ZELJKO PUHOVSKI/CROPIX Cropix
ZANIMLJIVA REAKCIJA

Bjelica odgovorio na ‘Mamićev kompliment‘ i priče o krađi: ‘I ja mogu reći da smo mi bolji od Barcelone!‘

‘Svaka greška se tumači kao teorija zavjere i svaki tjedan imamo teoriju protiv drugog kluba‘.
Piše: Nikola Patković/Jutarnji listObjavljeno: 29. siječanj 2021. 13:49

Bez obzira igrao protiv Dinama, Hajduka, Rijeke ili Varaždina, Istre, Šibenika, Nenad Bjelica u svakoj utakmici ide na pobjedu. Tako je bilo prošloga petka kod Lokomotive, a tako će biti i u subotu protiv Istre 1961.

"Spremni dočekujemo Istru koja je u ove tri utakmice pokazala da je dobra momčad, da su se stabilizirali i čeka nas dobar izazov. Nadam se da ćemo biti na visokom nivou i da ćemo pobijediti. Kao i u svakoj utakmici cilj je dati sve od sebe, odraditi utakmicu na maksimumu i doći do tri boda. Momčadi koje nam dolaze iz donjeg dijela ljestvice dosta se nisko brane i teško je probiti te bunkere, ali gledamo samo na sebe i pronalazak rješenje za takvu obranu, ako će Istra igrati ovdje kao što su igrali Šibenik i Varaždin. U takvim je utakmicama potrebno puno strpljenja, što smo pokazali da imamo", rekao je Bjelica u najavi susreta u kojem neće imati kapetana Mile Škorića zbog kartona, pa će mu stoperski par činiti Danijel Lončar i Jose Antonio Caro, koji su to bili i jesenas u Koprivnici kada je Osijek slavio s 1-0.

U konkurenciju se vratio i Josip Vuković, dok je Igor Silva ovaj put upitan zbog zdravstvenog stanja. Utakmica će biti zanimljiva i u kontekstu dvojice igrača – Josipa Špoljarića, koji je u Istri na posudbi iz Osijeka i gdje je u zadnje dvije utakmice zabio tri gola te Šime Gržana, koji je s Osijekom dogovorio dolazak za ljeto, ali bi i on i Bjelica htjeli da se u Gradski vrt preseli već ove zime.

"Drago nam je da Špoljarić dobro igra u Istri, da zabija golove, nadamo se da će do kraja sezone biti još uspješniji, ali i da ćemo ga u našim utakmicama uspjeti spriječiti da zabije gol. Što se tiče Gržana stanje je nepromijenjeno, on je igrač Istre i logično je da će i protiv nas dati svoj maksimum", rekao je Bjelica, kojemu je tada iz novinarskih klupa sjelo pitanje o priopćenju Dinama u kojem su napali HNS i sustav, a što je, s obzirom na to od koga je stiglo, izazvalo gotovo, pa sablazan u hrvatskom nogometnom svijetu

"Ne bih komentirao postupke drugih. Oni to tako vide i treba poštivati svačije mišljenje. Mi smo fokusirani na sebe i dok sam ja trener i sportski direktor, Osijek neće pisati nikakva priopćenja protiv bilo koga. Mi želimo pridonijeti normalizaciji odnosa u hrvatskom nogometu svojim ponašanjem. Dok sam bio u Dinamu nisam komentirao suđenje, a tako će biti i dok sam u Osijeku. To vrijedi i za moje igrače. Poštujemo svakoga i aposlutno vjerujemo u sustav", rekao je Bjelica i nastavio o toj temi iz perspektive VAR-a, s kojim, poznato je, nije u 'najboljim odnosima'.

"VAR smanjuje mogućnost pogreške iako sam ja protiv tehnologije, ali kao što vidite i što sam govorio na početku, tehnologija nije smanjila diskusije i polemike i zato sam protiv nje. Smanjile su se pogreške, ali još uvijek postoje 'teorije zavjere'. Protiv sudaca nikada nisam bio, niti ću biti. Oni griješe u korist jednih ili drugih, kao što mi griješimo u našim odlukama, kao i igrači na terenu. Jedino što su oni pod prevelikom lupom, svaka greška se tumači kao teorija zavjere i svaki tjedan imamo teoriju protiv drugog kluba, pa na kraju ne znamo protiv koga je ona zapravo bila. Mi u Osijeku to nećemo raditi, jer ne želimo tražiti alibi za svoje neuspjehe u greškama sudaca. Bože moj, možda će pogriješiti nekada u našu korist, nekada na našu štetu, ali to je nogomet. To se događa i u puno većim ligama, pa nitko ne piše o teorijama zavjera. No, svatko ima svoje viđenje. Osijek će svima u tome biti primjer i apsolutno je zabranjeno komentiranje suđenja, što ne znači da se tijekom utakmice nećemo boriti za svoj klub i dati sve od sebe da pobijedimo, pa možda raditi i pritisak na suca, ali kada završi utakmica taj pritisak se završava", rekao je Bjelica, a novinare je zanimalo i kako komentira izjavu Zorana Mamića, da Hajduk nakon Dinama ima pojedinačno najbolje igrače u HNL-u.

"To je mišljenje koje mi moramo poštivati. Ali, mišljenje drugih ljudi ne mora biti isključiva istina. Ja isto mogu reći da smo mi bolji od Barcelone, ali to je isključivo moje mišljenje, koje ne mora biti istina. Oni imaju svoje mišljenje, mi ga cijenimo, a kada se na kraju podvuče crta rezultat pokaže tko je što. Mi ćemo svima odgovarati na terenu. Imamo dobru, izbalansiranu momčad, stabilan klub iza kojeg stoje navijači, medije, imamo sve preduvjete da budemo uspješni. Mi smo u nekim stvarima daleko ispod Dinama, ali na terenu 11 protiv 11 možemo se nositi sa svima. Rekli su oni i tjedan prije da Rijeka, pa onda Hajduk, ali mi to poštujemo. No, znamo i koja je naša snaga", poručio je Bjelica, koji je na 'pressici' odgovarao i na pitanja studenata Medijske kulture iz Osijeka, koji u NK Osijek provode stručnu praksu, a jednu je studenticu zanimalo kako se nosi s komentarima na internetu.

"Nešto pročitam, nešto i ne. To je normalno kada ste u fokusu javnosti. Kada ne bih ništa radio i govorio, tada ne bih bio ni izložen kritikama. No, tada si ništa, a ja sam se odlučio biti netko, pokušati unaprijediti ovu zajednicu, a tada moram biti spreman na kritike. Prije 5-6 godina to me puno više pogađalo, a danas se samo nasmijem. Meni je tata kada sam bio dijete rekao: „Budi poznat, pa makar bio i lopov.“ Na kraju ipak nisam postao lopov, nego sam bio dobar nogometaš, mislim da sam i dobar trener i da pokušavam unaprijediti svoju momčad maksimalno", istaknuo je trener Osijeka.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
09. svibanj 2024 00:09