SRDJAN VRANCIC/CROPIX
VEĆ JE DEBITIRAO

Bivši Vatreni iznenada preuzeo momčad u kojoj je igrao s petoricom: ‘Nisam očekivao šansu ovako brzo...‘

Umjesto debija u Zmijavcima, u borbu za ostanak u ligi krenut će protiv Bjelice i Osijeka...
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 10. siječanj 2021. 15:13

U petak je Jerko Leko u Sigetu, nekoliko stotina metara zračne linije od Kajzerice, radio plan napada na Prvu HNL s nogometašima Hrvatskog dragovoljca. Spremao se za utakmicu u Zmijavcima 15. veljače.

Tamo je trebao službeno debitirati u seniroskoj karijeri. A onda je stigao poziv iz Medulina, nazvao je Božidar Šikić, objavio je Goran Tomić da odlazi u Kinu. Već u subotu oko ručka Leko je bio u Istri, pozdravio se s bivšim trenerom i popričao s njim, odradio prvi trening s momčadi. A već danas je debitirao, Lokomotiva je na turniru Arena Cup pobijedila Međimurje 3:1.

U Sigetu na posudbi

- Takav je trenerski put, sličan kao i kod igrača, nepredvidljiv. Zahvaljujem ljudima iz Hrvatskog dragovoljca što su mi dali šansu, bilo je sve ovo šokantno i neočekivano za sve, pa i za njih. Došao sam u Siget na posudbu, započeti s trenerskim poslom na seniorskoj razini, uz dogovor u klubu da ću naslijediti Tomića kad ode iz Lokomotive. Nitko nije mislio da će ta šansa doći tako brzo - rekao je Leko, kojemu se trenerska perspektiva preko noći promijenila.

Dakle, umjesto da 15. veljače u borbu za prvo mjesto u Drugoj HNL starta u Zmijavcima, u borbu za ostanak u ligi krenut će protiv Bjelice i Osijeka već 22. siječnja. A onda zaostala utakmica sa Šibenikom, pa Hajduk, Dinamo, Rijeka... Pakleni početak.

Prirodan put

- Koliko god ta prilika došla nenadano brzo, ja sam spreman za takav izazov i novi iskorak. U Lokomotivi sam sedam godina, tamo sam završio igračku karijeru, započeo s trenerskim poslom u juniorima, sa željom da jednog dana radim na prvoligaškoj razini. Možda trenutak nije idealan, nije početak sezone i nema puno vremena za pripreme, ali ovo je ipak jedan prirodan put i nešto za što se spremam već godinama. Vjerujem da ću odgovoriti izazovu i nastaviti tamo gdje je Tomić stao, a njemu želim puno sreće u daljnjoj karijeri.

Niti kao igrač nije preskakao korake; juniori, posudba, prva momčad, transfer, reprezentacija, tako kreće i u trenersku karijeru, prvo juniori pa seniori. U ljeto 2019. godine Leko je jednom nogom već bio u Dinamu, Zoran Mamić najavio ga je kao novog trenera juniora. Međutim, do dogovora na kraju nije došlo, Leko je ostao na Kajzerici voditi juniore i strpljivo čekati drugačiji iskorak. Još uvijek je na Akademiji, uči za UEFA PRO licencu, do kraja godine mogao bi odraditi i tu formalnost. Naravno, prvi cilj koji je pred njim nije nepremostiva prepreka, na proljeće Lokomotiva treba izbjeći stres borbe za ostanak, pokušati dohvatiti gornji dom, Europa je možda ipak predaleko.

- Nemam puno vremena, ali krećemo odmah s poslom, vjerujem da ću brzo pohvatati konce. Dugo sam na Kajzerici, poznajem sve ove igrače, poznaju oni mene, praktički smo svi ovdje već jedna obitelj i svi znamo što nam je činiti.

Ostaju Prskalo i Mujčin

Od igrača koje sad ima u svlačionici, Leko je još bio suigrač sa Sammirom, Pivarićem, Jelavićem, Kolingerom, Karačićem..., a kao trener juniora vodio je Mersinaja, Cokaja, Tucija, Šimića... Dakle, s upoznavanjem momčadi ne bi trebao imati baš nikakvih problema.

Stručni stožer ostaje do ljeta više-manje isti, Draženko Prskalo i Edin Mujčin ostat će Lekini prvi suradnici, dok bi s Tomićem u Kinu trebao kondicijski trener Tonći Cinotti.

Lekin CV

- rođen 9. travnja 1980. u Zagrebu
- u igračkoj karijeri igrao za Dinamo Zagreb (1999.-2003., 2011.-2014.), Dynamo Kijev (2003.-2006.), Monaco (2006.-2010.), Bucaspor (2010.-2011.) i Lokomotivu (2014.-2016.)
- osvojio osam trofeja sa zagrebačkim Dinamom i pet trofeja s kijevskim Dynamom
- za reprezentaciju Hrvatske od 2002. do 2009. odigrao 59 utakmica i postigao dva pogotka
- u trenerskoj karijeri na službenim utakmicama dosad vodio samo juniore Lokomotive

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 10:37