VLADO KOS Cropix
PIŠE ZDRAVKO REIĆ

Budi se sumnja u mračne sile! Hoće li suci svirati ‘penalčiće‘ i nakon ruke u šesnaestercu zagrebačkog kluba?

‘Sveopće je uvjerenje da je počela akcija spašavanja Modrih i onemogućavanje Hajduka u lovu na titulu‘
Piše: JL.Objavljeno: 05. rujan 2023. 18:03

Nezadovoljstvo zbog dosuđena dva kaznena udarca u korist Dinama, u završnici derbija, iskazali su trener Osijeka Stjepan Tomas, svi igrači (mnogi su se od nemoći posprdno smijali prema sucu Zebecu), prirodno i navijači, pripadnici Kohorte, a njima se pridružila i kompletna hajdučka obitelj, to jest "prgava familija", pa i "bijeli" službeno pomalo pitijskim izrazom: "jedno kolo, dvije linije, četiri boda, osam opravdanja".

Uzavrele su društvene mreže zbog sukoba interesa: većina tumači da je Zebec pogodovao pobjedi Dinama, dok manjina, u ovom slučaju pristalice Dinama, imaju drugačije mišljenje, to jest da su oba kaznena udarca pravedno dosuđena.

Spašavanje "modrih"

Navijači Hajduka su, posebno iritirani još na račun načina suđenja Igora Pajača, jer je - navodno, prema uvjerenju komentatora Dalmatinskog portala Hrvoja Vejića, kapetana iz davnih vremena, kad je splitska momčad posljednji put osvojila naslov prvaka, dakle, 2005. - veteran "bijelih" Pajačevo suđenje ocijenio riječima "bilo je to po naputku". Euforija Torcide i drugih brojnijih navijača Hajduka naglo je utihnula na račun neočekivanog poraza od Istre 1961, što se moglo doživjeti kao pravu senzaciju (Puljani su u proteklih šest kola bili bez pobjede, s tri osvojena boda i gol-razlikom 7-16). Međutim, nakon dva kaznena udarca dosuđena u korist Dinama na gostovanju u Osijeku, sveopće je uvjerenje da je počela akcija spašavanja "modrih", te da se onemogući splitski sastav u jurišu na naslov prvaka...

image
VLADO KOS Cropix

Bit će zanimljivo kakvo će stajalište zauzeti sudački eksperti, ali to u krajnjoj liniji baš i nije važno, jer s jedne strane, Hajduk je kod kuće doživio nokaut, dok je Dinamo u gostima, uz dosuđene jedanaesterce, došao do dragocjenih bodova. Osnovno pitanje je jesu li na Opus areni to bili prekršaji za kaznene udarce. U prvom slučaju, kod nehotičnog igranja rukom Darka Nejašmića, zaista je čudan slijed događaja: Mario Zebec se na tu činjenicu uopće nije osvrnuo, dobio je upozorenje od VAR suca Bebeka da provjeri je li to moguće prekršaj za kazneni udarac, ustvari se tu intervenciju treba shvatiti kao svojevrsnu sugestiju, pa je Zebec pokazao na bijelu točku.

Probuđene strasti

U Italiji su od prošle sezone svi klubovi zajednički ustali protiv prakse dosuđivanja "rigorina", to jest penalčića, pa se i njihova sudačka organizacije složila da se sude jedino očigledni prekršaji za jedanaesterac. Takvo je stajalište prihvatila i naša sudačka komisija, predvođena šefom Brunom Marićem. Eto, ako je nešto bilo što zaslužuje procjenu penalčića, onda je to igranje rukom Nejašmića, premda se, u aktualnom događanju, nije moglo precizno utvrditi je li se to dogodilo na crti šesnaesterca ili izvan kaznenog prostora. Barem po onome što je prikazano TV gledateljima.

I na kraju, ostat će dilema, a to je hoće li suci - oni iz VAR sobe, a pogotovo oni na terenu, takve ili slične problematične situacije jednako sankcionirati i kada se dogode u kaznenom prostoru zagrebačkog kluba. Većina bi kazala: Malo morgen, na temelju prakse proteklih godina.

I za kraj, u ovom prvenstvu još nije odigrana ni prva četvrtina, a već su probuđene strasti, to jest, događa se erupcija sumnji da su upregnute mračne sile u pogodovanje jednom klubu, u ovom slučaju Dinamu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 03:58