Nenad Bjelica s igračiam slavi trijumf protiv Dinama
 IVAN PERIC/CROPIX
LIDER OSIJEKA

Bjelica otvorio dušu: ‘Želim tu titulu prvaka! A sad ću vam otkriti i koliko zapravo imamo zaraženih...‘

U samo dva i pol mjeseca stvorio je momčad koja je postala ozbiljan protivnik Dinamu u bici za naslov
Piše: Darko RužićObjavljeno: 23. studeni 2020. 08:00

Kratko je trajalo slavlje Osječana nakon pobjede u derbiju. Dinamo je brzo arhiviran, veliko zadovoljstvo i sreća već je u nedjelju zamijenila radna atmosfera. I trening, onaj rekuperacijski počeo je ranije nego inače. Već u pola deset.

- Morali smo uraniti budući da je naša druga momčad igrala utakmicu sa Solinom od 13.30 pa smo morali napustiti svlačionice kako bi se dezinficirale i pripremile za druge igrače - objasnio je trener Bijelo-plavih Nenad Bjelica.

Dva i pol su mjeseca prošla otkako je došao u klub svoje igračke mladosti i preuzeo upravljanje i osmišljavanje kompletnim njegovim stručnim pogonom. A u suradnji sa svojim stručnim stožerom za tako kratko vrijeme napravio je toliko lijepih stvari da je od momčadi koja je uvijek za korak-dva bila iza onih najboljih stvorio ozbiljnog (protu)kandidata za naslov prvaka. Ili barem jedan od dva trofeja u hrvatskom nogometu.

Samouvjereno je najavljivao da će Dinamo pasti u derbiju. Teško je reći da je bilo malo onih koji su mu vjerovali, ali on je svoj optimizam prenio na igrače i poslije derbija zajedno s njima zasluženo slavio. Vjerojatno mu je to u trenerskoj karijeri najdraža ili barem jedna od najdražih pobjeda.

- Je, je, iskreno jest. Jako mi je draga zbog više razloga, a i zbog svega što se događalo posljednjih mjeseci i svega onog što je u tim mjesecima bilo izrečeno. Drago mi je i zbog naših navijača koje smo razveselili pobjedom i kojima smo dali vjeru, a oni shvatili da se Osijek može nositi sa svakim protivnikom u HNL-u, pa i tako kvalitetnim kao što je Dinamo - izjavio je Bjelica.

Sreća je takva

Zanimljiv je njegov sud o tome što je odlučilo subotnji derbi u Gradskome vrtu...

- Teško je reći. Možemo sada pričati o tome što je moglo biti, je li nas sreća poljubila ili nas je spasio kvalitetan vratar. Svega je bilo, a i vratar je tu da nešto obrani, a ovaj put je Ivušić bio na visini zadaće. Presudno je, po meni, ipak bilo što smo više željeli uspjeh, uložili više truda i energije, a onda nas je i rezultat nagradio. Zaslužili smo tu pobjedu. Bila je to izjednačena utakmica, a oni su važni detalji otišli na našu stranu. Sjetim se kako je Osijek poražen od Dinama u Maksimiru. Bolje je tada djelovao i igrao, ali svoje prigode nije iskoristio. Dinamo svoje jest i pobijedio je. To je nogomet. Mi smo ovaj put svoje prigode iskoristili, a protivnik nije. Takva je sreća, jednom te poljubi, drugi put ne. Imao je Dinamo pred kraj poluvremena dvije prigode, ali nije ih pretvorio u gol. Mi smo uložili veliki napor i trud pa smo rezultatom za to nagrađeni - kazao je Bjelica.

Navijački su apetiti porasli, snovi o tituli ne mogu im se oduzeti ni zabraniti, a što vi o tome mislite?

- I kada sam došao, rekao sam kako su moje ambicije jednake klupskima, a velike su. Međutim, i tada sam izjavio kako za sebe ne tražim nikakvih sto dana već sam od prvog prionuo poslu s jasnim ciljem da Osijek napravi iskorak naspram dosadašnjih plasmana i rezultata. Uvjeren sam bio da sa svojim stožerom i energijom koju smo donijeli mogu puno toga pokrenuti. Znao sam da Osijek ima kvalitetan igrački kadar, a radom, optimizmom i vjerom promijenio sam gard s kojim se ulazi u igru. Puno radimo na treninzima, one taktičko-tehničke vježbe, ali puno i razgovaramo, obavljamo psihološku pripremu i to daje rezultat - objasnio je trener Bjelica.

Stalno na maksimumu

Što će po vama biti presudno za titulu?

- To će vrijeme pokazati. U osam kola smo prednost Dinama smanjili na samo tri boda, borba se nastavlja. Opet kažem, nisam obećao titulu u prvoj godini rada u Osijeku, ali želim je osvojiti. Hoće li to biti ove sezone, iduće ili one poslije, vidjet ćemo, ali neku prednost u odnosu na Dinamo imamo. Kod nas vlada sinergija igrača, svih nas u klubu, reći ću i medija, imamo odličnu i pozitivnu situaciju u klubu, ali nemamo imperativ osvajanja naslova prvaka kao Dinamo. Naša je obveza da stalno budemo na maksimumu, da dajemo najviše što možemo, a vrijeme će pokazati hoće li to biti dovoljno za naslov prvaka, za trofej. U Dinamu je drugačije, on mora biti prvak i s tim se zahtjevom mora nositi, jer to se podrazumijeva. To je jedan segment koji je jako važan, ali ima i onih segmenata, puno njih u stvari, u kojima je Dinamo još uvijek ispred Osijeka, ali opet kažem, na nama je da u svakoj utakmici dajemo sve od sebe jer to navijači prepoznaju i cijene. Nisam prorok i ne mogu reći da ćemo osvojiti trofej i kada, ali moramo se u svakoj utakmici, da tako kažem, bacati na glavu, a onda će i naše šanse za ostvarenje željenog iskoraka biti velike. U Osijeku vlada i veliko zajedništvo, klub je vrlo kvalitetan, a to su preduvjeti za uspjeh. A kada on dođe, nitko neće biti izuzet iz zaslužnosti za njega.

Dan poslije derbija u potpunosti je otvorio dušu pa i otkrio jedan nepoznat detalj uoči utakmice.

- Obznanili smo kako imamo petoricu igrača koji su pozitivni na koronavirus, a ustvari bilo ih je sedam. Dakle, imali smo uvjete za traženje odgode derbija. No, zabranio sam da se o tome govori. Rekao sam igračima, ima nas malo, ali hrabri smo i jaki. Osjećao sam se moćno, a to sam prenio i na igrače, da možemo pobijediti Dinamo, o odgodi nisam ni pomišljao - veli Bjelica.

U srijedu je već pred njim i njegovim učenicima nova utakmica, ona ranije odgođena s Istrom 1961. Problemi koji su bili pred derbi s Dinamom nisu prošli.

- Nažalost ne, sedmorica igrača kojima je test bio pozitivan iz izolacije izlaze u četvrtak, dan nakon utakmice u Puli. Volio bih da se Mierez, koji nam je jako važan, bude oporavljen od ozljede u derbiju, ali vidjet ćemo što će biti. Vjerujem u svoje igrače i opet se uzdam u njihovu kvalitetu i ogromno zalaganje koje iskazuju u svakodnevnom radu, ali i u svakoj utakmici.

Potreban mir i odmor

Derbi je iz lože Gradskog vrta pozorno, dakako s navijačkom strasti za Bijelo-plave, pratio predsjednik kluba Ferenc Sakalj. Zadržao se jedno vrijeme i u VIP salonu gdje je malobrojno društvo nazdravilo vrijednoj pobjedi, ali do susreta Bjelice i predsjednika nije došlo.

- Ne, nisam išao u VIP, potreban mi je bio mir i odmor, a suzdržao sam se i zbog epidemioloških uputa. Čuo sam se tek s Vladom Čoharom (Vladimirom, prokuristom u NK Osijek, nap. a.), koji mi je prenio čestitke predsjednika, a nas ćemo se dvojica naći i razgovarati. Najvažnije je da smo pobijedili, što i klupskim čelnicima donosi ogromno zadovoljstvo - kazao je na kraju trener Nenad Bjelica.

Mierez neće igrati protiv Istre

Osijekov napadač Ramon Mierez zbog udarca u leđa dobivenog od stopera Dinama Lauritsena derbi je napustio u 64. minuti i svoje mjesto prepustio Anti Ercegu.

Nimalo nježni nisu bili nasrtaji srednjih braniča Dinama Theophilea i Lauritsena nad njim u žestokim dvobojima koje s njima vodio, a jedan ga je, onaj Lauritsenov, izbacio iz igre. Prvi su pregledi konstatirali jaku kontuziju u predjelu leđa zbog koje se javio veliki hematom, pa će Argentinac morati na snimanje kako bi se utvrdila težina ozljede i odredila terapija.

U prognoze se u ovom trenutku nitko ne upušta, osim što je izvjesno da Mierez neće igrati ove srijede protiv Istre 1961 u Puli, dakle, kluba iz kojeg je i došao u osječki Gradski vrt. Dobro će biti ako se oporavi i spremi za ogled s Rijekom na Rujevici.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. travanj 2024 16:18