Tom Dubravec / CROPIX
OGROMAN PRITISAK

BRAZIL U STRAHU 'Ako izgubimo od Hrvatske, u državi će izbiti golemi neredi!'

'Ovdje se raspoloženje navijača ne mijenja iz euforičnog u depresivno, već iz euforičnog u rušilačko'
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 10. lipanj 2014. 20:13

Simpatični smo mi Hrvati ovim Brazilcima. Gdje god smo se pojavljivali svi nas tapšaju, smiju se i pokušavaju započeti nekakav razgovor, ali je jezik velika prepreka, s obzirom da je engleski za ovdašnje stanovništvo iz nepoznatog razloga teško shvatljiv. Makar im je, kako smo saznali, prvi strani jezik u školi. Shvatili smo da zapravo domaćini Mundiala na nas gledaju kao nekakve zanimljive goste, te da nas pomalo žale što prvu utakmicu igramo s njihovom reprezentacijom. Narod vjeruje da će Brazil bez problema srediti Hrvatsku. Družeći se svakodnevno s domaćinima uvijek će vam na temu otvaranja prvenstva pokazati pet prstiju. Što znači da će Brazil razbiti Hrvatsku s 5:0!

Kad ćete vi njima uzvratiti s manjim brojem prstiju na ruci, samo će se nasmijati. Neki će i prasnuti u smijeh. Kad smo tako uglavnom rukama raspravljali s konobarom našeg hotela, i pokazali mu da će Hrvatska pobijediti s 2:1, kazao nam je - suco! Začudili smo se, jer dosada je uvijek bio ljubazan. Što nam je to rekao?. Zvučalo je kao - popuši! Onda je pokazao na sok, suco je sok, to nam je nudio. Našu prognozu popratio je nuđenjem osvježavajućeg pića, valjda je mislio da nam je pozlilo.

Iz tih svakodnevnih kontakata s ljudima u Brazilu, shvatili smo zapravo u kakvoj su situaciji Luiz Felipe Scolari i njegovo nogometno društvo. Gotovo svih 198 milijuna Brazilaca vjeruje da će Carioce na otvaranju pobijediti Hrvatsku! Ne samo to, svi oni očekuju da će Brazil biti prvak svijeta. Drugo mjesto za njih je debakl. Kad su 1950. godine izgubili titulu od Urugvaja na Maracani, patili su godinama. Do tada nisu imali niti jednu svjetsku krunu, kasnije su ih nakupili pet.

Možda će vam zazvučati pretenciozno, ali ogled s Hrvatskom, 12. lipnja na otvaranju Mundiala na Areni Corinthians za brazilske je ljubitelje nogometa utakmica iste važnosti kao što je bila ona protiv Urugvaja prije 64 godine. Ukoliko bi Vatreni šokirali Brazil na otvaranju, cijela nacija bi patila, bila bi zavijena u crno, Od tog šoka se ne bi oporavila, neki ovdašnji novinari s kojima se družimo u hrvatskom kampu drže da bi čak i neodlučeno s Hrvatskom bio strahovit potop brazilskih ambicija, te srozavanje ukupne atmosfere.

- Brazil jednostavno mora pobijediti Hrvatsku! Cijela država, od plemena u Amazoni od poslovnog svijeta u Sao Paulu, vjeruje da će Brazil pobijediti vašu reprezentaciju, sve drugo bi za naciju bilo ogromno razočaranje - kazao nam je brazilski kolega David.

Zato je Brazil pod ogromnim, velikim pritiskom. Ali ne samo Scolari i njegova reprezentacija. Nego i sve društveno-političke strukture u državi. Znate i samo koliko je štrajkova, protesta i rušilačkih pohoda protiv organizacije Svjetskog prvenstva bilo posljednjih mjeseci. Ova duboko podijeljenja država na mali broj bogatih i veliku većinu puke sirotinje voli svoju reprezentaciju, ali siromašni i gladni ipak više svoj život, preživljavanje vlastitih obitelji...

U ovom trenutku, bez obzira što dio populacije brazilske nogometaše tretiraju samo bogatašima koji ne misle na sirotinju i potlačene, brazilski novinari nam tvrde da je zasad nacija ujedinjena pod brazilskom nogomentom zastavom.

- Međutim, ukoliko Brazil ne pobijedi Hrvatsku ii nedaj Bože izgubi, može se dogoditi svašta. Ne bi čudilo da dođe do erupcije vulkana nezadovoljstva, da se ovi trenutačni protesti manjih razmjera pretvore u otvoreni bunt, da se masa nezadovoljnika prelije na ulice - kazuju nam brazilski novinari

Po svemu sudeći, Brazil na otvaranju SP-a u Sao Paulu protiv Hrvastke ne igra samo za bodove, nego i za mir u državi! Ovdje se raspoloženje navijača ne mijenja kao u Hrvatskoj, iz euforičnog u depresivno, već iz euforičnog u rušilačko. Ako kola krenu nizbrdo.

- Brazil se ne boji Hrvata kad je nogomet u pitanju, ali se plaši posljedica eventualnog neuspjeha - tvrde kolege

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. rujan 2024 23:36