RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
STIGAO JE POMOĆI

Bivši Vatreni i legenda hrvatskog nogometa: ‘Ne radi se dobro! Klubovi iz HNL-a su nam oteli sve igrače‘

Najbolji strijelac hrvatske lige u povijesti ozbiljno se kao dopredsjednik uključio u rad kluba
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 12. travanj 2021. 10:34

Proslavljeni hrvatski nogometaš i bivši reprezentativac Davor Vugrinec (46) dopredsjednik je Varaždina. Njegova pojava u rukovodećoj strukturi kluba znači da klub iz baroknog grada misli ozbiljno. Isto tako, to je pouzdan znak da i Vugrinec misli ozbiljno jer on se ne bi prihvatio posla da nije tako.

Neće nam biti lako

Kompletna njegova nogometna karijera, kao i sve nakon nje, odisalo ja maksimalnom ozbiljnošću i predanošću prema onome čega se primio. Recimo, Kolekcija Vugrinec jedna je od najatraktivnijih privatnih zbirki hrvatskoga slikarstva i kiparstva 19. i 20. stoljeća, među kojima se nalaze i brojna remek-djela.

Odlike Vugrinca kao nogometaša i kolekcionara su uvijek bile fanatična upornost, uvjerenost u ono što radi, smirenost, strpljivost, spremnost na dugotrajna odricanja i žrtvovanja. Zato je njegova pozicija u klubu od velike važnosti, gotovo smo sigurni da je on tu s nekim velikim razlogom, koji će se vrlo brzo objelodaniti.
Vugrinca poznajemo dugo, nije od velikih riječi kad je u pitanju ono što radi, priče voli odrađivati u tišini, bez jake medijske pompe. Jučer se prvo osvrnuo na veliki bod koji je Varaždin osvojio u Gorici.

- Svaki bod nam je bitan, tako da je bod protiv jake Gorice sigurno dobar rezultat. Imali smo neke utakmice gdje smo mogli napraviti nešto više, ali negdje smo zeznuli, pa nismo. Da, imali smo neke situacije gdje smo se mogli bodovno odvojiti od začelja, ali i drugi imaju svojih problema i situacija. Morat ćemo se čupati do konca HNL-a, tako da nam je bod iz Gorice zaista super, puno nam znači - kazao nam je u uvodu.

Vjeruje li da će se Varaždin spasiti u ovoj ludoj i neizvjesnoj borbi za ostanak u HNL-u?

- Sportski je nadati se i vjerovati. Ljestvica nam još uvijek daje za pravo da vjerujemo u ostanak. Sigurno jest da nam neće biti lako, ali bod po bod pa ćemo vidjeti što će biti na kraju. Nogomet je nepredvidljiva igra. Mi moramo gledati sebe, najviše što možemo.

image
ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX Cropix

Ideje postoje

Pitali smo ga što je donio trener Zoran Kastel nakon odlaska Samira Toplaka. Međutim, tu smo dodirnuli temu o kojoj Vuga nije želio govoriti...

- Ne bih komentirao te priče oko struke. Ne bih volio komentirati trenere jer to nije moj posao. Nisam blizu tog faha, pa onda o tome nema smisla raspravljati. O tim pitanjima ne odlučujem, pa o njima i ne pričam...

Jasno, njegovo poslanje u Varaždinu nema veze s odabirom trenera, on je tu zadužen za druge stvari, o kojima će se tek čuti. Naime, očito ima razloga da sad o njima još ne može zboriti...

- Varaždin je sredina koja u budućnosti mora imati stabilnog prvoligaša, u financijskom i organizacijskom smislu. Strateški tako razmišljam. Nekad smo u našoj regiji bili predvodnici, danas to nismo, baš ni po čemu, pa niti u sportskom smislu. Znate kako je bilo u vrijeme Anđelka Herjavca, a isto tako znate kako smo završili. Pozitivno je samo to što smo u financijskom smislu krenuli od početka, da je klub stabilan i da nema dugova. Ta činjenica je definitivno veliki plus za nas.

S drugim stvarima u klubu nije zadovoljan, a objasnit će zašto.

- Nisam zadovoljan kako se radilo. Ali, vratili smo se u HNL, što je samo po sebi veliki uspjeh s obzirom na sve mane i nedostatke koje smo imali. Čak držim da je fenomen to što smo uopće uspjeli. Ljudima koji su vodili klub bez neke jasne stategije treba biti zahvalan. Živjelo se iz dana u dan, krpale su se rupe na milijun strana. Od Cveka i današnjeg predsjednika Viteza, pa do Zlatka Dalića, svim ljudima koji su pomagali klubu treba skinuti kapu. Ja sam pomogao koliko sam mogao, izbivao sam, jer živim u Zagrebu. Ali, za nešto više i nešto bolje trebat će nam mnogo više ozbiljnijih stvari. Trebamo se skupiti, okružiti ljudima koji će dati neka nova sredstva i neke dobre ideje, trebat će nam novi način vođenja kluba. Radi se na tome, Dražen Vitez došao je za predsjednika kluba, ima ideja kako ići naprijed i kako to posložiti. Vidjet ćemo kako će sve krenuti.

Nemoguć život

Detektirao je probleme i kaže da ih se u budućnosti mora izbjeći.

- Nogometna škola nam ne funkcionira! Ne proizvodimo igrače. Klubovi iz HNL-a su nam oteli sve igrače! Danas živjeti bez svojih igrača je nemoguće. Tko nam je to u posljednje dvije godine iz juniora stigao do prve momčadi? Nogometna škola se bavi svojim problemima, a ne bavi se proizvodnjom igrača. Varaždin bez proizvodnje svojih igrača dugoročno nema nikakve šanse. Potencijalno postoji strategija, zato sam i prišao bliže klubu. Držim da ćemo uspjeti nešto napraviti - zaključio je Vugrinec.

'Dalićeva pomoć bila je velika'

Kad je Varaždin u pitanju, često se spominjala uloga izbornika Zlatka Dalića. Koliko je on involviran u kompletnu priču?

- Zlatko Dalić je prijatelj kluba. Sad je samo navijač jer ima mnogo svojih obveza. Šteta da nema više vremena. Međutim, on živi u Varaždinu, sam kaže da je uvijek spreman pomoći. Sad, u kojoj mjeri to može, vidjet ćemo... S njim se više vidim u Zagrebu nego u Varaždinu zbog svih njegovih obveza. Sreća jest da smo svi u Varaždinu jedna prava ekipa, skupa smo. Dalić je dao ogromnu pomoć, još od onog vremena kad smo bili u Trećoj ligi. U klubu točno znaju kolika je bila njegova pomoć, ja mislim da je bila velika.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 07:24