VLADO KOS/CROPIX
USUSRET ISTRI

Bjelica: ‘Bio bih razočaran da to napravi moj igrač!‘; Dokapetan Osijeka jasan: ‘Nećemo to zaboraviti...‘

Koronavirus i ozljede napale su bijelo-plave, ali uvjereni su u pobjedu protiv Istre
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 05. studeni 2021. 17:30

Koronavirus još uvijek nije prošlost u Gradskom vrtu iako je širenje epidemije zaustavljeno na petorici nogometaša. Sva petorica inače su se nalazila u istom kutu svlačionice. Trojica koja su među prvima bili pozitivni na testu su od sredine tjedna u pogonu i konkurirat će za utakmicu protiv Istre, a preostala dvojica iz izolacije bi trebala izaći tijekom vikenda.

- Obavili smo testiranje momčadi u utorak i nije bilo novozaraženih, a ponovit ćemo ga i danas da provjerimo da nam se nije što potkralo - kaže Nenad Bjelica.

Posljedice zaraze kod nekih igrača su i dalje vidljive.
- Ta trojica će biti na raspolaganju, a u kojem omjeru ćemo ih koristiti odlučit ćemo pred utakmicu. Ono što nam je bio problem bila je pozicija vratara. Jedan golman nam je izašao iz izolacije, drugi bi trebao u subotu i mislim da će biti prerano i prerizično da odmah bude i u kadru momčadi pa će na klupi biti juniorski golman - kazao je trener Osijeka.

Te muke koje je Osijek prolazio s koronavirusom u momčadi nekome su, međutim, bile i smiješne. Josip Drmić pokušao je biti duhovit, nakon Osijekove odgode gostovanja na Rujevici nazvao je trenera Bijelo-plavih Pinokijom zanemarujući pritom ne samo činjenicu da se rival nosio s epidemijom u svojim redovima već i kako je samo ove sezone Rijeka već odgodila više utakmica nego što je klub iz Gradskog vrta u posljednjih godinu dana.

image
VLADO KOS/CROPIX Cropix

To neuspješnu šalu, odnosno takav prizemni napad kakav se prije nije dogodio u hrvatskom nogometu, PR služba iz Maksimira objeručke je prihvatila objavljujući prvenstvenu ljestvicu na kojoj je Osijek označen emotikonom Pinokija. U Osijeku one koje su ih prozvali nisu ni udostojili reakcije. Štoviše, Bjelica je okupio svoje igrače i od njih zatražio da se ne spuštaju na takvu razinu komunikacije.

- Naša je reakcija, odnosno nereakcija, bila vrlo primjerena. Naše riječi i djela govore o nama tko smo i što smo. Rekao sam igračima kako bih bio razočaran, jako razočaran da je bilo tko od njih reagirao na takav način prema bilo kome u hrvatskom nogometu. Rivale se mora poštovati, voljeli ih ili ne voljeli, bili nam konkurenti za plasman ili ne. Vjerujem da se nikome od mojih igrača neće dogoditi takva situacija da preko društvenih mreža podcijenjuju ili omalovažavaju nekoga, niti jednog pojedinca, niti jedan klub - kazao je Bjelica.

Provokacija je tako postala motivacija.
- Ne želim se spuštati na tu razinu, ali nećemo to zaboraviti - poručio je Osijekov dokapetan Mihael Žaper.
Mladi veznjak, prošle sezone jedan od najstandardnijih u momčadi Osijeka, se nakon izvjesnog perioda u kojem je priliku uglavnom dobijao s klupe vratio među startere. I odmah zabio za pobjedu protiv Dragovoljca.

- Ta konkurencija u momčadi nas dosta motivira jer znači da svaki trening moramo biti maksimalni, svatko od nas želi igrati i biti starter. Svakom od nas je drago da kraj sebe imamo kvalitetne suigrače jer to podrazumijeva dokazivanje na svakom treningu - veli Žaper.

Na riječi svoga veznjaka nadovezao se Bjelica.
- Ta zdrava konkurencija je jako bitna za našu momčad. Za mene je još bitnije kada vidim da jedan igrač kakav je Žaper koji u jednom trenutku nije bio među starterima ili bilo tko drugi slave naše golove, kako se radujemo kao momčad. I onda, naravno, kada prije ili kasnije dobiju šansu onda su spremni jer i sa klupe žele dobro svojoj momčadi. Igrači koji u nekom trenutku nisu u prvom planu tjeraju ove koji su trenutno u prvom planu da daju svoj maksimum - veli trener Osijeka.

A iduća prilika za dokazivanje svima u kadru Nenada Bjelica bit će protiv Istre. Puljani su pognutih glava napustili travnjak na posljednjih devet gostovanja u Gradskom vrtu, no bijelo-plavi su se ove sezone "opekli" protiv idućeg suparnika i na Aldo Drosini doživjeli prvi prvenstveni poraz.

- Teško nam je pao poraz u Puli, ali bio je više nego zaslužen. Nismo tamo odigrali dobru utakmicu, imali smo svoje prilike, ali se zasluženo prelomilo na stranu domaćina. Istra 1961 je tada bila u negativnom nizu, sada dolaze u Gradski vrt usred pozitivne serije, osvojenog boda na Maksimiru i pobjede protiv Lokomotive. Sigurno nas čeka zahtjevan zadatak, ali kada damo svoj maksimum onda su izgledi za pobjedu veliki - veli Bjelica.

image
RONALD GORSIC/CROPIX

Osijeku će prijetiti tercet bivših igrača, a najveća opasnost prijeti od napadača koji je na Aldo Drosinu ove sezone poslan skupljati iskustvo. Dion Drena Beljo već je na pet prvenstvenih pogodaka, a toliko su zajedno zabila sva trojica napadača koje Nenad Bjelica trenutno ima u kadru (Mierez, Daku i Topčagić).

- Drago nam je da su Beljo, Marin i Mišković našli svoje mjesto u Istri i da pokazuju svoju vrijednost. Samo Beljo je naš igrač, radujemo se njegovim golovima a u ovoj utakmici ćemo poduzeti sve da ni on, ni drugi igrači Istre ne dođu do izražaja. To će biti moguće isključivo s maksimalnim angažmanom i disciplinom, a ja vjerujem da moja momčad to može ostvariti - kazao je trener Osijeka.

Nakon Istre Osijeku slijedi paklena završnica kalendarske godine, sedam utakmica u 28 dana uključujući gostovanja na Maksimiru, Rujevici, Poljudu i u Gorici.
- Dosta je još međusobnih utakmica momčadi iz vrha do kraja jesenskog dijela sezone pa može doći do plus ili minus bodova, ali daleko od toga da će nešto biti odlučeno do kraja jeseni. Prvenstvo je jako dugačko, fokusirani smo samo na iduću utakmicu, a onda ćemo imati dva tjedna pripreme za onu koja je jednako važna kao i ova protiv Istre 1961. Ritam će biti paklen budući da je kraj polusezone, ali mi smo spremni i dobro radimo - poručio je strateg Bijelo-plavih.

Od pet zaraženih, četiri nisu bila cijepljena

Nenad Bjelica u momčadi ima desetak necijepljenih igrača, a velika većina pozitivnih bila je upravo iz te skupine nogometaša.
- Prošli tjedan su se četvorica cijepila, a neki su necijepljeni u međuvremenu oboljeli. Uglavnom, od pet nedavno oboljelih četiri nisu bila cijepljena. Svi su sjedili u istom kutu svlačionice, jedan pored drugoga i dogodilo se što se dogodilo. Mi apeliramo na dečke da budu odgovorni, i da u interesu i njih i nas, njihovih roditelja koji su i najugroženiji u ovoj situaciji, da se cijepe. Ali ne možemo niti želimo vršiti nikakav pritisak, odluka je na svakom od njih - veli trener Osijeka.

Kleinheisler i Mierez u "outu"

Bjelica neće moći računati na Laszla Kleinheislera koji je na jednom od posljednjih treninga osjetio zatezanje mišića, Vedran Jugović je zbog problema s petom već skoro tri tjedna izvan stroja, Matu Miloša od utakmice protiv Dragovoljca muči aduktor, a Ramon Mierez će tek što je probio golgetersku blokadu izostati zbog bolesti. Međutim, nakon dugo vremena natjecateljski naboj trebao bi osjetiti Petar Brlek. Devet mjeseci od posljednje utakmice, a onda i operacije križnih ligamenata veznjak bijelo-plavih istrčat će na teren. Isprva u B momčadi Osijeka koja u nedjelju igra drugoligaški dvoboj s Rudešom.
Brlek bi u nedjelju s drugom momčadi mogao dobiti malu minutažu kako bi se počeo prilagođavati intenzitetu utakmica - otkrio je Nenad Bjelica.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
30. rujan 2024 01:30