Tuga igraca Varaždina nakon ispadanja iz 1. HNL
 ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX Cropix
NAJTEŽI DANI

Bivši Vatreni nakon ispadanja iz HNL-a: ‘Depresivan sam i potrošen, možda bi trebali doći novi ljudi!‘

Nisu dugo izdržali u hrvatskoj nogometnoj eliti. Bili su tako blizu, ali su ipak ostali tako daleko
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 24. svibanj 2021. 14:57

Kad se god spomene Varaždin, uvijek sa sjetom zaronimo u povijest, u vrijeme pokojnog Anđelka Herjavca, prisjetimo se ondašnjeg Varteksa. Bila su to neka druga, slavna vremena varaždinskog nogometa, bila je to slika u boji. Danas je priča ipak bez boje, u borbi za ostanak nedostajalo je svega pomalo, pa onda nije neko čudo što je društvo sa sjevera Hrvatske preselilo u niži rang. Ima li Varaždin sutrašnjice, može li se ekspresno vratiti u HNL? Što mu treba za taj brzi povratak? To smo pitali sportskog direktora Miljenka Mumleka.

- Mogu kazati da se još nisam niti snašao nakon prespavane noći. Osjećam se depresivno, nikako... Nismo se još našli u klubu, nismo još sjeli i porazgovarali kako ćemo dalje. Kaj je tu je, ispali smo, čeka nas druga liga. Moramo se jednostavno presložiti i krenuti ispočetka - kazao je Mumlek.

Onda se odmah nadovezao s jednom interesantnom rečenicom...

- Možda bi u klub trebali doći neki novi ljudi, pa da oni rade dalje. Vidite, osobno se osjećam zaista potrošeno.

Pa, mogli ste očekivati da će se za ostanak voditi velika borba?

- Je, očekivali smo tešku borbu, znali smo... Međutim, držim da sad ne treba previše filozofirati, na kraju smo si sami krivi. Upirem prstom u nas, krivi smo sami što smo ispali.

Gdje se pogriješilo?

- Pa, ako u četrnaest utakmica niti jednu ne uspiješ pobijediti, a u zadnjem kolu ti treba samo bod za ostanak u ligi, onda je jasno da smo mi sami sebi priuštili ovo ispadanje. Bez obzira na sve sudačke greške koje su bile protiv nas.

Dobro, imate li kakav plan za dalje?

- Imali smo plan A, on je značio ostanak u HNL-u. Naravno, imali smo i plan B u slučaju da ispadnemo. Znači, sad se aktivira plan B. Taj plan znači da nećemo raspustiti ovu momčad, većina igrača ima ugovore s klubom, bez obzira bili u prvoj ili drugoj ligi. Što se igračkog kadra tiče, tu neće biti problema. Treba samo napraviti neke preinake kad se radi o mlađim igračima jer u drugoj ligi moraju igrati tri mlađa igrača ispod 21 godine.

image
Miljenko Mumlek
ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX

Ostaje li trener Zoran Kastel?

- Ne znam što bih vam rekao na tu temu... Moramo sjesti svi skupa i donijeti neku odluku. Treba sjesti i s Kastelom, vidjeti što i kako dalje. U sljedeća dva-tri dana moramo donijeti odluku. Prvenstvo nam starta 14. kolovoza, do tada možemo imenovati ako bude trebalo i novog trenera, novu struku..., te dovesti neke igrače koji nam trebaju.

Vjeruje li da se Varaždin može vratiti u HNL za godinu dana?

- Ne znam... Nemam iskustva, nikad nisam bio u ovakvoj poziciji da bih mogao davati takve prognoze. Naročito sad kad smo svi u nekoj depresiji. Treba sve nanovo pokrenuti. Zato sam vam i kazao da bi bilo dobro da u klub dođu neki novi ljudi, s novom energijom, te da oni to pokrenu - zaključio je Mumlek

A što veli dopredsjednik kluba, bivši proslavljeni hrvatski reprezentativac Davor Vugrinec?

- Ispali smo... Nismo zbog toga sretni, ali nije to nikakva tragedija. Nije smak svijeta. Nekad je dobro dotaknuti dno. Pa mi smo ga već bili dotakli, vratili smo se iz pete lige u prvu. Ove sezone smo naučili da to nije bilo dovoljno za ostati u njoj. Da, mislili smo da će biti, ali očito nije bilo. Ali, iz ovog ispadanja smo izvukli pouku. Mi smo Varaždin, klub s ozbiljnom tradicijom i poviješću, nećemo se srozati do kraja. Trenutačno je naša varaždinska priča solidno posložena, trebamo je nadograditi. Nije ispalo dobro, ali imamo sad priliku vidjeti i razgovarati o tome gdje smo pogriješili, moramo ispraviti pogreške kako se ovo više ne bi ponovilo - kaže Vugrinec.

image
Davor Vugrinec
ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX

Kako će se sad kadrovirati momčad, kako struka?

- Fokus više neće biti samo na prvoj momčadi! Sad ćemo se fokusirati na kompletni klub. Držim da nam je potrebna kompletna rekonstrukcija. Klub se mora posložiti kako treba. Od omladinske škole do prve momčadi. Nećemo se više krpati u hodu...

Vugrinec je bio jasan i kad je njegova funkcija u pitanju.

- Treba se ozbiljno raditi. Ja ću uvijek biti blizu kluba. Ukoliko će priča biti ozbiljna, onda ću se aktivno uključiti. Ako to neće biti tako, onda se više neću uzrujavati. Ma, nije to ispadanje velika drama. Jasno, nije lijepo ispasti, pogotovo na način na koji smo mi ispali. Za dosta toga smo sami krivi. Uvijek doduše možemo nekoga prokazati prstom, ali sad to nema smisla, sad je ionako gotovo. Treba ovo što prije zaboraviti.

Davor Vugrinec je zaključio...

- Mi se, naravno, želimo vratiti u HNL ekspresno. Ali, ako se mene pita, vjerujte, to uopće nije toliko bitno. Moje mišljenje jest da nam treba opsežna rekonstrukcija, najbitnije je posložiti klub, to je bitnije od povratka u HNL. Drugo me ništa ne zanima. Kad se gleda kratkoročno, onda su posljedice ovakve kakve su sada - ispadanje. Mi uvijek samo bacamo fokus na prvu momčad, a to je pogrešno. Moramo posložiti omladinsku školu, to drugi rade bolje od nas. U sustavu mora sve funkcionirati, sad nije bilo tako. Moja je želja da Varaždin postane ozbiljan klub. Od toga će zavisiti i moja uloga u klubu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. travanj 2024 16:52