Damir Martin

 MAREN DERLIEN/MYROWINGPHOTO.COM
EUROPSKO PRVENSTVO U VESLANJU

Braća Sinković izravno u polufinalu, ima i nezadovoljnih: ‘Gledam kako me prolazi i ništa ne radim...‘

‘Nekako sam previše konzervativno veslao kroz sredinu, previše sam kalkulirao‘
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 25. travanj 2024. 17:48

Kvalifikacijskim utrkama u četvrtak je u mađarskom Szegedu počelo Europsko prvenstvo u veslanju. Drugim mjestima u svojim skupinama braća Sinković u dvojcu ‘bez‘ i Damir Martin u samcu izravno su izborili nastupe u polufinalima, a sestre Jurković u A finalu ženskih dvojaca ‘bez‘. Braća Lončarić su bila četvrta u kvalifikacijskoj skupini i nastup među 12 najboljih dvojaca na pariće pokušat će izboriti kroz repesaž, a Dora Dragičević je bila šesta u konkurenciji šest lakih veslačica u tzv. preliminarnoj utrci.

Valent i Martin Sinković su sezonu otvorili za njih tek četvrtim mjestom na prvom Svjetskom kupu Vareseu, a nisu pobjednički startali niti u Mađarskoj. U drugoj od tri kvalifikacijske skupine brža od njih bila je nova posada Rumunjske u kojoj su dva mlada veslača, Florin Arteni (2001. godište) i Florin Lehaci (1999.). Rumunji su utrku završili s vremenom 6:26.56, Sinkovići su bili drugi s vremenom 6:34.85.

No, bez obzira na plasman i zaostatak za rumunjskim dvojcem braća su u izjavama izražavala zadovoljstvo...

- Kako smo i najavili, idemo sve bolje i bolje. Nije to još kako želimo i kako se nadamo da će biti, ali ide sve na bolje i vjerujemo da ćemo napredovati kroz natjecanje i kroz sezonu - rekao je Martin Sinković, a Valent je dodao:

- Ušli smo izravno u polufinale, to je bio cilj. Rumunji su dosta dobri, stvarno su nas iznenadili, ali dobili smo Španjolce koji su jako dobra posada tako da idemo dalje, još jače u polufinale.

Iz prve skupine prošli su pobjednici prvog Svjetskog kupa i srebrni na prošlogodišnjem SP, Britanci Oliver Wynne-Griffith i Tom George s vremenom 6:25.71 i Talijani Davide Comini i Giovanni Codato (6:29.00). Aktualni svjetski prvaci, Švicarci Roman Röösli i Andrin Gulich, bili su najbrži u trećoj skupini (6:26.14), a uz njih su prošli još Srbi Dušan Slavnić i Viktor Pivac (6:28.46).

U ženskim dvojcima ‘bez‘ je samo 10 prijavljenih posada pa je u kvalifikacijama odmah bila borba za ulazak u A finale za što je trebalo biti na prva dva mjesta. Sestre Josipa i Ivana Jurković veslale su u prvoj skupini i ušle u cilj kao druge, iza grčke posade Evangelia Anastasiadou i Christina Ioanna Bourmpou, koja je olimpijsku vizu za Pariz izvadila sedmim mjestom na prošlogodišnjem SP. Grkinje su slavile s vremenom 7:14.04, a naše blizanke su zaostale +1.76 (7:15.80).

Koliki su peh sestre Jurković imale na SP-u prošle godine gdje su se razboljele i morale odustati lijepo pokazuje i podatak da su "debelo" iza njih jučer bile Čehinje Novotnikova i Flamikova (7:21.09), koje su kao 11. na SP-u osigurale Pariz.

- Utrka je išla po planu, mi smo veslale kao da drugi ne postoje. Dale smo sve od sebe, jer nam je realno ovo bila prva prava utrka nakon deset mjeseci, ali nismo htjele gurati do kraja jer moramo sačuvati malo snage i za finale - rekla je Josipa Jurković.

Iz druge skupine A finale su izravno izborile braniteljice europskog zlata u ovoj disciplini i brončane s prošlog SP-a, Rumunjke Ioana Vrinceanu i Roxana Anghel (7:05.52) i Britanke Rebecca Edwards i Chloe Brew (7:13.07).

Damir Martin je bio drugi iza Britanca Georgea Bournea u trećoj od četiri skupine samaca. Bourne je imao vrijeme 6:55.90, a naš veslač 6:58.11.

- Ne mogu reći da sam potpuno zadovoljan. Nekako sam previše konzervativno veslao kroz sredinu, previše sam kalkulirao, računao, mislio o drugima, umjesto da sam se fokusirao samo na sebe i svoju izvedbu. Gledao sam Britanca kako dolazi, gledao sam ga kako me prolazi i nisam ništa radio. Ne znam gdje su mi bile misli - prokomentirao je Martin i nastavio u svom stilu opisivati što se događalo na stazi...

- Imao sam odličan start, odličan prvi dio i onda jednostavno kao da sam mislio da je utrka riješena pa sam hranio 500 metara Britanca kako mi je dolazio bliže. Naravno kad je došao blizu, pokušao sam mu, hajdemo tako reći, kao bijesnom psu uzeti kost i to je završilo tako da me izgrizao. Malo sam blesav bio, ali nema veze.

Pravi posao je tek pred njim.

- Sad će biti čupanje u polufinalu jer me čeka sigurno neka malo grđa skupina pa će odmah biti pravi fajt. Mislim da ne trebam bježati od toga, ako želim biti tamo gdje želim biti ne bih se trebao ničega bojati nego se samo se utrkivati i ići iz utrke u utrku.

Malo se ljutio na samog sebe, ali ne previše zato što...

- Dobro se osjećam, fizički je sve bilo sve dobro, jednostavno sam blesavo odvozio tu sredinu pa je malo gorko. Novi čamac je odličan, trebalo mi je istina deset dana da sve namjestim, ali sad je sve sjelo i super je.

Iz ostalih skupina izravno su u polufinale prošli Nijemac Zeidler (6:48.92), Litavac Bieliauskas (6:51.39), Grk Ntouskos (6:55.62), Rumunj Chiruta (6:59.62), Danac Nielsen (6:53.48) i Bjelorus Zalaty (6:54.77).

Patrik i Anton Lončarić su s vremenom 6:30.24 bili četvrti u trećoj od tri skupine dvojaca na pariće i njih danas očekuje nastup u repesažu.

Dora Dragičević je s vremenom 7:56.91 bila posljednja, šesta u tzv. preliminarnoj utrci ženskih lakih samaca u kojoj je najbrža bila Alena Furman s vremenom 7:35.72. Kako je prijavljeno samo šest veslačica, svih šest će veslati u finalu u nedjelju. Polufinala dvojaca ‘bez‘ (Sinkovići) i muških samaca (Martin) su u subotu prijepodne.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 17:49