Nenad Bjelica







 
 VLADO KOS/CROPIX Cropix
TRENER PONUDIO OBJAŠNJENJE

Bjelica je potpuno promijenio poziciju ‘kralju asistencija‘: ‘Nije mu to idealno mjesto, ali...‘

Golovi glavom, uglavnom nakon prekida, zaštitni su znak Osijeka...
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 20. listopad 2021. 21:06

Prošle sezone Bijelo-plavi su 19 od 59 golova, odnosno njih trećinu, zabili glavom. A taj prosjek zadržan je i u tekućem prvenstvu unatoč realizatorskoj krizi Ramona Miereza koji je prošle sezone bio jedinstven i u europskom nogometu s čak deset pogodaka glavom.

Ove sezone su šest od 17 prvenstvenih golova Bijelo-plavi postigli glavom. Po dva su zabili Ramon Mierez i Darko Nejašmić te Mirlind Daku i Antonio Mance po jedan. A četiri od tih šest golova bilo je na ubačaje Petra Bočkaja, prošle sezone najboljeg asistenta Prve HNL s deset namještenih golova suigračima.

Bombardero je i u Koprivnici popravio svoje ofenzivne brojke. Asistencija Nejašmiću za pogodak bila mu je četvrta ove sezone. Samo je Marin Jakoliš u dosadašnjem dijelu prvenstva namjestio više golova suigračima (pet). Dugo vremena Bočkaja se oslovljavalo “kraljem slobodnjaka”, no danas je “kralj asistencija”. Njegov doprinos momčadi danas je bitno drugačiji nego što je to dugo vremena bio. Od dolaska Nenada Bjelice u Gradski vrt četiri je puta bio strijelac, ali je podijelio čak 14 asistencija. Posljednji prvenstveni gol iz slobodnog udarca zabio je prije više od godinu dana (nedavno je zabio iz prekida Bednji u Kupu), od posljednjih 17 pokušaja tek je jednom “probušio” mrežu, a u međuvremenu je brojem asistencija (27) nadmašio broj pogodaka (24) za Bijelo-plave.

image
NIKSA STIPANICEV/CROPIX Cropix

Prema statistici SofaScorea, Bombardero ove sezone ima i 37 ključnih dodavanja (odnosno dodavanja koja stvaraju šanse i udarce), uvjerljivo najviše u Prvoj HNL. To je više nego što ih, za usporedbu, zajedno imaju dvojica najboljih nogometaša Rijeke u toj statističkoj koloni (Ampem i Murić ukupno 30) ili Dinama (Ivanušec i Petković, zajedno 23), više i nego što ih zbirno imaju najveće Hajdukove zvijezde Krovinović i Livaja (ukupno 36). Istovremeno Bočkaj u svojoj momčadi prednjači i po broju oduzetih lopti (u prosjeku dvije po utakmici), ali i po broju izgubljenih posjeda (20). Prema SofaScoreu trenutno je najbolje ocijenjeni igrač Prve HNL s prosječnom ocjenom 7,76.

Igrao je Bočkaj ove sezone i lijevo i desno krilo, wing backa u utakmicama u kojima je Osijek igrao formaciji s trojicom igrača u posljednjoj liniji, a posljednjih se nekoliko utakmica ustalio na mjestu lijevog beka.

Na krilima brži igrači

- Znamo da to nije najidealnija pozicija za njega, da više voli igrati prema naprijed, ali odlučujemo se za malo brže igrače na krilnim pozicijama - objasnio je Nenad Bjelica.

Pozicija je to koju je Bočkaj do sada uglavnom igrao po potrebi, bolje rečeno u nuždi. Ako statistika ne griješi, tek je 13 od 141 utakmice za Bijelo-plave počeo u posljednjoj liniji svoje momčadi. Inače, otkako je u Gradskom vrtu, samo na gol nije stao.

- Znamo koliko nam može donijeti u ofenzivi svojim ubačajima, dobrim loptama u dubinu, dobrim prekidima... Znamo što imamo u Peri. To možda nije njegova idealna pozicija, ali se on jako dobro snalazi na njoj - kazao je šef struke u Gradskom vrtu.

Na lijevom boku Bjelica, inače, još može računati na slovenskog reprezentativca Marija Jurčevića te Matu Miloša koji je alternativa za obje bočne pozicije.

Besplatno u srijedu protiv Vukovara

Nenad Bjelica dao je nakon trijumfa u Koprivnici slobodan dan svojim igračima i u utorak poslijepodne ponovno ih okupio u Gradskom vrtu. Prema najavama, napokon i s Karlom Bartolecom u kadru koji je još od utakmice protiv Hajduka zbog ozljede trenirao odvojeno od momčadi. U srijedu će igrači koji u posljednje vrijeme nisu imali bitniju minutažu na travnjaku odigrati prijateljsku utakmicu protiv Vukovara 1991. Utakmica u Gradskom vrtu će početi u 15 sati uz besplatan ulaz na zapadnu tribinu koja će tom prilikom jedino biti otvorena za gledatelje. Iako je riječ o prijateljskoj utakmici, na snazi su i dalje pandemijski protokoli pa će se na tribine moći isključivo uz predočenje EU digitalne COVID potvrde.

Osijek 20 godina nije pobijedio Dragovoljca u Gradskom vrtu

Na blagajnama podno istočne tribine Gradskog vrta u srijedu je počela prodaja ulaznica za prvenstvenu utakmicu protiv Hrvatskog dragovoljca. Bijelo-plavi već jako dugo vremena čekaju pobjedu protiv Dragovoljca na svome terenu, posljednji puta su idućeg suparnika u Gradskom vrtu svladali prije 20 godina, još u listopadu 2001. Završilo je čak 6:1 za Bijelo-plave uz hat-trick Petra Krpana. Zanimljivo, tada je između vratnica Dragovoljca bio Silvije Čavlina, danas trener vratara Osijeka. Inače, dva puta je u vratarskoj karijeri Čavlina primio šest golova. I to oba puta protiv Osijeka. Posljednja tri međusobna dvoboja dva kluba na istoku Hrvatske završena su bez pobjednika, a zadnje, u svibnju 2014., bilo je posebno traumatično za obje momčadi jer igrali su utakmicu koja je izravno odlučivala o prvoligaškom opstanku. Osijeku je kasni pogodak donio remi koji je Dragovoljac na dugih sedam godina izbacio u niži rang.

Bočkajeve sezone u Osijeku

2017./18. 39 utakmica, 8 golova, 7 asistencija
2018./19. 29 utakmica, 6 golova, 4 asistencije
2019./20. 28 utakmica, 7 golova, 2 asistencije
2020./21. 31 utakmica, 3 gola, 10 asistencija
2021./22. 15 utakmica, 1 gol, 4 asistencije

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. travanj 2024 14:35