VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX
TRAŽI SE KAPITALAC

Bivši Vatreni sve dalje od Hajduka, na Poljudu kreću putem Osijeka! Evo tko treba biti glavni za struku

Sportskog direktora ubuduće će na Poljudu predlagati trener, on će davati ‘zeleno svijetlo‘...
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 29. prosinac 2020. 11:21

U vrijeme prvenstvene stanke puno je kadrovskih kombinacija u svim klubovima, a pogotovo u onima poput Hajduka, koji još nisu posložili piramidu struke.

Trener je Boro Primorac, ali još uvijek nije poznato hoće li na toj funkciji ostati i za proljetnu polusezonu s obzirom da je početkom studenoga na mjesto trenera došao s prefiksom "privremeni". Primorčeva osnovna dužnost je voditelj Akademije, a trener prve momčadi postao je silom prilika u trenutku kada Hajduk, 45 dana prije kraja polusezone, nije imao dugoročno rješenje.

Drugo pitanje, ne manje važno nego prvo, jest pozicija sportskog direktora. Posljednjih dana puno se najavljivalo, u splitskim kuloarima često i pričalo, da bi Stipe Pletikosa mogao zasjesti na upražnjenu poziciju. Zasad od toga nema ništa, a pritom treba naglasiti kako je Jakobušić odavno poručio da bi novi sportski direktor trebao doći tek nakon izbora trenera.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX

- Sportskog direktora ćemo izabrati onog trenutka kada budem vjerovao u njega. On mora vjerovati u ono što pričam. Neki odmah odbiju, neke je teško dovesti, a neki koji dođu znaju način funkcioniranja. Kada budemo imali ime za trenera i sportskog direktora, onda ćemo ga objaviti. Nemojte misliti da sam ovo priželjkivao. Volio bih da to bude do kraja godine. Ako ne bude, bit će početkom nove - kazao je Jakobušić u božićnom razgovoru za Radio Split.

Rijetko predsjednik Hajduka izlazi u medije, ali znakovite su njegove poruke. I pritom imaju vremenski rok, imaju određenje ispunjenja cilja. Međutim, jasno je u startu da će Jakobušić u svakom bitnom izboru biti ograničen uskim izborom kadra i, dakako, novcem. Po pitanju sportskog direktora vjerojatno novac neće biti presudan, ali sigurno je da ima malo kandidata koji ispunjavaju visoke kriterije koje je Jakobušić postavio u stvaranju moćnog Hajduka.

Nema spora da bi Pletikosa bio u stanju zadovoljiti kriterij, ali pitanje je kakav sportski direktor treba Jakobušiću. Predsjednik je već izabrao trenera na određeno vrijeme za prvu momčad, potom smijenio i promovirao novog trenera B momčadi. Vratio je na posudbu Lovru Kalinića kao početak rekonstrukcije momčadi. Potezi su legimitimni i opravdani, tu nema spora, međutim, nakon tih promjena pitanje je treba li Jakobušiću sportski direktor ili se uvijek može sam baviti kadrovskim imenovanjima i promjenama?

Logično pitanje ide usporedo i s predsjednikovim stavom da će sportskog direktora potvrditi trener. Razvidno je iz tog razmišljanja da bi trener trebao biti menadžer engleskog tipa. Poput Bjelice u Osijeku. Trener koji će sam potvrditi svog suradnika na poziciji koja neće imati dosadašnje ovlasti i važnost jer prethodnih je godina sportskog direktora Hajduka isključivo birao predsjednik uprave, a ne trener.

Od Brbića u prvom mandatu, do Brbića u drugom mandatu, u proteklih osam i pol godina, uvijek je čelni čovjek kluba bio taj koji je uzimao sportskog direktora. U srpnju 2012. Brbić je zasjeo na mjesto predsjednika Hajduka, a mjesec dana kasnije uzeo je Sergija Krešića za sportskog direktora koji je naslijedio Mila Nižetića, dotadašnjeg člana Uprave za struku i sportskog direktora. Trener je u tom trenutku bio Mišo Krstičević i sportski direktor je došao u klub s trenerom kojeg je prethodno izabrao sportski direktor. Nakon 11 mjeseci Brbić je smijenio Krešića i Krstičevića, angažirao Tudora na poziciji trenera, a potom doveo Jensa Andersona za sportskog direktora. Obojicu je izabrao sam, nije Tudor pronašao Andersona, niti je sportski direktor doveo trenera.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX

Nakon Andersona, koji se u Hajduku zadržao tek pet mjeseci, slijedila je dvomjesečna stanka, da bi krajem 2013. Goran Vučević promoviran u sportskog direktora. Na toj funkciji bio je 27 mjeseci, do travnja 2016. kada je Nadzorni odbor smijenio predsjednika Brbića, a dva mjeseca dužnost sportskog direktora, u prijelaznom razdoblju, obnašao je trener Burić. Promjenom Uprave i dolaskom Ivana Kosa za predsjednika, mjesto trenera je povjereno Marijanu Pušniku, a sportskog direktora Portugalcu Mariju Brancu. Dva čovjeka koja prethodno nisu zajedno radila došla su u klub odabirom predsjednika. Saša Bjelanović je iz funkcije pomoćnika sportskog direktora naslijedio Branca u ulozi sportskog direktora u ljeto 2018., ali već je imao Kopića za trenera. Na kraju priče, Mario Stanić je prije godinu dana došao u Hajduk s funkcijom savjetnika Brbića, a u praksi je bio šef struke. Izabrao ga je Brbić i pritom su zajedno imali i spremnog nasljednika treneru Buriću u liku Igora Tudora.

Sportski direktor i ovaj put, u mandatu Jakobušića, morat će dobiti "zeleno svjetlo" predsjednika, premda je generalna ideja da novog čovjeka na toj funkciji trener predloži kao svog suradnika.

S naglaskom da je trener najjači čovjek struke.

Ali, dok nema trenera, predsjednik se mora pozabaviti i kadrovskim rješenjima. Međutim, neće tako moći na duge staze. Trebat će Jakobušić kadrovski ekipirani Hajduk, prije svega u piramidi struke. Stiže zimski mercato, puno je posla u filtriranju igračkog kadra, a jedan čovjek ne može sam. Ukoliko pronađe trenera nema enigmi i zagonetki, zajedno će Jakobušić i njegov trenerski izbor doći i do sportskog direktora. Ali, vrijeme brzo ide, posao se gomila i sportski direktor se nameće kao hitno rješenje, čak i ako predsjednik ne pronađe trenera.

Konkretna imena i dalje daleko od javnosti

Medijskih priča o kandidatima ima više nego realnih kandidata za sportskog direktora. Kao i za poziciju trenera, gomila je onih koji bi se rado uhvatili posla u Hajduku, ali želje su jedno, a stvarnost nešto drugo.

Kome vjeruje Jakobušić, tko će bi kompatibilan s trenerom, to su ključna pitanja koja nemaju precizne odgovore.

Uostalom, priča oko izbora i silnih imena koja se vrte u medijskom prostoru vrlo je slična izboru za trenera. Da je nekog od tih silnih kandidata Jakobušić htio uzeti, imenovanje je mogao objaviti odmah po smjeni Stanića i Kepčije.

Ali, očito je da nije pronašao što je tražio. I Still Haven’t Found What I’m Looking For... davno je to opjevao Bono Vox i njegov U2. Jakobušić još uvijek traži...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. travanj 2024 03:02