VOJKO BASIC/CROPIX Cropix
KOMENTAR KLUPSKIH LEGENDI

Caktaševo izbacivanje u B momčad izazvalo podjele: ‘Nisam za takve poteze...novac je uvijek problem‘

Je li Jakobušić napravio dobar potez ili je pogriješio što se odrekao svog kapetana?
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 20. veljača 2021. 12:07

Kakve su reakcije javnosti glede prebacivanja dojučerašnjeg kapetana Mije Caktaša u B momčad Hajduka? Očekivano podijeljene kada se u središtu pozornosti nađe najbolji strijelac momčadi...

Caktaš je do daljnjega preseljen u B momčad zbog toga što nije produžio ugovor po smanjenim uvjetima, niti je realizirao transfer kako bi Hajduk vratio dio uloženih sredstva kroz protekle sezone. Je li Jakobušić napravio dobar potez ili je pogriješio što se odrekao kapetana do kraja sezone kada Caktašu završava ugovor s Bijelima?

- Nisam za takve poteze - u startu nam je kazao Zoran Vulić, koji je Caktaša vodio u jesen 2018. kada je posljednji put sjedio na klupi Bijelih.

Dao je maksimum

Vulić objašnjava...

- Smatram da je Caktaš u Hajduku pružio svoj maksimum, za njegov učinak ništa mu se ne može zamjeriti. Dapače, svojim zgodicima bitno je pomogao klubu. Pritom ne zaboravljamo da je Hajduk zadnjih sezona s Caktašem osvajao četvrto i peto mjesto, što je daleko od uspjeha, ali držim da jedan igrač ne može sam osvojiti prvenstvo. Caktaš je ispunio ono što se od njega očekivalo, stoga nije bilo potrebe da kraj ugovora čeka u B momčadi.

image
Zoran Vulić
NIKSA STIPANICEV/CROPIX Cropix

Vulić je mišljenja da se kapetana moglo do kraja ugovora zadržati u prvoj momčadi.

- Razumijem klupski stav, ali ovako nitko nije na dobitku. Hajduk neće ništa profitirati time što će Caktaš biti u drugoj momčadi jer morat će i dalje plaćati njegov ugovor. Proći će tri mjeseca, igrač će biti slobodan i otići će u drugi klub. Istina je da Hajduk neće zaraditi, ali, po mom sudu, to nije razlog za prebacivanje u drugu momčad. Ima i Real Madrid problema s Ramosom i njegovim ugovorom, koji je također na isteku, ali nisu svog kapetana poslali u Real Castillu, njihovu drugu ekipu.

Protiv strogih metoda

Kako biste riješili problem da ste na mjestu predsjednika Hajduka?

- Nisam ja predsjednik, pa ne mogu o tome govoriti. Iz uloge trenera uvijek mislim da se problem može riješiti na drukčiji način, a ne treniranjem strogoće. Nikada nisam bio pristalica trčanja po Marjanu i sličnih metoda ucjena. Jedino ako je igrač višak u trenerovim zamislima, onda se može jasno reći “nisi nam potreban”. Ali, takvu izjavu glede Caktaša nisam čuo ni pročitao. Jednostavnije je bilo igrača ostaviti do kraja ugovora ako već moraš plaćati obvezu prema njemu - zaključio je Vulić.

image
Hrvoje Vejić
VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX

Hrvoje Vejić nekoć je bio u sličnoj, ali ne identičnoj poziciji. Hajduk je prije jedanaest godina tražio ultimativno smanjenje ugovora od nekolicine prvotimaca (Jertec, M. Buljat, Šerić), među kojima je bio i nekadašnji kapetan Vejić. U siječnju 2010. nije bilo u pitanju produženje ugovora kao što je slučaj s Caktašem.

- Moram vam reći da sam brzo zaboravio što se u moje doba događalo oko smanjenja. Ustvari, ne želim se ni prisjećati. Ovo što se danas događa s Caktašem gledam kao klupski poslovni potez, koji se često pojavljuje u profesioinalizmu. Klubovi planiraju momčad za sljedeću sezonu i pritom u drugi plan guraju igrače koji nemaju dugoročni ugovor ili ne žele obnoviti postojeći. Nije ni prvi ni zadnji slučaj sa sličnim ishodom...

Delikatna je situacija s Caktašem, slaže se i Vejić. Nije u toj dvojbi lagano doći do argumentiranog odgovora na pitanje “tko je u pravu”.

- Svi su u pravu i nitko nije u pravu. Igrač ima svoje zahtjeve, klub ima svoju viziju. Evidentno je da se nisu međusobno pronašli, nisu uspjeli realizirati dogovor i rastanak se nameće kao jedini izbor. Premda sam čitao Caktaševe izjave kako novac nije problem, svi mi znamo da je nogometni profesionalizam temeljen na novcu. Uvijek je u konačnici novac problem. Rekao je jedan moj prijatelj “đava ko je izmislio novce”.

Oni najbolje znaju

Za podsjetnik, prošle jeseni Caktaš je nakon završetka tužne jesenske polusezone na Poljudu glasno poručio “novac nije problem, želim vidjeti klupsku viziju”. U međuvremenu je vizija izašla na površinu, klub je doveo četiri nova, nadasve iskusna igrača, ali Hajduk i Caktaš nisu se uspjeli dogovoriti. Kako u tom klupku interesa, želja i vizija pronaći rješenje koje će pomoći igraču i klubu?

- Ako je klupski cilj izričito natjecateljskog karaktera, ako Hajduk želi osvojiti Kup, onda momčadi treba i Caktaš. Sudeći prema iskusnim akvizicijama ove zime, sve upućuje na Hajdukovu želju prema osvajanju Kupa i vraćanju trofeja na Poljud. Zato ne vidim razloga da ne bude Caktaš u momčadi. Ukoliko nije u prvoj postavi, uvijek može ući s klupe, kao u Rijeci, i riješiti utakmicu. Pritom neće ostati bez motiva jer će zbog potrage za novim ugovorom imati želju odigrati što bolje. Hajduk neće zaraditi kroz transfer, ali ako bi, primjerice, osvojio Kup, opet bi se ulaganje moglo dijelom vratiti. Tako to izgleda gledajući sa strane, ali predsjednik Jakobušić i Caktaš najbolje znaju gdje je nastao problem u pregovorima.

28
godina ima Mijo Caktaš, za Hajduk je odigrao 236 utakmica
3,7
milijuna eura vrijednost je Caktaša prema portalu TM

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 22:20