Nenad Bjelica radi dobar posao u Osijeku
 VLADO KOS/CROPIX
DUMITRU MITU ZA SN

‘Bjelica može stvoriti novog prvaka Hrvatske!‘ Apsolutna nogometna ikona: ‘Mamić? Bio je dobar igrač‘

Negdašnji ubojiti rumunjski internacionalac svojedobno je igrao i za Osijek i za Dinamo
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 19. studeni 2020. 22:25

Javio nam se iz Rumunjske, radi u zaštitarskoj firmi. Kad je nogomet u pitanju, posvetio se onom ženskom, jer mu je kćerka nogometašica. Dumitru Mitu (45), čovjek koji je u profesionalnoj karijeri među inima igrao za Osijek, Dinamo i Rijeku, uvijek je bio simpatičan i druželjubiv, razveselio se pozivu iz Hrvatske.

- Kako ste, što ima? Jeste li zdravi? Nisu ovo normalna vremena, baš nisu... Sigurno zovete zbog hrvatskog derbija Osijek - Dinamo? Dobra adresa, ha, ha, ha... Igrao sam za oba kluba, ostala su prekrasna sjećanja - rekao je Mitu kad je odgovorio na poziv.

Sa svima do trofeja

Naravno da smo se njega sjetili pred veliki derbi u Gradskom vrtu. Igrao je u mnogim klubovima, ali trofeje je osvajao jedino u Hrvatskoj. S Dinamom je uzeo dva prvenstva, dva Superkupa i Kup, s Osijekom i Rijekom uzeo je po jedan Kup. U sva tri hrvatska kluba u kojima je igrao dokopao se “kante”.

image
Dumitru Mitu
RONALD GORSIC/CROPIX

- Dinamo je prvi, Osijek je drugi... Teško mi je kazati tko će do pobjede. Za koga ću navijati? Ha, to vam ne mogu kazati iz jednostavnog razloga što volim sva tri kluba u kojima sam igrao, volim i Dinamo, i Osijek i Rijeku. Sa svima sam osvajao trofeje, ali, naravno, u Maksimiru sam najviše osvajao, s Dinamom sam uzeo pet titula. Sva tri kluba su ipak ista kad se radi o emocijama, nikoga ne bih izdvajao, u svima mi je bilo krasno. U Hrvatskoj mi je generalno bilo divno, tako da sada, kad je derbi u pitanju, mogu samo kazati “neka sve bude pošteno i neka pobijedi bolji”. Velika je šteta što neće biti navijača, ogromna šteta. Spektakl bi bio veći.

Europski predznak

Zna baš sve što se događa u hrvatskom nogometu. Vadi rezultate kao iz rukava, zna poredak na ljestvici, zna tko s kim igra u sljedećem kolu.

- Za Dinamo znamo sve, to je zaista uzoran klub, ima fenomenalnu nogometnu školu, kad vidim kakvi sve igrači izlaze iz škole, kako se razvijaju i postaju sjajni seniori, priključuju se prvoj momčadi, onda me to zaista čini sretnim. To je najbolji dokaz kako se uspješno radi u Maksimiru. Dinamo radi i velike transfere, baš je klub s europskim predznakom. Fascinira kako Dinamo, bez obzira na transfere, uvijek pronalazi i stvara nove igrače. Rijeka je također napravila velike stvari posljednjih godina, momčad im se često mijenjala, ali uvijek je u vrhu, eto, ove sezone igra u Europskoj ligi. A Osijek je s Bjelicom počeo raditi velike stvari. Vidim da su u klub ušli ozbiljni i ambiciozni ljudi, da se gradi novi stadion. Vidjet ćete, Dinamo i Osijek će se u budućnosti boriti za naslov prvaka Hrvatske! Ta dva kluba bit će perjanice hrvatskog klupskog nogometa. Drago mi je zbog Osijeka, taj grad i taj klub zaista zaslužuju vrh hrvatskog nogometa. Osijek će biti velika priča hrvatskog nogometa, a bitno je da Bjelica ostane što duže.

Da je Bjelica ostao...

Onda je ispalio i ovu rečenicu...
- Neka svatko misli što hoće, ali baš mi je drago što su Osijek i Rijeka prestigli Hajduk!
Mitu je iznimno pričljiv tip, tako da smo se raspričali o svemu. Naravno da je jedna od tema bila i Nenad Bjelica, sadašnji trener Osijeka, bivši Dinama.

- Jako mi je žao što je Bjelica otišao iz Dinama. Pozorno sam pratio Dinamo dok je on bio trener, veselio sam se svakom uspjehu, onim sjajnim europskim rezultatima. Dinamo nije imao takvog trenera 15 godina! Još od onih dana kad je trener bio Josip Kuže. Jer, Bjelica nije bio samo sjajan trener Dinama, njega su voljeli i navijači, a to je jako, jako bitno. Pokojni Kuže mi je bio trener u Dinamu, bio je vrhunski trener i čovjek.

Drži da Bjelica u Osijeku može napraviti velike stvari...
- Dinamo je zaista dominantan u Hrvatskoj, Dinamo može i ove sezone doći do europskog proljeća, ali, vjerujte, Bjelica može od Osijeka stvoriti moćan klub, novog prvaka Hrvatske! Zato što je zaista vrhunski trener. Ako ne već ove sezone, možda već sljedeće. Imao sam ga prilike upoznati kao igrača, skupa smo igrali u Osijeku. Kao igrač bio je strašan, a sad je takav kao trener. Vidio sam se s Bjelicom prije nekog vremena u Osijeku, čovjek zna.

A što misli o Zoranu Mamiću?
- O Zoranu Mamiću ne mogu pričati kao o treneru! Ne znam kako bih ga opisao. Ali, bio je dobar igrač, igrao sam i s njim u Dinamu.

Pitali smo ga je li u kontaktu s nekim iz Dinama ili Osijeka?
- Ne! Nažalost, ali ne... Kad me nitko ne zove, zašto bih ja nekog zvao? Zvao sam samo prije godinu dana u Dinamo kad sam došao na utakmicu s Manchester Cityjem. Vodio sam iz Rumunjske jednu obitelj koja navija za City. Ali, tada sam se u Zagrebu družio samo s Ciganima, mojim frendovima. Na kraju je ispalo da su mi u Zagrebu najbolji frendovi ostali samo Cigani. Oni su najbolji ljudi.

Bez javljanja

Želio se zahvaliti predsjednici Uprave Modrih, Vlatki Peras.
- Nazvao sam Vlatku, osigurala mi je ulaznice, zahvaljujem se, svaka joj čast. Zaista mi je pomogla. Ali prije toga sam nazvao jednu osobu iz Dinama koja mi se nije javljala. Ne želim vam kazati ime, ali ne radi se o Zdravku Mamiću. Ta osoba, vi je znate, nikad se ne javlja. Mislio sam da smo bili frendovi, očito nismo.

Zaštitarska firma i ženski nogomet

Dumitru Mitu rado je rekao neke stvari i o sebi...
- Osim što radim u zaštitarskoj firmi, pomažem malo oko ženskog nogometa. Taj je klub u prvoj rumunjskoj ligi. Sad se, nažalost, zbog ove pandemije ne igra. Kćer mi inače igra u juniorskoj momčadi, zove se Alesia Frančeska. Imam i dva sina, Klaudija i Kalina. Jedan je arhitekt, drugi se bavi informatikom. Da nema ovog koronavirusa, kazao bih da živim miran život. Ali, za nikoga nije miran, pa nije niti za mene. Valjda će sve biti bolje - rekao je Dumitru Mitu.

NEKE OD MITUOVIH IGRAČKIH ADRESA

Brašov (Rumunjska)
Farul (Rumunjska)
Pancota (Rumunjska)
Cluj (Rumunjska)
Osijek (Hrvatska)
Dinamo (Hrvatska)
Rijeka (Hrvatska)
Panathinaikos (Grčka)
Qingdao Jonoon (Kina)

MITU ZA OSIJEK
196 odigranih utakmica
35 postignutih golova
MITU ZA DINAMO
91 odigrana utakmica
19 postignutih golova
MITU ZA RIJEKU
20 odigranih utakmica
6 postignutih golova

45
godina ima danas
bivši rumunjski nogometaš rođen u Bukureštu
244
utakmice prikupio je
Dumitru Mitu u Hrvatskoj nogometnoj ligi
60
pogodaka zabio je Rumunj igrajući za tri hrvatske prvoligaša

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 13:57