Sudac Damir Batinić i Nenad Bjelica u 'duelu'
 
 ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX
‘PREVIŠE HALABUKE‘

Bjelica o suđenju: Osječanin sam, ali sve je ovo pretjerano! Pajač i Jović ne zaslužuju ovakve kazne

‘Suđenje u Hrvatskoj je bolje nego u mnogim ligama, a bio sam u Italiji, Poljskoj, Austriji...‘
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 05. lipanj 2020. 18:39

Nenad Bjelica dao je intervju za SN u kojem je najavio nastavk HNL-a, ali i dotaknuo se oko lošeg suđenja već na otvaranju, u polufinalu Kupa.

Ta priča oko suđenja i repovi nakon utakmice Rijeke i Osijeka, bacili su, nažalost, odličan nogomet u drugi plan. Kako je Bjelica vidio te Pajačeve pogreške na Rujevici?

- Teške su to bile situacije za suca. Da je u četvrtoj minuti isključio Lončara, kao što ga je trebao isključiti, onda bi netko rekao ‘joj, pa uništio je polufinale Kupa’. Mi smo takvi, opet bi se našao neki razlog za polemiku. Druga situacija, ja sam isto prvo mislio da je čisti žuti karton, tek kad pogledaš pet puta onda vidiš da nije bio tako pogibeljan faul. I kod treće situacije u prvih mah izgleda udaranje laktom, što jest, ali onda vidiš da igrač nije ni skočio. Nije to bilo tako radikalno, dvije pogreške na štetu Osijeka, jedna na štetu Rijeke, mislim da se podignulo previše halabuke. Ove izjave poslije utakmice svih odgovornih su stvarno tužne, taj poziv na linč. Bilo je i drugih utakmica i pogrešaka, pa nije bilo takvih polemika.

Uvijek se sjetimo što je Bjelica govorio o VAR-u.

- Sad kad se vratimo na ono što sam rekao za VAR, to je to, sad su diskusije puno veće. Očekuješ da VAR ispravi pogrešku suca, ali svaki sudac ima svoj kriterij oko jedne situacije. To su stvari koje taj VAR čine neperfektnim. To je kao bijela kava. Ima miris kave, a nije kava, izgleda kao mlijeko, a nije ni mlijeko. Ljudi moraju shvatiti da je VAR za očite pogreške, a ovo je sve bila, što suci znaju reći, siva zona. Ta tehnologija nije savršena i zato sam rekao da je bolje da se onda sve prepusti sucu na terenu.

Posebno su oštri bili ‘njegovi’ Osječani?

- Osječanin sam, navijam za Osijek, navijao sam i u toj utakmici da prođe u finale Kupa, međutim, mislim da je sve to pretjerano. Sudačke pogreške se događaju, bilo ih je u velikim utakmicama i na našu štetu, ali pričati o nekim teorijama zavjerama nema smisla. Moramo se riješiti tog mentaliteta, spominjati bivšu državu nakon 28 godina, to je ružno. Ako se nismo u 28 godina promijenili, nećemo se nikad promijeniti. Pa što se nismo promijenili? Mi smo svi kreatori tog sustava i zato je ružno da se na taj način stvaraju neki alibiji.

Imao je i on, Bjelica, epizoda i izjava vezanih za suđenje. Pamtimo Zebeca u Osijeku i osudu VAR-a nakon Šahtara?

- Imao sam i ja nakon utakmica neke izjave i reakcije vruće glave, teško je nekad kontrolirati emocije, biti dostojanstven u porazu. Nekad uspiješ, nekad ne. Ali drugi dan, kad realnije sve pogledaš, onda se ipak smiriš, trezvenije razmišljaš. A ovo je pretjerivanje, kao što je pretjerana i kazna Pajaču i Joviću. Primjer, najbolji poljski sudac Marciniak sudio je jednu utakmicu u Ligi prvaka, gdje je imao pet kardinalnih, očitih pogrešaka, ali nije bio ovako drastično kažnjen. Naravno da treba biti kazni, no Pajač i Jović nisu zaslužili biti tako jako kažnjeni. Moram reći, po svom iskustvu, suđenje u Hrvatskoj je bolje nego u mnogim ligama, a bio sam u Italiji, Poljskoj, Austriji, kao igrač u Njemačkoj i Španjolskoj, pa znam o čemu govorim. Svugdje imate situacije gdje, ajmo reći, velika riba jede malu, ali između jednakih i sličnih momčadi taj je odnos uvijek 50:50. Nekad ti sudac pomogne, nekad uzme. Ono na što sam ponosan jest da u dvije godine, dok sam bio u Dinamu, nitko ne može reći da su nam suci nešto poklonili, apsolutno smo čisto osvojili sve na tavnjaku svojim igrama.

Grezdin čin?

- Jedno je verbalni sukob i ono što se događa na terenu, a drugo je kad dođe do fizičkog obračuna. Takvo što je nedopušteno!

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 21:29