PRVI DOJMOVI TRENERA

BURIĆ STIŽE NA POLJUD 'Moj Hajduk će biti moderan, agresivan i dinamičan!

Vučević već barem šest mjeseci spominje Burića kao želju, konačno mu se i ostvarila
Piše: Slobodna DalmacijaObjavljeno: 31. svibanj 2015. 21:14

Damir Burić, dakle, novi je trener Hajduka. Stranac u vlastitom gradu! “Nijemac” koji zna hrvatski, zapravo – splitski! Baš kako su tražili. Ne treba prevoditelj, ali će Buriću trebati neko vrijeme da se iz Njemačke “prešalta” natrag u zavičaj, a to ne mora biti – rikverc. Nego - vorwärts! Ajmo naprid! “Kajne problem”, piše Slobodna Dalmacija .

Nakon četvrt stoljeća na novom je početku, naime prije 27(!) godina otišao je u Njemačku iz RNK Splita da igra za Waldhof iz Mannheima, a od 1. lipnja i službeno se vraća na posao u svoj rodni grad, gdje je rođen 7. srpnja 1964. godine i za mjesec dana eto mu 51. rođendana.

- Naš novi trener bit će osvježenje - rekao je sportski direktor Hajduka Goran Vučević prije nekog vremena, usred grozničave potrage koja je započela svojevoljnom abdikacijom Igora Tudora, još tamo prije četiri mjeseca.

I eto Vučevićeva povjetarca, opet je sad Vučević glavni u sedlu, Nadzorni odbor “bijelih” (u odlasku) priklonio se njegovu rješenju; kako je i red, neka struka odlučuje, premda je Peter Pacult, kao pričuva s kojom je Marin Brbić sve već dogovorio, bio sasvim blizu.

Laknulo je Vučeviću kad je Damir Burić – pristao. I kad su razgovori sa četvrtka na petak, tamo već iza ponoći, donijeli – rješenje za osvježenje! Nadzorni odbor je Burića tijekom petka samo potvrdio.

Damir Burić je sad glavna priča i s time što ga zovemo Šolta, trebalo bi raskrstiti. Mnogi misle da mu je to kao dodatno prezime, a nije, nego samo nadimak iz djetinjstva, kao što je među splitovcima bio običaj. Kao što je Darko Butorović bio za sve samo Kike, jer se rodio u Kikindi, tako je i Damir Burić za sve bio i ostao samo Šolta, jer je obitelj Burić sa Šolte, tamo uostalom i gradi kuću, u Rogaču, a iz Srednjeg Sela su, za reć pravo.

Dakle, to Šolta ne treba forsirati, nego da budemo ozbiljni: Damir Burić, nakon Splita nogometaš Waldhofa iz Mannheima, Ingolstadta, Freiburga, Borussije Mönchengladbach...

Diplomirao je nogometnu strategiju u Kölnu, na čuvenoj Akademiji koja uz ime Seppa Herbergera nosi i ime Hennessa Weissweilera, njemačkih nogometnih proroka, a da je sklon trenerskom pozivu vidjelo se već kad je bio igrač-trener u Ingolstadtu.

Burić je od 2001. godine bio trener u školi Freiburga, pa u stožeru prve momčadi uz trenere Volkera Finkea i Robina Dutta. Uz Dutta se vezao i dalje pa su zajedno bili u Bayeru iz Leverkusena (osmina finala Lige prvaka), te konačno u Werderu iz Bremena gdje mu nakon raskida suradnje s osovinom Dutt-Burić još mogao teći ugovor, sve do idućeg ljeta, ali ga je raskrstio zbog – Hajduka.

Vučević već barem šest mjeseci spominje Burića kao želju, konačno mu se i ostvarila. Vučević je mlađi od Burića, u Parku mladeži su se mimoišli kasnih osamdesetih, ali su se kasnije dobro upoznali i Vučević je u njemu odavna tražio trenersko osvježenje za svoja promišljanja sportskog direktora.

- Ostvarila mu se životna želja, Vučević je odavna zapeo za njega, mislim da može puno toga dati Hajduku! – šapnuo nam je Edi Šunjić, splitski bivši međunarodni nogometni sudac kojeg s Burićem veže dugogodišnje prijateljstvo, čak kumstvo.

Kad bi minulih decenija, svake godine ‘Šolta’ (pardon), dolazio u Split, iz Bundeslige na ferije, okupilo bi se malo društvo najbližih prijatelja, otišlo na ljetovanje na Šoltu. Damir sa suprugom Draganom i već velikim sinovima, Dino ima danas 23, a Renco 17 godina.

Nitko od medija nije mario što Splićanin Burić radi u Bundesligi, bio je na marginama interesa, kad je stalno bio u sjeni: uvijek drugi u stožeru, nikad prvi. A radio je i u “do 21” reprezentaciji Njemačke, pod vodstvom Rainera Adriona na Europskom prvenstvu u Izraelu.

U sklapanju novog stožera “bijelih” čuje se da Burić “ima neke ideje koje i nisu ostvarive”, eto na, želio bi jednog pomoćnika, “svoga Nijemca”, ali čini se da to neće baš proći. Ne pravi se iz toga problem.

Burić je potpisao na dvije godine, ako je Pacult trebao imati 10.000 eura neto primanja mjesečno, Burić ne bi trebao biti jefitiniji, premda nije presudila cijena, nego – Vučevićev prioritet. Najavljuje kako će "njegov Hajduk biti prepoznatljiv: moderan, agresivan i dinamičan".

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
04. svibanj 2024 02:57