RONALD GORSIC/CROPIX
BORBA ZA TITULU

Bjelica odmah slaže momčad za naslov prvaka Hrvatske! Stižu ugledna pojačanja, evo tko je sve na listi

Potvrđena vijest od srijede, Ivica Kulešević napušta klupu Osijeka, a naslijedit će ga Nenad Bjelica
Piše: Darko RužićObjavljeno: 04. rujan 2020. 08:02

Dobiju li za to odobrenje civilnog Stožera nacionalne zaštite i mig iz HNS-a, Osječani će u subotu će predstaviti novog trenera Bijelo-plavih. Kako smo i jučer najavili bit će to njihov bivši igrač koji je igračku i trenersku karijeru po odlasku iz Gradskog vrta gradio u više zemalja i klubova Europe.

Posljednji je angažman imao u Dinamu, ali sve je to već opće i jako dobro poznato. Ne i kako to da su se u prvoligašu s Drave odlučili smijeniti dosadašnjeg trenera Ivicu Kuleševića nakon samo tri kola koliko je prošlo u novom prvenstvu. Službeno se iz NK Osijek nitko o tome nije očitovao, nije se nitko od onih koji bi mogli, trebali pa i morali nešto reći i na poneka pitanja predstavnika medija odgovoriti. Izabrali su šutnju, kao i sam Nenad Bjelica inače čovjek susretljiv naspram novinara pa i onda kada mu samom to baš i nije zgodno ni ugodno. Ovaj puta i on je zašutio, pa i oglušio se na upućene mu SMS poruke. Zasigurno će u tijeku današnjeg dana kada bude predstavljen kao novi trener Bijelo-plavih dosta toga reći.

U svakom slučaju više nema sumnjama mjesta, Bjelica dolazi u klub svoje mladosti i početaka nogometne karijere, a s njim će Osijek dobiti i jednu, u stvari puno njih, novu dimenziju. Sada je to klub koji s neskrivenim ambicijama želi jurišati na visoke plasmane i to već u ovom prvenstvu kojem je rezultatski posrnuo daleko više nego što su i najveći pesimisti mogli pretpostaviti. Baš onako i onoliko kako je to slikovito izjavio dosadašnji njegov trener Ivica Kulešević nakon uvjerljivog poraza u Maksimiru.

Samo je novac istina

- Dotaknuli smo dno - izjavio je Kulešević.


Jučer je još vodio treninge. Nitko mu ništa nije rekao ni navijestio. Što je saznavao pročitao je u novinama ili slušao u elektronskim medijima. Međutim, uskoro će zakoračiti u svlačionicu i pozdraviti se s svojim dosadašnjim učenicima pa dirigentsku palicu prepustiti Bjelici. Njemu samom, a i svim budućim trenerima koji će zasigurno jednog dana proizaći iz Osijekovog stručnog kadra, obiteljskog okružja iz kakvog je i sam potekao ostat će pouka zauvijek. Ne prihvaćajte se dužnosti trenera Bijelo-plavih koristeći obrazloženje i fraze tipa “klupski sam vojnik, volim Osijek i radit ću sve što se od mene u njemu traži!” Glupost, notorna glupost koju su neki već platili, a sada je istu platio i Ivica Kulešević. U nemilosrdnosti profesionalizma puno je i laži, najveća ona koja priča o emocijama i ljubavi naspram kluba spojena s najvećim povjerenjem koje izabrani trener uživa po riječima klupskih čelnika. Nema toga. Samo je njegovo veličanstvo novac stvarna i neprijeporna istina. Koliko te plate toliko i cijene. A kada je o novcu riječ, treba reći, iako to zasigurno iz kluba neće službeno potvrditi, Nenad Bjelica će sa svojim stručnim stožerom godišnje NK Osijek koštati milijun eura.

Zadaća nije laka

Htjeli, ne htjeli, namjerno to nismo činili, do ušiju nam je doprla jedna navijačka priča dvojice prijatelja.
- Milijun eura, strašno, pa bolje da su te novce podijelili sucima pa im trener ni ne treba...

Da, navijači imaju svoje ideje, komentare na svaki događaj, i čvrste stavove. Jedni su oduševljeni dolaskom Nenada Bjelice u Osijek, drugi totalno razočarani. No, on će danas zakoračiti u Gradski vrt i otvoriti novu stranicu svoje trenerske karijere, a zna kao i svaki trener svuda na svijetu, rezultati koje bude ostvarivao držati će ga u sedlu sve dok su pozitivni i na tragu klupskih ambicija. A neće to biti laka zadaća, jer Bjelica će krenuti s hendikepom na startu, s velikim bodovnim zaostatkom za gornjim dijelom prvenstvene tablice. Nije odlučio preko noći prihvatiti poziv Osijeka. Još i prije imenovanja trenerom Ivice Kuleševića ta je pozicija od najodgovornijih ljudi kluba bila nuđena Ivanu Leki koji je poharao Belgiju i uzeo naslov prvaka, ali on se pristojno zahvalio. O Bjelici je već nekoliko puta bilo govora kao mogućem treneru Bijelo-plavih.

Po završetku prošle sezone otklonio je takvu mogućnost uz tvrdnju da ga nitko iz Osijeka nije zvao, a da jest on bi prihvatio otvoreni i iskreni razgovor. Do toga nije došlo. Tada. Sada pak jest. A Nenad Bjelica je odlučno, kako to i inače čini, svoje uvjete za rad u prvoligašu s Drave visoko podigao što očito drugu stranu nije pokolebalo, pa kad je sve dogovoreno i uglavljeno odmah je i pristupio poslu, onim predradnjama za koje misli da će mu biti od koristi.

Krenuo je s užarenim telefonom jer je na sve strane tražio kontakte s mogućim igračkim pojačanjima. Na listi želja, a samim tim i procijenjenih potreba našli su se Mario Šitum, navodno i Marko Pjaca, a prvi bi, po njegovoj želji u Osijek trebao doći iz ljubljanske Olimpije Endri Cekici. Tako nešto, brzo i susretljivo, klupsko čelništvo nije udovoljilo ni Zoranu Zekiću, a poglavito ne Ivici Kuleševiću. Tek je Dini Skenderu uslišena molba za pomilovanjem iz kadra odstranjenog Petra Bočkaja koji je vraćen nakon razgovora koji je obavio s u to vrijeme predsjednikom kluba Ivanom Meštrovićem. Ali, to je onaj dio priče da ako te puno plate onda te i cijene i ispunjavaju želje kakve im navedeš.

Bilo kako bilo, trenerski opus Kuleševića u Osijeku je završen, a ovog vikenda počinje onaj koji će odrađivati, do daljnjeg, Nenad Bjelica. Može li on doista biti taj koji će ovom klubu osigurati novi rezultatski iskorak, podići ga na razinu kada će i neki trofej zablistati u vitrini kluba tek će se vidjeti. Unaprijed je jedino znano da će se Osijek s Nenadom Bjelicom nači na vjetrometini mnogih, a ponajviše Dinama, Hajduka i Rijeke koji bi njegovim izrastanjem u velikog im konkurenta za iste ciljeve postao zajednički cilj zaustavljanja novog velikog konkurenta kojeg u svom društvu ne žele.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. travanj 2024 02:27