DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
IZBJEGLI PORAZ, ALI...

Bjelici se na kraju ho-ruk sistem isplatio, ali Osijek nema energiju i kvalitetu iz lanjske sezone

Marko Dabro opravdao je u derbiju kola Plavu majicu Sportskih novosti...
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 12. rujan 2021. 23:29

Osijek je u sudačkoj nadoknadi golom Mihreta Topčagića izvukao bod s igračem manje jer Fiolić je zbog dva žuta kartona morao izvan terena u 75. minuti, Lokomotivini igrači popadali su po travnjaku jer bili su nadomak pobjede, no s bodom su domaćini više ispunili cilj nego gosti koji su zaostali za vodećima na tablici.

Marko Dabro opravdao je Plavu majicu Sportskih novosti koju je prije utakmice u Kranjčevićevoj dobio za najboljeg prošlosezonskog igrača Druge lige i sjajnom golom škaricama donio vodstvo Lokomotivi. Dabro je nadmašio Ramona Miereza, najbolje igrača Prve HNL u proteklom prvenstvu čiji se manji broj zabijenih pogodaka podudara s Osijekom padom prosjeka osvojenih bodova, iako za to Mierez nije glavni krivac. Osijek nema energiju i kvalitetu iz lanjskih izdanja i jasno je da Nenad Bjelicu čeka veliki posao. Održati momčad u borbi za vrh bit će golema zadaća.

Lokomotiva je bila bliža pobjedi borbenom, discipliniranom i odgovornom igrom u kojoj je gostima dopustila samo petnaestak minuta pune dominacije krajem prvog poluvremena, kad se Lokosima treslo tlo pod nogama, a Ivan Nevistić spašavao od rezultatskog minusa. Jedino je tada Osijek imao vrhunske šanse…

Bila je to 600. utakmica Prve HNL odigrana na stadionu u Kranjčevićevoj. Rekord po broju nastupa ne pripada ni Lokomotivi, dakako niti Osijeku nego Zagrebu koji je odavno iseljen iz svojeg nekadašnjeg doma gdje je 2002. slavio naslov prvaka. Itekako se igralo pred daleko više od 491 gledateljem, koliko ih je izbrojeno na ovom susretu. Ali znalo je biti i manje… Za jubilej i morala je biti s dramatičnim finišem.

Prvih pola sata igre Lokomotiva i Osijek su neuspješno tražili put do suparničkog gola. Domaćin je dobro zatvarao goste, ali nije stvarao prilike, a završnih petnaest minuta prvog poluvremena frcale su iskre. Jačala je duel igra na terenu, a ništa manje u loži. Mierez, koji je pošto-poto želio opravdati status najboljeg igrača HNL-a za što je dobio Žutu majicu Sportskih novosti i statuu, bio se središnja figura u borbenosti i čvrstini, ali i šansama za goste.

Već u 13. minuti Justin de Haas je morao iz igre ravno na stomatološki stolac nakon što je u zračnom duelu s Mierezom ostao bez zuba. Argentinac je u 35. minuti uletio u suparničkog igrača s prekomjernom količinom snage zbog čega je dobio žuti karton. U ložu kao da je tog časa bačena napalm-bomba, "poletjele“ su psovke prema Bjelicu, na što su odgovorili Osječani. Kad su se zaštitari već počeli prestrojavati, pobijedio je razum i ostalo je na "verbalnom susretu“.

Do kraja prvog dijela Mersinaj je teškim kiksom poklonio zicer Mierezu, ali Nevistić je u debiju za Lokomotivu bio odličan i zaustavio je šut. U 42. Mierez je pobrinuo da izvrsnu priliku ima i Fiolić, koji je šutirao preko gola, a niti Bohar svoju šansu nije zabio.

Završnica prvog dijela bitno je odudarala od prvih tridesetak minuta u kojima se igralo poprilično ravnopravno. Osijek je više pokušavao, ali Lokomotiva je sigurno držala stanje na terenu pod kontrolom. Silvio Čabraja nije puno mijenjao sastav, iako je izgubio zadnju prvenstvenu utakmicu od Gorice poslao je na teren devetoricu istih, jedino je ozlijeđenog Maleša (aduktor!) zamijenio Marić, a na vrata je stao Nevistić. Bjelica je s Fiolićem na playmakeru htio dobiti na kreativnosti. U 25. minuti jedan malo jači start na igraču Osijeka provjeravao je VAR, ali kaznenog udarca nije bilo… Najveće uzbuđenje dogodilo se kad je Bohar promašio zicer, ali je suđeno zaleđe.

Drugi dio otvorio je udarcem glavnom Mile Škorić, i taj šut je Nevistić zaustavio. Domaći trener uveo je još Sandra Kulenovića koji je također stigao na posudbu iz Dinama umjesto Aliyua, koji je imao i daleko boljih izdanja.

Osijek niti u tom dijelu nije bio razigran, ali dizao je tempo, više je tražio akciju, nastojao napraviti priliku, no potez previše, pogrešan izbor dodavanja i ponekad nedovoljno kretanje činili su ih jalovima. I to je platio u 70. minuti. Marko Dabro sjajnim je potezom matirao Ivušića. S tribina su se, što nije česta prilika, čuli dječji glasovi: "Loksa, Loksa…".

Ipak, nakon brojnih zamjena u finišu su gosti došli do boda. Bjelica je iz igre izvukao kao i Miereza i taj ho-ruk pristup mu se isplatio. Prije toga Kulenović je bio u poziciji da opasnije ugrozi gol Ivušića, ali nije imao preciznosti. Neodlučeno je na kraju objektivan rezultat šarf utakmice koja još jednom govori da će biti itekako zanimljivo ove sezone u HNL-u u brojnim susretima. Osijek je izbjegao treći uzastopni poraz bez zabijenog gola.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 17:22