Bruno Petković
 SRDJAN VRANCIC/CROPIX
Vruća tema

Bruno Petković za SN otvoreno progovorio ostaje li u Dinamu: ‘Nisam nezamjenjiv, klub će naći soluciju‘

‘Dinamo s njim i bez njega nije ista momčad. On je u ovom trenutku igrač koji radi razliku‘
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 19. lipanj 2020. 10:06

Bruno Petković (25) danas je prvo ime Dinama, kad on igra, onda se protivničke obrane slamaju i Modri pobjeđuju. Protiv Slavena Belupa je postigao pobjedonosni pogodak u posljednjoj minuti, a toliko je dominirao na travnjaku da je izgledalo kao da igra neki drugi sport. Kad smo ga jučer pitali ima li posebni pritisak kad zna da je Jovićevićevo društvo toliko ovisno o njemu, kazao je:

- Nemam pritisak. Svaki kotačić naše momčadi je bitan, baš svaki igrač. Jednom ću iskočiti ja, sutra netko drugi. Ali da, normalno jest da se od mene puno očekuje, moram opravdati svoj status hrvatskog reprezentativca. Onda je nekako slijed logike da moram baš ja iskočiti više puta, ali sve je to nemoguće bez momčadi koja je najbitniji faktor. No, jasno mi je da u dosta slučajeva moram dati svoj veći doprinos - kazao nam je u uvodu Petković
Na terenu izgleda kao da uopće nije bilo stanke. Radio je s momčadi, radio je i dodatno.

image
Bruno Petković
DAMIR KRAJAC/CROPIX

- Ma, nitko od nas se nije zapustio, svi smo mi veliki profesionalci, briga o našem tijelu je i briga o našoj karijeri.

Nema ograničavanja

Kažemo mu da se svi koji vole Dinamo već polako brinu što će biti kad njega više ne bude u plavoj svlačionici. Dinamo s njim i bez njega nije ista momčad. Koga vidi kao svog nasljednika ako mu se dogodi transfer?

- U Dinamu ima jako puno mladih igrača ogromnog talenta koji trebaju proći put sazrijevanja. U trenutačnoj situaciji, ako se Sandro Kulenović nastavi razvijati, može iznimno napredovati. Komnen Andrić se vraća s posudbe, ako uđe u pravu formu, onda je pakleni napadač. Ne znam hoće li ostati Mario Gavranović, ali od njega svi skupa uključujući i mene možemo puno naučiti. Konačno, Dinamo uvijek zna dovesti prave igrače, ne bojim se da klub neće naći soluciju. Nema nezamjenjivih igrača, pa tako niti ja nisam nezamjenjiv!

Kad razgovarate s Petkovićem, istinskom zvijezdom Dinama, onda je sasvim logično da ga morate pitati o mogućem transferu. Uostalom, o tome se uvijek razgovaralo u Maksimiru, s obzirom da su s te lokacije u velike klubove odlazili svi najveći modri nogometaši, a u ovom trenutku je velik baš Bruno. Kad smo mu rekli da ga vjerojatno zanimaju samo lige Petice, veli:

- Nikad se nisam ograničavao, ali posve iskreno, nikad nisam pretjerano niti razmišljao o tome. Sve je to nekakva budućnost, a meni je potrebno da u svakom trenutku nogama stojim čvrsto na zemlji. Tako da sam fokusiran isključivo na ono što sada postoji, a sada postoji samo Dinamo.

Jako puno naučio

Ima li želje da ostane u Dinamu još neko vrijeme, recimo godinu dana? Naime, mnogi tvrde da bi Petković mogao biti i zvijezda budućeg Eura 2021. godine, a onda bi eventualni transfer bio sigurno mnogo izdašniji.
- Nemam ništa protiv toga da ostanem u Dinamu. Tu sam se preporodio na najbolji mogući način, jako puno toga sam naučio. Moj boravak u Dinamu je bilo jako dobro i veliko iskustvo. Ali zaista, to vam govorim skroz otvoreno i iskreno, zaista nisam pretjerano razmišljao o transferu.
Dobro, znate li o kakvim ponudama za vas? Razni izvori tvrde da je Dinamov mail zatrpan upitima za vas?
- Ne želim znati za bilo kakve ponude. Sve dok ne dođe do one situacije kad će me klub kontaktirati i kazati što je na stolu. Ne pada mi napamet otići iz Dinama u nekom lošem scenariju. Moramo svi profitirati, i klub, i ja, svi. Jednog dana, kad se dogodi transfer, želim se od Dinama rastati u maksimalno pozitivnom ozračju - zaključio je Petković.

Borba za nasljednika

U Petkovićevoj priči koja oslikava lice sjajnog igrača, strijelca i pobjednika, ima jedna loša stvar za Dinamo. Modri klub postao je ovisan o njemu, kao pustinjski putnik o čaši vode. Neće biti Dinamu lako kad ode, no iako je još uvijek u Maksimiru, gomila napadača bori se za poziciju njegovog nasljednika. Imaju li Modri takvog potencijala u svojim svlačionicama ili na posudbama? Prvi kandidat za Petkovićevog nasljednika jest svakako Sandro Kulenović. Šteta što se ozlijedio kad mu je karijera u plavom orkestru trebala krenuti uzlaznom putanjom. Ta neugoda definitivno je stisnula kočnicu njegovom napretku, ali polako stišće gas, njegova prednost je mladost, tek mu je dvadeset godina. Ima sličnosti s Petkovićem u staturi, robustan je, zna zadržati loptu, visoko skočiti, zabiti glavom... Nema takav smisao za asistencije i druga majstorstva koja izvodi Petković, ali talent je neosporna činjenica.

Mario Gavranović, Dinamov zaslužnik, pred odlaskom je iz svlačionice, tako da se ta priča privodi kraju. On sigurno ne može biti mogući nasljednik ‘Brune nazionale’. Može li to biti Komnen Andrić koji je na posudbi u Interu? On je također imao velikih problema s ozljedom, propustio je mnogo toga. Danas ne izgleda kao napadač koji bi predvodio Dinamov napad, koji bi bio prvi izbor. Šteta, velika šteta što se Andrić ozlijedio, imamo dojam da ćemo ga teško vidjeti u onoj formi koja ga je dovela u Dinamo.
No, ima jedan mladić koji blista u slovenskom prvoligašu Bravo. On se zove Roko Baturina, ima samo 19 godina, a zabija ‘sve u šesnaest’. Je li sin poznatog oca znanog po rečenici “dikod uđe, dikod ne uđe” taj koji može u budućnosti biti ‘novi Petković’? Posudba u Sloveniji mu istječe ovog ljeta. Hoće li ga Dinamo vratiti? Zasad se o tome u Maksimiru ne izjašnjavaju.

Koga još od centarfora Dinamo ima pod ugovorom

1. SANDRO KULENOVIĆ (20)
On je trenutačno špica ‘broj 2’, dečko je neosporni talent kojeg je po dolasku u Dinamo zaustavila ozljeda. Ove sezone za Dinamo je igrao na 10 utakmica, još nije zabio pogodak. Po profilu, najsličniji je Petkoviću.
2. KOMNEN ANDRIĆ (24)
Na posudbi je u Interu, trebao bi se vratiti ovog ljeta, njega je također u maksimirskoj karijeri zaustavila ozljeda. Za Inter je ove sezone zabio samo jedan pogodak, i to baš protiv - Dinama.
3. MARIO GAVRANOVIĆ (30)
Gavranović je pred odlaskom iz Dinama, ali dok je god u plavom domu, vodimo ga kao igrača koji može i ostati. Uostalom, još nema ponude koja bi ga zadovoljila.
4. ROKO BATURINA (19)
Nova zvijezda slovenskog prvenstva, ovog ljeta mu istječe posudba u slovenskom prvoligašu Bravu, ide ga sjajno, zabio je osam pogodaka i ubilježio dvije asistencije. U Maksimiru o njemu imaju jako dobro mišljenje. (do)

Dinamo dobio 23 od 24 utakmice kad je Petković zabio

Protiv Slavena Belupa odigrana je 15 utakmica u Prvoj HNL na kojoj je Petković poentirao, a bila je to i 15. Dinamova pobjeda. Od 23 utakmice u svim natjecanjima na kojima je Petković zabio barem gol za modru momčad, Dinamo je dobio 22. Skoro je slavio i u 23. dvoboju, no 6. studenoga prošle godine prednost od dva pogotka razlike protiv Šahtara u skupini Lige prvaka u trećoj minuti nadoknade bila je dovoljna samo za konačnih 3:3. (dd)
Učinak Dinama na utakmicama na kojima je Petković zabio:
Europa 7 6 1 0 18:3
HNL 15 15 0 0 42:9
Kup 2 2 0 0 11:0
Ukupno 23 22 1 0 68:10

Ne moram se dokazivati u Serie A

Ima li danas-sutra možda želju vratiti se u Italiju u Serie A i pokazati kakav je igrač, u kakvog se majstora pretvorio u Dinamu?
- Svi sportaši su ambiciozni kad se radi o dokazivanju. Ali ne moram se ja dokazivati u Serie A. To je kao da vas netko u prolazu pozove na hakl i kaže da je bolji od vas, a vi se krenete dokazivati. Moji rezultati, moja karijera, sve će pokazati i odgovoriti na sva pitanja.
Naravno da se Brunu mora pitati o reprezentaciji. U rujnu kreće Liga nacija, Vatreni prvo igraju s Portugalom na gostovanju, četiri dana kasnije dolaze svjetski prvaci Francuzi. Veseli li se okršajima s Ronaldom, Mbappeom?
- Veselim se što se reprezentacija okuplja. S obzirom da u hrvatskoj reprezentaciji igraju najbolji igrači svijeta, nisam fokusiran na protivnike! Svima nam je falila reprezentacija, sad smo već trebali igrati na Euru, zaista sam radostan zbog idućeg okupljanja - zaključio je Petković.

MENADŽER MATEJ ŠKEGRO Igrač kao Petković rijetka je roba, postići će dobru cijenu

Naši maksimirski izvori tvrde da za hrvatskog reprezentativca vlada ogroman interes, da bi samo na maleni klupski mig oko prodaje počele stizati službene ponude koje bi zatrpale klupsku mail adresu. Je li Petković na prodaju? Jest, svaki igrač Dinama je na prodaju, ali samo uz jedan, presudni uvjet. Ponuda mora zadovoljiti Dinamo i, naravno, Petkovića.
- Igrač kao Petković je jako rijetka roba na europskom tržištu i on svakako ima veliku vrijednost. Dinamo s njim i bez njega nije ista momčad. On je u ovom trenutku igrač koji radi razliku, kao što je to radio Dani Olmo. Prvi je u redu za korak više, za transfer - kaže nam mladi hrvatski menadžer Matej Škegro.
Ima tu jedna zanimljiva priča kad se radi o poveznici Olma i Petkovića. U izboru za najboljeg nogometaša godine u izboru T-portala kapetani hrvatskih prvoligaških klubova su za 2018. godinu izabrali današnjeg igrača RB Leipziga, a za prošlu godinu - Petkovića. Nakon tog izbora Olmo je otišao ove zime, hoće li Petković ovog ljeta?
- Petković može igrati u ozbiljnom klubu liga Petice! Jasno, treba vidjeti koji je to klub koji treba takvu vrstu napadača.
Nismo slučajno razgovarali baš sa Škegrom, jer on je u vrijeme početka pandemije koronavirusa izjavio da će cijena Petkovića - pasti.
- Ova kriza nije dugo trajala, pa se stvari mijenjaju, on će na tržištu postići dobru cijenu - zaključio je Škegro.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. travanj 2024 00:34