Drago Sopta/CROPIX
GORDON SCHILDENFELD

Bolji smo od Italije, ne vidim nijednu našu manu

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 20. veljača 2012. 21:37

U srijedu, 29. veljače, Gordon Schildenfeld trebao bi istrčati u prvoj jedanaestorici Vatrenih protiv Švedske. Šifo je kod nogometnih promatrača izazvao nesvakidašnju metamorfozu; od nekih komentara da je “promašen slučaj” do stopera koji nije upitan za Euro.

Držite li formu kakvu smo vidjeli s Turcima?

- Sad sam i spremniji, budući da lani nisam prošao pripreme zbog ozljede. Ne samo da imam više snage, vjerujem da su moje igre u klubu bolje nego prošle godine.

Posjeduje li Hrvatska obranu na vrhunskoj razini, koja se može komparirati sa suparnicima kao što su Italija i Španjolska?

- Mislim da imamo momčad za usporedbe sa svima. Zašto ne? Naši igrači nastupaju u vrhunskim klubovima, pogotovo u vezi imamo svjetsku vrijednost. Što se tiče obrane, Šimunić je bio jedan od boljih u njemačkoj ligi, Ćorluka je među najistaknutijima u Bayeru...

Dakle, nema razloga za brigu?

- Sve ovisi o ekipi, ja se za obranu ne bojim. Ona je odlična. Vjerujem u sebe, ali u Šimunića, Lovrena i ostale.

Što se dogodilo da ste tako uzletjeli u Bilićevu rejtingu?

- Nikad nisam bio od onih koji bi se gurali. Kad su novinari s mnogo negative pisali na koji sam način došao u reprezentaciju, ta gledanja i razmišljanja bila su mi smiješna. Još dok sam igrao u Dinamu govorilo se kako mi je mjesto u nacionalnoj momčadi, a kad sam kasnije pozvan tvrdilo se da to ne zaslužujem.

Gdje je mjesto Hrvatske u odnosu na Španjolsku, Italiju i Irsku?

- Moramo proći skupinu. Bolji smo od Italije i Irske. Španjolci su ipak mašinerija, protiv njih bi i remi bio dobar.

Mislite li da će Furija još jednom na vrh ili i kod njih postoji prijetnja od zasićenosti?

- Kažu ljudi da Barcelona pada, pa sam gledao utakmicu s Bayerom i nije se to baš vidjelo. Međutim, kad je riječ u Španjolskoj, ne isključujem varijantu da kiksaju. Bilo je u povijesti moćnih reprezentacija, velikih favorita, koje nisu prošle skupinu. Zašto se to ne bi dogodilo i njima?

Kažete da smo bolji od Italije. Na čemu to temeljite?

- Na dosadašnjem iskustvu s njima, kao gledatelj. Mislim isto tako da imamo kvalitetnije igrače. Iako i oni barataju sa svjetskim vedetama, naše su klase jače; Modrić, Kranjčar, Ćorluka, Olić... To su pojedinci koji svugdje rade razliku. Ne znam zašto Ola ne igra više u Bayernu, iznenađen sam time.

O čemu ovisi rezultat u Poljskoj?

- O startu. Ako krenemo dobro, bit će puno lakše poslije, na tim natjecanjima nemaš puno prilika.

Koji je najveći nedostatak Vatrenih?

- Ne vidim niti jednu manu. Može se samo dogoditi loš dan. Nikad nije bilo opuštanja u reprezentaciji.

Može li napad probiti suparničke obrane?

- Definitivno. Otkako igram za Hrvatsku osjećam se siguran utoliko što znam da ćemo imati šanse, da ti igrači u svakom trenutku mogu nešto napraviti.

Kako doživljavate Bilića?

- Kao vrlo jednostavnog i dobrog trenera.

Za desetak dana je dvoboj sa Švedskom...

- To će biti dobra utakmica. Veselio bi me susret sa Zlatanom Ibrahimovićem. On je kralj, bio mi je na prvom mjestu dok nisam uživo vidio Messija.

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU SN-a

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. rujan 2024 20:21