JAKOV PRKIC/CROPIX
JUNAK PROTIV INTERA

Bivši trener Dinama poentira: ‘On je pravo pojačanje za Hajduk, ali na jedno se brzo mora naviknuti‘

Zabio je odlučujući pogodak Interu u petak, što bi moglo odlučiti njegovu karijeru na Poljudu.
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 11. lipanj 2020. 17:39

Nismo se dugo čuli s bivšim trenerom Dinama Ivajlom Petevom. Sada je trener poljskog prvoligaša Jagiellonije. Trenutačno je njegov klub osmi na prvenstvenoj ljestvici, imao je Petev sa svojima sjajnu seriju, tri pobjede zaredom, a onda je neočekivano odigrao samo neodlučeno s Wislom (2:2), u posljednjem kolu, to mu je malo pokvarilo raspoloženje. No, dobro gura, momčad mu igra uistinu vrlo dobar nogomet.

Nismo Peteva zvali zbog Jagiellonije, od bugarskog stručnjaka željeli smo malo više saznati o hajdukovcu, njegovu zemljaku Kristianu Dimitrovu, koji je svojim pogotkom donio pobjedu Splićanima protiv Intera u sedmoj minuti sudačke nadoknade. Bugarski stoper dobio je samu završnicu ogleda s Zaprešićanima za Poljudu, a eto, njegovim pogotkom Tudorova momčad osvojila je iznimno značajne bodove.

Veliki potencijal

S obzirom na to da dugo nismo pričali s Petevom, malo nam je ispričao kako je provodio dan u doba koronavirusa.

- Ostao sam kompletno vrijeme u Poljskoj, nisam se vraćao u Bugarsku, jer bih onda morao vrijeme provoditi u karanteni, a to mi je sve bilo komplicirano.

Kaže nam da je pozorno pratio i nastavak hrvatskog prvenstva, jer naravno da će mu uvijek ostati u pamćenju vrijeme koje je proveo u Dinamu, u hrvatskom nogometu.

- Ma, pratio sam i sve što se događa u Hrvatskoj, ne samo nogometnu priču. Bilo mi je užasno kad sam vidio da je Zagreb pogodio potres, koji se nadovezao na pandemiju. Posebno me pogodilo kad sam vidio onu novorođenu djecu koja su s majkama morale izaći van izvan Petrove bolnice.

Onda smo se prebacili na Kristiana Dimitrova, temu našeg razgovora.

- Da, vidio sam kako je glavom zabio Interu... Dobro je Dimitrov godinu i pol dana igrao u Botevu. Mislim da je napravio pravi iskorak dolaskom u Hajduk. Ukoliko želi napredovati u karijeri, onda mu je dolazak u Hrvatsku bio pravi izbor, posebno zbog činjenice da je došao u Hajduk. Jer, bez obzira što Splićani posljednjih godina nisu osvajali titule, oni su veliki hrvatski klub. Ako želi daljnju karijeru graditi u nekom drugom europskom klubu, onda će to sigurno biti lakše iz Hajduka, nego da je ostao u Bugarskoj. Hajduk je za njega definitivno korak više.

Priča nam Petev da je prednost Dimitrova njegova mladost, tek su mu 23 godine.

- Radi se o mladom igraču, koji definitivno ima veliki potencijal. Dobar je igrač, tu uopće nema spora. Isto kao što je Dimitrov napravio dobar potez dolaskom u Split, tako isto držim da je Hajduk napravio dobar potez što ga je doveo u svoju momčad. Naravno, sad je samo pitanje koliko će mu Igor Tudor pružiti prilike. Ako bude standardno igrao, siguran sam da će biti sve bolji i bolji, te da će jako napredovati. Bitan je taj kontinuitet igre.

image
JAKOV PRKIC/CROPIX

Miran i staložen

Naravno, Petev će dodati da priča ne ovisi samo o Tudoru...

- Trener Hajduka će ga gurati u momčad ako bude dobar na treninzima te na utakmicama na kojima dobije priliku. Tako da zapravo Dimitrov ovisi sam o sebi. Ipak je svakom igraču sudbina u njegovim nogama. Tudor ga neće zanemarivati ako se buder isticao. Mislim da će mu pogodak kojim je odlučio utakmicu s Interom biti vrlo važan, možda je čak i krucijalan za njegovu karijeru u Hajduku. Upravo takvi trenuci ponekad mogu biti okidač. Taj pogodak ga je definitivno napunio samopouzdanjem.

Ipak, Petev će nam kazati još nešto...

- Dosta dobro poznajem Dimitrova. Znate, on je miran i staložen momak. Čak bih kazao da je premiran. Ako želi da se stvarno o njemu govori kao o pojačanju Hajduka, onda se mora jako brzo prilagoditi na atmosferu koja vlada u Splitu i Hajduku. Naime, znamo kakav je tamo mentalitet. Potpuno drukčiji nego u ostalom dijelu Hrvatske, a naravno i totalno drukčiji od onog bugarskog. U Splitu se nogomet i sve oko Hajduka doživljava na pomalo drukčiji način, brzo se dolazi od euforije do depresije. Pobjeda je fenomenalna, odmah se govorio o tome da Hajduk može puno, a kad se doživi poraz, onda najednom više ništa ne valja. Na to se Dimitrov mora priviknuti. Jer ako slučajno neku utakmicu i odigra loše, pa zbog ukupne atmosfere potone, onda će za njega nastupiti pakao. Mora ostati čvrst i prihvatiti takvo okruženje. Onda će biti pojačanje za Hajduk. Zato ponavljam, pogodak koji je postigao protiv Intera je za njega ogromna stvar, smatram da je to početak jedne lijepe priče Dimitrova u Hajduku. Ja mu stvarno želim da uspije.

PORTRET

KRISTIAN DIMITROV

Datum rođenja: 27. veljače 1997.
Mjesto rođenja: Plovdiv
Visina/težina: 189 cm/79 kg
Pozicija: srednji branič
Prethodni klub: Botev Plovdiv
Aktualni klub: Hajduk Split
Učinak za Hajduk: 6 utakmica/1 gol
Reprezentacija: Bugarska A
Učinak za reprezentaciju: 3 utakmice/1 gol

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
01. svibanj 2024 08:55