona krenula, odigrao sam dva susreta u tri dana, u Kupu i Europi, nakon čega sam osjetio umor. Klub me poslao na testiranje gdje se ispostavilo da sam pozitivan na koronavirus. Mjesec dana sam tu izgubio, ali i puno više u hvatanju forme.

Nije tajna da se Vukušić prošle jeseni nije najbolje slagao ni s trenerom Dinom Skenderom koji je sada također bivši u Olimpiji.

- Imali smo neke drukčije poglede, ali to je iza nas. Prošlost. Upisao sam sedam nastupa u prvenstvu, ali sve po nekoliko minuta. Bolje je to zaboraviti.

Po odlasku iz Olimpije nije se Vukušić razmetao velikim riječima o bivšem klubu, ali jednog čovjeka je morao spomenuti.

- Predsjedniku Mandariću se iskreno zahvaljujem za sve što je napravio za mene. Da nije njega bilo, ne bih ni došao u Olimpiju, a bio je fer i korektan prilikom razgovora o rastanku.

Olimpija je bila deveti klub u karijeri Sinjskog dijamanta, nakon Hajduka, Pescare, Lausanne, Waasland Beverena, Greuther Fürtha, Tosna, Olimpije Grudziaz i Krškog. Gdje je nastavak, kamo namjerava poći Vukušić?

- Bit će ponuda, ne sumnjam. I prije nego li sam raskinuo ugovor imao sam usmenih ponuda, ali dok si igrač pod ugovorom, nitko se ne hvata papira, niti šalje službene ponude. Bit će zanimljivo vidjeti kako ću proći na tržištu, ali ja vjerujem u sebe i držim da bih kroz dva tjedna mogao riješiti svoj status.

image
JOSKO PONOS/CROPIX

Gužva u napadu

Jasno je i logično pitanje, je li Hajduk opcija za nastavak karijere? Prije nepune četiri godine, u vrijeme mandata predsjednika Kosa, zadnji put se Vukušić ozbiljno spominjao kao povratnik na Poljud. Kakva je situacija u siječnju 2021.?

- Nisam imao nikakav kontakt s ljudima iz Hajduka. To moram priznati u startu da ništa ne ostane nerazjašnjeno. Ali, sve opcije držim otvorenima, tako i Hajduk.

Bijeli su ipak najjači u prednjoj liniji. Priključili su dva juniora (Biuk, Ljubičić) imaju golgetera Caktaša, niz stranaca (Umut, Jairo, Diamantakos, Gyurcso). Najveća je gužva u napadu, činjenica je da Hajduku, barem u segmentu brojnosti, najmanje treba špic.

- Znam da je gužva u napadu, ali ako te netko hoće, onda napravi i prostora da gužva bude manja. Neki igrači odu, drugi dođu, tako funkcioniraju klubovi. Međutim, nema zasad ništa od Hajduka, zato ne treba od toga raditi priču. Hajduk je klub u kojem sam odrastao, stvorio nogometno ime, ali trenutno sam na tržištu. Slobodan sam igrač i želim nastaviti gdje sam stao prošlog ljeta u Olimpiji.

Kakav je bio pogled na jesenski Hajduk iz Ljubljane?

- Nije dobro biti peti na ljestvici, ali pozitivnim se čini dolazak novog predsjednika. Nadam se da će ustrajati u svojoj namjeri da vrati Hajduk u borbu za naslov prvaka.

Blagaić nije dobio priliku kod Skendera, Milović postao novi član Diosgyöra

Uz Vukušića još su četvorica Hrvata napustila Olimpiju. Smijenjen je trener Dino Skender, a otišla su trojica igrača. Jakov Blagaić, 20-godišnji veznjak Hajduka vraćen je na Poljud premda je posudba trebala biti odrađena do kraja sezone. Ne može se reći da nije očekivano, jer Blagaić je u prvenstvu odigrao tek 61 minutu kroz pet nastupa. Upisao je pritom po jedan nastup u Kupu i europskim kvalifikacijama, ali 168 minuta za jednu polusezonu sugerira jasan odgovor na pitanje zašto se vratio u Hajduk.
Goran Milović, 31-godišnji stoper, došao je u listopadu kao slobodan igrač i pritom je s Olimpijom imao dogovor da može napustiti Stožice u svakom trenutku. Početkom ovog mjeseca Milović je iskoristio tu mogućnost preselivši u Diosgyör kod Zorana Zekića. Isti status kao i Milović imao je i Mario Kvesić, nekadašnji veznjak Splita. Igrač iz Širokog Brijega također je došao u Olimpiju odigrati polusezonu nakon čega je napustio Ljubljanu u statusu slobodnog igrača. (jr)

Učinak otišlih Hrvata u Olimpiji

Dino Skender
30 utakmica, 16 pobjeda,
7 remija, 7 poraza

Ante Vukušić
50 utakmica, 3862 minute,
28 golova, 9 asistencija

Goran Milović
8 utakmica, 720 minuta,
1 gol, 0 asistencija

Mario Kvesić
8 utakmica, 649 minuta,
1 gol, 1 asistencija

Jakov Blagaić
7 utakmica, 168 minuta,
0 golova, 0 asistencija

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. travanj 2024 02:09