Tom Dubravec / CROPIX
POZITIVA UNATOČ PORAZU

BJELICA SMATRA DA NEMA RAZLOGA ZA ZABRINUTOST: 'OVO JE BIO NAJBOLJI DINAMO U SPLITU OTKAKO SAM JA TRENER' Trener Modrih o Olmu: 'Ništa se ne događa'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 02. rujan 2019. 19:25

Dinamo je izgubio derbi u Splitu. Izgubili su Modri prvu utakmicu u sezoni. Ništa se strašno nije dogodilo. Iako je poraz u najvećem hrvatskom derbiju uvijek bolan, nema tu nikakve drame.

Prvenstvo je tek na početku, a Modri imaju takvu kvalitetu i toliko širok roster da činjenica da trenutačno nisu prvi ne znači baš ništa. Ionako imaju utakmicu manje. Pa i prošle su sezone Modri tek u 5. kolu preuzeli vodstvo na ljestvici, a na kraju su imali 25 bodova više od drugoplasirane Rijeke.

Postoji zadovoljstvo

Ono što eventualno može malo zabrinuti maksimirsko društvo jest činjenica da u dva HNL derbija, u Gradskom vrtu protiv Osijeka (0:0) i na Poljudu protiv Hajduka (0:1), nijednom nisu pogodili mrežu. U međuvremenu je i u Zaprešiću bilo tanko, Inter je vodio s 1:0, na kraju je ispala minimalna pobjeda Modrih od 2:1. No zna se da su Modri igrali ogroman broj utakmica te da do Poljuda nijednom nisu poraženi.

- Da, izgubili smo prvu utakmicu u sezoni, to je nogomet. Morali smo zabiti pogotke iz onih prilika koje smo imali, ali nismo. Kad ne zabiješ, uvijek možeš očekivati da će protivnik zabiti recimo iz nekog prekida, to se nama dogodilo. Nakon toga je stigla nervoza, ali i u toj smo nervozi svejedno imali dvije prilike. Nekad te u nogometu poljubi sreća, nekad ne. Ovo je bila najbolja utakmica Dinama u Splitu otkako sam trener, ali rezultatski je bila najneuspješnija. Brinulo bi me da je Hajduk dominirao, da je stvarao šanse, da je bio puno bolji. Ali bez obzira na poraz možemo biti zadovoljni ovim što smo napravili u posljednja dva mjeseca i idemo dalje prema naprijed - kazao je Bjelica.

Split, 310819. 
Stadion Poljud. 
Utakmica 7. kola Hrvatski Telekom Prve lige, 
HNK Hajduk -  GNK Dinamo. 
Na fotografiji: Nenad Bjelica.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / CROPIX

Definitivno, Dinamo je na Poljudu bio neefikasan, nije uspio zabiti i to ga je koštalo poraza. Problem je bio i emocionalno pražnjenje, jer je momčad u ova dva mjeseca napravila ogroman posao, plasirala se u Ligu prvaka, što je bilo iznimno bitno za egzistenciju kluba. Iako su odlični, Dinamovci nisu roboti, negdje mora malo zapeti. Kao što je prošle sezone zapelo u finalu Kupa. Ipak, neobično je vidjeti ljestvicu na kojoj Dinamo nije prvi.

- Imamo utakmicu manje, kad se ona odigra, vidjet ćemo hoćemo li tada biti prvi ili ne. Konačno, ni prošle sezone zbog onog remija s Rudešom nismo odmah bili prvi, a na koncu smo uvjerljivo osvojili naslov. Ima još puno utakmica i uvjeren sam da ćemo na koncu mi biti prvi koji će proći kroz cilj.

Onda smo s Bjelicom malo porazgovarali o njegovu izboru igrača za derbi. Iako je na Poljudu igrala praktički europska momčad, bilo je nekih zahvata. Konkretno, zanimalo nas je zašto je umjesto u posljednje vrijeme odličnog Perića startao Theophile.

Navijačka priča

- Ne možemo stavljati Theophilea pod upitnik. Odigrao je puno velikih utakmica u prošloj sezoni i u svojoj karijeri, zato smo se odlučili za njega. Perić je odigrao dosta utakmica, bio je pod pritiskom zadnjih tjedana, procjena je bila da bi Theophile s Dilaverom mogao dobro funkcionirati. Sve u svemu, Theophile je bio OK. Pokušavamo ga vratiti u život jer nam u ovome što slijedi može biti iznimno važan. To vam je tako; kad staviš Perića, zašto si stavio Perića, kad staviš Theophilea, zašto si stavio Theophilea... Prihvaćam to, ali to je više navijačka priča. No sve što se radi radi se u interesu momčadi. Da bi Dinamo bio kvalitetan i moćan.

A zašto se odlučio za Luku Ivanušeca, novo lice u plavoj svlačionici, a na klupi je ostao starosjedilac Lovro Majer?

- Htjeli smo u momčadi imati hitrijeg igrača između linija. Mislim da je Ivanušec odradio odlično prvo poluvrijeme, donio je puno toga prema naprijed, puno hitrine. Bilo je još nekoliko situacija u kojima smo ga mogli bolje spojiti u igri, ali zbog lošeg terena bili smo dosta limitirani bez obzira na superiornost. Ivanušec je bio na dobroj razini, među tri naša najbolja igrača, pogotovo u prvom poluvremenu. Zadovoljan sam njegovim nastupom.

Konačno, čest krvnik Splićana Mario Gavranović ostao je na klupi, a startao je Petković.

- Da je startao Gavro, možda bi bilo drukčije, možda ne bi. To nikad nećemo saznati. Moja je procjena bila da će po takvom terenu i s takvim protivnikom biti puno zračnih duela te da će se Petković tu bolje snalaziti. Teren je iznimno loš, znali smo da će se malo moći igrati po zemlji, iako smo mi to pokušali. Konačno, Bruno je u dobroj formi, u ovom je trenutku u boljoj formi od Gavranovića, zato sam se odlučio za njega i bio je solidan - zaključio je Bjelica.

Bjelica misli da će svi ostati

Danas je posljednji dan prijelaznog roka, hoće li se još što dogoditi u Dinamu? Sve, naravno, najviše zanima sudbina Danija Olma, koji je trenutačno na okupljanje mlade selekcije Španjolske.

- Kad je Olmo u pitanju, nemam nikakvih saznanja. Mislim da se ništa ne događa. Na nekim pozicijama imamo po tri-četiri igrača, nema potrebe za novim licima. Na krilima imamo možda višak, šest je tu igrača, ali kako sad stvari stoje, mislim da će svi ostati - kazao je Bjelica.

Zagreb, 210819.
Stadion Maksimir.
Utakmica UEFA Lige prvaka izmedju GNK Dinama i Rosenborga B.K.
Na fotografiji:   Dani Carvajal Olmo, Tore Reginiussen igranje rukom. 
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajač/Cropix

U Splitu se vidjelo koliko Olmo nedostaje Dinamu. S njim u momčadi modre trupe sigurno bi bile ubojitije i možda se Hajduk ne bi izvukao bez primljenog pogotka. (do)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. svibanj 2024 02:06