Mario Cvitanović
 

 SRDJAN VRANCIC/CROPIX Cropix
TRI GODINE BEZ KLUPE

Bivši trener Dinama danas radi kao - TV analitičar: ‘Žao mi je što me treneri ne zovu nakon kritika‘

‘Kad sam se odlučio biti trener rekao sam sebi da ne želim raditi svašta, odnosno ići ispod neke razine‘
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 09. lipanj 2022. 19:31

Mario Cvitanović (47) već gotovo tri godine ne trenira nikoga. Što je čudno za trenera koji je u ljeti 2017. dobio priliku voditi jedan Dinamo, kojeg je i vodio čak 32 utakmice. U njima je ostvario 21 pobjedu, 8 remija i tek 3 poraza, ali i 68:30 gol-razliku. Iz današnje Dinamove perspektive bili su to odlični rezultati. Međutim, u četiri dana Dinamo je pod njegovim vodstvom upisao dva teška HNL poraza (kod Rijeke 1:4, te doma protiv Lokomotive 1:4) što je bio razlog za otkaz.

Nakon Dinama Cvitanović je imao epizodu u Saudijskoj Arabiji. Vodio je Al-Wahdu u tri utakmice, prve dvije je izgubio, u trećoj je slavio, ali gazda mu je svejedno uručio avionsku kartu za Zagreb.

Želim trenirati

I od tada je bez posla, barem trenerskog posla, jer se u međuvremenu pronašao u novoj ulozi - TV analitičara. Mogli smo ga redovito gledati u Trećem poluvremenu na HNTV-u, te povremeno i na RTL-u. I taj posao radi jako dobro.

- Hvala na lijepim riječima, ali nije mi ideja dugoročno biti u toj ulozi. Ja sam trener i želim trenirati, a ne komentirati ili analizirati na TV-u.

image

Mario Cvitanović u podcastu Vatreni u Kataru

SPORTSKE NOVOSTI

Jasno nam je to, ali zanima nas kako vam se dopao posao na televiziji?

- Moram priznati da mi je ugodno biti dio nogometa i s te strane. Rad na televiziji me dosta toga naučio, a u nekim stvarima i promijenio, učinio boljim trenerom.

Možete li nam to malo približiti?

- Sigurno sam obogatio svoj rječnik, opustio se u javnim nastupima, a to je danas dosta važno svakom treneru. Nekada si mogao biti samo trener, danas moraš biti puno više od toga, a moraš biti i dobar komunikator. Dalje, sada znam i kako je s biti s druge strane i koliko je teško reći u eter stvari za koje znaš da će tvojim kolegama smetati. Međutim, izrekao bi ih u najboljoj namjeri, afirmativno, da možda i pomognem kolegama. Također sam i puno više bio usredotočen gledajući utakmice, pa bih kroz pripremu za emisiju spoznao i neke stvari koje prije možda i nisam vidio.

Koliko ste bili iskreni u kritikama?

- Mislim da sam bio jako iskren. Govorio sam ono što sam vidio.

Jesu li se treneri ljutili nakon kritika?

- Možda i jesu, ali nitko me nije zvao. A to mi je baš žao, jer volio bih da se netko javio, te iznio primjedbe na ono što sam govorio. Od toga može biti samo koristi za sve. Ja bih - ako mi trener ukaže što sam to krivo rekao - spoznao gdje griješim, a možda bih i ja sa svojim argumentima pomogao kolegi. Razgovor ne može škoditi, posebno ako je iskren.

Kažete da se prije svega trener, a već gotovo tri godine ne radite. Kako to objasniti?

Zamalo u Sieni

- Kad sam se odlučio biti trener rekao sam sebi da ne želim raditi svašta, odnosno ići ispod neke razine. U odabiru posla ne vodi me novac, nego projekt, ambicija kluba, vizija koju imaju ljudi. Ako je to projekt u kojem se vidim, sigurno ćemo se dogovoriti. No, ako imamo drugačije poglede na nogomet, onda je bolje da i ne počinjemo. Klub neće dobiti to što traži, a ja ću iza sebe ostaviti epizodu u kojoj sam bio neuspješan. Ne želim tako raditi.

image
ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX Cropix

Sve u redu, ali tri godine bez posla, to ne može biti dobro za nikog, pa ni za trenera?

- Slažem se, svjestan sam toga. Nedavno sam baš imao pregovore u Italiji, u Sieni, koja je dio Serie C, dakle treće talijanske lige. Direktor i sportski direktor kluba iznijeli su mi svoj projekt, viziju za sljedeće četiri godine i oduševio sam se. Brzo smo se potom dogovorili, ali kad smo trebali potpisati ugovor, gazda je odlučio prodati klub. Što sam trebao? Potpisati ugovor pa čekati potez ljudi koji kupuju klub. Oni će imati svoje ideje, vjerojatno i svoje vizije, svoje ljude.

Niste valjda pregovarali samo sa Sienom?

- Naravno da je bilo i drugih razgovora, uvijek se netko javi. Puno toga što mi se svidi ipak propadne, a neke sam pozive odbio, rekao sam vam zašto. I sad vodim nekoliko razgovora, vidjet ćemo hoće li biti što od njih.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. travanj 2024 17:14