Nenad Bjelica
 HANZA MEDIA
SUPERSPORTSKE

Bjelica: ‘Evo zašto je HNL neregularan! Toga nema u Poljskoj, nema u Italiji, ima samo u Hrvatskoj...‘

Nakon najbolje sezone u povijesti kluba, u studiju Hanza Medije bio je trener Osijeka Nenad Bjelica
Piše: Patrik MršnikObjavljeno: 02. lipanj 2021. 07:58

Drugo mjesto, šampionska utrka s Dinamom. Nabujale ambicije, želja za titulom, ali i potvrdom prve sile iza Modrih. Sve je to u opisu posla i planova Nenada Bjelice, a prva sezona na klupi u Gradskom vrtu bila je, kako će i sam reći, za poželjeti. Opušten, kao i uvijek ležeran, uz šeretski je smješak rekao: Ovakav HNL ne može biti regularan.

Kako to misli?

- Pa Dinamo je imao četiri igrača u Slavenu, četiri u Varaždinu, pet u Istri, jednog-dva u Gorici, jednog u Šibeniku... To ne može biti regularno. Htjeli mi to priznati ili ne. Ja ne znam tko normalan neće biti i nije za to da u svakom klubu bude po jedan igrač iz svakog kluba na posudbi - rekao je Bjelica.

Dinamo je i po njegovim tvrdnjama ove sezone bio najjači u povijesti. Je li to zbog samih posudbi i zašto mu one toliko smetaju?

- Posudbe Dinama mi ne smetaju ako je to pravilno raspoređeno i ako je, primjerice, jedan igrač u jednom klubu. Mi imamo 10 igrača na posudbama; jednog u Šibeniku, jednog u Istri, trojicu u mađarskom Diosgyöru, jednog u Puskas Akademiji, jednog u Slobodi iz Tuzle i jednog u Zrinjskom. Ali, nemamo u Slaven Belupu i Rijeci po pet igrača, u Lokomotivi tri i u Varaždinu četiri! Hajde mi sad recite, da igraju Juventus - Milan ili Inter - Milan i da netko ima pet igrača ovog drugog na posudbi... Pa je li to moguće? Toga nigdje nema. Nema u Poljskoj, nema u Italiji. Ima samo u Hrvatskoj! Zato sam rekao da je prvenstvo neregularno, to treba smanjiti. Ako Dinamo ima 20 igrača za posudbe, može ih dati u Sloveniju, Mađarsku, u našu Drugu ligu... Moramo stvoriti uvjete da ne postoji sumnja u to da kad mi igramo s Rijekom u kojoj je pet igrača Dinama, da ti ljudi igraju za nekog drugog.

image
Nenad Bjelica, Patrik Mršnik i Robert Šola
HANZA MEDIA

Bjelica je raspalio vatre upotrebom riječi "korporacija"; na utakmici između Osijeka i Rijeke u Gradskom vrtu. Jasno, zamolili smo ga za malo pojašnjenje..

- Vidjeli ste što se događalo tijekom veljače u sudačkoj organizaciji. To je bila jasna kooperacija Dinama i Rijeke. To je bilo njihovo pravo, ne mješam se u to, ali tu je dotaknut Osijek. Oni su se, govoreći o lošim odlukama protiv njihovih klubova, dotaknuli Osijeka. Ništa mi nismo imali u tome. A kasnije, kupovina i posudbe igrača... Mislim da je svima jasno na što sam mislio. Ono što me najviše potaknulo da to izgovorim je ta utakmica u Rijeci u kojoj i njima i nama trebaju bodovi. Vratar Dinama na posudbi u Rijeci zadnjih 10-15 minuta zadržava igru. Dakle, igra za nekog trećeg. To je bilo jako ružno i zbog toga sam reagirao - rekao je Bjelica u našem podcastu.

Suđenje mu ove sezone nije bilo loše, dapače...

- Prošao sam kao igrač i trener šest država. Svašta sam vidio. Moram priznati u ove tri godine u HNL-u imamo dobro suđenje. Ima grešaka i bit će ih uvijek, ali suđenje nam je bolje od Italije i Poljske gdje sam bio prije Dinama. Ova je sezona od moje tri u HNL-u bila najčistija. Sve Dinamove titule bile su čiste, kao i ova. Mi previše vodimo teorije zavjera oko suđenja, mislim da bi sucima trebali dati mira glede njihovih odluka kako bi oni bili još bolji. Ali, kad ne kukate nakon nekih pogrešaka, ispada da se one ne događaju. Kad kukate, ispada da su vas oštetili. Dok sam bio u Dinamu, nakon utakmica nisam progovorio ni riječi o suđenju. Isto tako i u Osijeku. Ni u HNL-u, ni u Europi, gdje je bilo jako puno štete za nas. U Osijeku nismo komentirali suđenje, ali to ne znači da nije bilo odluka na štetu Osijeka.

Zanimljiv odgovor naš je gost dao na pitanje - koliko je on zaslužan za taj, kako ga je i sam nazvao, najbolji Dinamo u povijesti?

- Ne bih ja previše o tome, to nek drugi govore. Mi smo, moj stručni stožer i ja, napravili bazu ovoga Dinama. Mislim da su četiri igrača koji su ove sezone bili najvažniji - Livaković, Ademi, Petković i Oršić "uskrsnuli" za vrijeme Nenada Bjelice. I ja sam žrtva tog svog rada, a ti su dečki danas pravi lideri. Imam upetljane prste u sve to, ali to što su oni danas takvi, samo je njihova zasluga. Imaju li neke boljke? Nisu pokazali da ih imaju. Oni ne slave naslov prvaka kao Rijeka ili Osijek da se dogodi, ali svejedno nemaju nedostatak gladi za uspjehom. Na koncu, Dinamo i ovisi o igranju u Ligi prvaka, tako da su se mobilizirali i zasluženo osvojili naslov - kazao je i dodao:

- Rijeka je u svojoj šampionskoj sezoni osvojila 88 bodova, Dinamo 86. Mi smo sada uzeli 77, a to je drugi najbolji rezultat jednog kluba koji nije Dinamo. Da biste osvojili naslov, Dinamo mora pokazati slabosti. Kad sam ja došao u Dinamo uoči zadnjeg kola našeg prvog zajedničkog prvenstva, osvojili smo titulu sa 73 boda, Rijeka je imala 70. Dakle, tu je bilo određenih slabosti, koje sada nisu pokazali.

Cijeli SuperSportske Podcast #39 s Nenadom Bjelicom pogledajte u nastavku:

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
13. travanj 2024 15:40