GORAN MEHKEK/CROPIX
Pohod na Budimpeštu

Bruno Petković i s pola gasa može srediti Fradi, a Jakić ili Gojak u vatru od prve minute

Igrom i pobjedom na Poljudu u velikom hrvatskom derbiju otklonjene su dvojbe oko nekih igrača
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 14. rujan 2020. 16:10

Ferencvaros je vjerojatno bolja momčad od Hajduka, ali prezentacija Modrih na Poljudu nudi veliki optimizam pred ogled u Budimpešti. Iako Majstori s mora nisu mjerilo kad se radi o kvalifikacijama za Ligu prvaka, Dinamo im je dosta lako “dao po turu”, a to često nije bio slučaj u vječnim derbijima.

A kad je tako, onda Dinamov navijač ima pravo na nadu da će se plava ekspedicija pobjednički vratiti i iz Orbanova carstva.
Držimo da je jedna dvojba otklonjena na Poljudu, dvojba hoće li Lovro Majer biti vječni talent ili će, ipak, izrasti u ozbiljnog nogometaša. Čitali smo razna mišljenja o njegovoj igri, od onih koji su se klanjanju njegovu talentu do onih koji su bili uvjereni da neće isplivati iz prosječnosti. Od onih smo koji skidaju šešir pred njegovom nadarenošću.

image
Split, 120920.
Poljud.
Utakmica 1. HNL izmedju GNK Dinamo i HNK Hajduk.
Na fotografiji: igraci Dinama.
Foto: Paun Paunovic/CROPIX
PAUN PAUNOVIC/CROPIX

Lovro Majer je u siječnju napunio 22 godine i na početku ove sezone zaista je odigrao jako dobro, u Dinamu i U-21 reprezentaciji. Ne gura loptu prema alibi rješenjima, u njegovoj igri ima sve više nadahnutosti i želje da se približi golu. Lovro Majer je dobitak, uskoro bi mogao postati os današnjeg Dinama. Nakon odlaska Danija Olma često smo znali čuti da se takav igrač ne može nadoknaditi, da tako kvalitetnog igrača Dinamo ne može kupiti na bilo kojem europskom meridijanu jer za to nema toliko novaca, takvi koštaju desetke milijuna eura. I doista ne može, ali i ne treba, Lovro Majer je slika nogometaša koji može u veznoj liniji biti krucijalna komponenta.

Ademi standardno dobar

Na Poljudu smo otklonili još jednu dvojbu. Da, Bruno Petković nije vrhunski spreman, kako to nogometaši vole kazati, “sto posto”, ali je sasvim dovoljno spreman, da i s “pola gasa” može itekako naštetiti momčadi Serhija Rebrova u srijedu. Iako Petković nije jak kao zvijer, nije u onoj formi kad ga je izbornik Zlatko Dalić prvi put pozvao pod reprezentativni stijeg, nakon utakmice na Poljudu, morali smo se začuditi Dalićevim rečenicama. Izbornik je poslije ogleda s Francuskom kazao da Petković nije mogao očekivati ulazak u igru jer je tek na 20 posto kapaciteta. Ako Zoran Mamić nije imao nekakav čarobni štapić koji ružno pače pače pretvara u labuda nakon jednog treninga, onda se izbornik prevario u procjeni.

Kad se još nadoda da se Mislav Oršić vraća u onu svoju pravu formu, da je Kastrati u kratkom vremenu pokazao da je pojačanje, isto kao i Kristijan Jakić, da je kapetan Ademi standardno dobra priča, da su bokovi Stojanović i Leovac itekako zapaženi, a Livaković, bez obzira što je protiv Portugala i Francuske primio osam komada, brani u životnoj formi, Dinamo se u Budimpešti zaista s pravom može nadati trijumfalnom završetku.

image
Split, 120920.
Poljud.
Utakmica 1. HNL izmedju GNK Dinamo i HNK Hajduk.
Na fotografiji: Zoran Mamic.
Foto: Paun Paunovic/CROPIX
PAUN PAUNOVIC/CROPIX

Sve ovo što smo naveli znači da Mamić za Budimpeštu uopće ne treba kopati po sastavu koji je pobijedio Hajduk, pogotovo jer je u Splitu lagano posložio i sredinu posljednje linije. Theophile-Catherine odradio je na Poljudu desetak minuta, jasno je i zašto.

Maslac na vrućoj peći

Htio je trener Dinama vidjeti kako će u velikom derbiju djelovati stoperski tandem Joško Gvardiol - Emir Dilaver, dvojac koji bi trebao krenuti i u Budimpešti. Theophile-Catherine bi vjerojatno bio među starterima, ali ne može igrati zbog crvenog kartona u Cluju. Gvardiol je dobro odigrao u Splitu, ali je ipak imao jedan ozbiljan propust kad ga je u srcu šesnaesterca lopta preletjela, a samo je briljantna obrana Dominika Livakovića spriječila Vuškovićev pogodak.

Da, ne smije se smetnuti s uma da bi možda Mamić, iako se Jakić pokazao u jako dobrom svjetlu, u Budimpešti ipak od prve minute “u vatru” mogao gurnuti Amera Gojaka, veznjaka koji je poznat po tome što zna odlučiti najvažnije Dinamove utakmice i ima biciklistička pluća. Nakon što je na Poljudu pokazao da je i dalje kralj hrvatskog nogometa, Dinamo bi u Budimpešti trebao pokazati da posljednje dvije sjajne europske sezone nisu bile slučajne, da se europska vizija nastavlja, da su negdašnji “europušinzi” samo negativna sjećanja, da se san o Ligi prvaka neće otopiti kao maslac na vrućoj peći.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 04:20