VLADO KOS/CROPIX
PRVI STRIJELAC LIGE

‘Čast mi je što sam od svih baš ja taj koji Messija prati po golovima. Sanjam poziv iz Argentine!‘

‘Imao sam sreće gledati Messija uživo. Za mene je on najbolji argentinski igrač svih vremena‘
Piše: Darko RužićObjavljeno: 16. travanj 2021. 11:00

Ima onih igrača koji u karijeri, dolaskom u neki klub, na prvu osvoje simpatije navijača i potvrde da su pojačanje za momčad. Jedan od tih je Argentinac Ramon Mierez, napadač Bijelo-plavih, koji sve oduševljava.

Hrvatski su ga ljubitelji nogometa upoznali kao igrača Istre 1961, ali nije se dugo zadržao, već je otišao u Španjolsku u 2. ligu. Postao je član Tenerifea. Međutim, unatoč činjenici da je tamo odigrao dvadeset utakmica, postigao je samo jedan gol i upisao jednu asistenciju. Ipak, u potrazi za pojačanjima svoje momčadi sjetili su ga se Osječani i dogovorili s njegovim španjolskim klubom Alavesom posudbu do kraja ove sezone.

Kao Bijelo-plavi postao je strah i trepet protivničkim vratarima, no što se dogodilo da takav nije bio dok je igrao u španjolskom drugoligaškom okruženju?

- Teško mi je govoriti o tome, a da ne spomenem ozljede koje su me snašle. Počeo sam dobro, u prvoj utakmici u kojoj sam zaigrao od prve minute postigao sam gol, a onda je krenulo s pehovima. Ozljede su me snašle i izbacile iz forme s kojom sam došao u Španjolsku iz Pule. Palo mi je potom samopouzdanje, stvari koje sam ranije radio u igri više mi nisu polazile za nogom. Teško sam pronalazio izlaz iz te blokade koja mi se dogodila - ispričao je Ramon Mierez.

U Osijeku mu je krenulo i ide sjajno. Je li Prva HNL toliko slabija od Segunde?

- Ne bih ulazio u procjene kvalitete i prije bih rekao da se u te dvije lige igra različiti nogomet. U Segundi se igra puno više s loptom u nogama. Igra se i s puno više ritma, a to i jesu najveće razlike u odnosu na HNL. Osim toga, u tom je natjecanju i puno klubova s bogatom poviješću poput Malage ili Almerije - veli Mierez.

Vaše se rodno mjesto zove Resistencia. Zašto to ime, je li i vaš mentalitet pokupio nešto iz naziva rodnog grada?

- Resistencia je glavni grad regije Chaco. Radi se o sjeveru Argentine. Temperature su tamo jako visoke. Ekonomski grad nije osobito bogat, ali je jako lijep i ima sve što je gradu potrebno. Pronašao sam u Osijeku mnoge poveznice sa svojim rodnim gradom i zato mi je ovdje lijepo.

image
IVAN PERIC/CROPIX

A što se mentaliteta tiče?

- Ima poveznice, svakako. I to ne samo na igralištu, nego i izvan njega. Naziv rodnog grada mi je na neki način i inspiracija jer moja se obitelj morala oduprijeti mnogim problemima i otporima kako bi mi pomogla da dođem tu gdje sam danas i nastojim joj to uzvratiti i na igralištu i izvan njega.

Gdje vam je sada obitelj?

- Supruga i kćer su ovdje, u Hrvatskoj, a roditelji i ostali članovi obitelji su u Argentini. Znate, kada su utakmice Osijeka, svi se okupe u kući mojih roditelja i zajedno prate prijenos, a šalju mi i dobre želje i riječi podrške za svaki nastup. Inače, utakmice gledaju u Osijekovim dresovima, svatko je dobio svoj primjerak, ha, ha... Dok sam igrao za Istru 1961, a i Tenerife, znali su me i posjetiti, ali sada je ova situacija s pandemijom koronavirusa sve zakomplicirala.

Nadate li se da će vam igranje u Osijeku biti korak prema nekom većem klubu?

- Jako sam zadovoljan u Osijeku i zahvalan klubu jer mi je dao prigodu i povjerenje da se vratim na razinu na kojoj sam bio. Sada ponovo imam samopouzdanje, a na sve želim uzvratiti igrom i golovima. Obitelj mi se ovdje osjeća ugodno, a to je jako važno. U svakom slučaju, nadam se da ću igrama i golovima zaslužiti da jednoga dana igram i na višoj razini, a što život nosi tek ćemo vidjeti.

Najbolji svih vremena

Drugi ste argentinski napadač po broju postignutih pogodaka u Europi. Pobjegao vam je Lionel Messi, možete li ga stići?

- Biti uz takvo ime kakav je Lionel Messi velika je čast, ali ne gledam puno na ljestvice i poretke. Moj je cilj samo postići što više golova kako bih pomogao Osijeku da ostvari svoje ciljeve. Čast mi je i zadovoljstvo što sam od svih igrača baš ja taj koji Messija prati po golovima.

Što inače mislite o njemu, koji su po vama najbolji igrači Argentine svih vremena?

- Imao sam sreće gledati Messija uživo i uvijek kažem da ima kvalitete kakve nemaju drugi igrači. Čak i onda kada pomisliš da igra lošu utakmicu, on bljesne i nekim potezom, golom ili asistencijom, odluči pobjednika. Za mene je Messi najbolji argentinski igrač svih vremena.

Sanjate li, možda, poziv u reprezentaciju Argentine. Eto, Dani Olmo je igrajući u HNL za Dinamo došao do reprezentacije Španjolske, zašto ne biste i vi do Argentine?

- To je san s kojim svaki dan liježem i budim se. Bio sam dio reprezentacije Argentine U-20 i žalim što nisam upisao veći broj nastupa u toj selekciji. Ali, doživio sam i osjetio onaj ponos kada odjeneš dres koji predstavlja tvoju državu. Nadam se da ću jednoga dana doći do seniorske reprezentacije Argentine, a to je taj san koji me gura kroz karijeru.

Vaši obiteljski korijeni vežu vas i za neke druge države čiji biste dres mogli nositi.

- Da, baka i prabaka su mi rođene u tadašnjoj Čehoslovačkoj, a djed mi je Talijan. Ali, ako me pitate, mislim da je teško doći do putovnica tih država i samim time konkurirati za njihovu reprezentaciju. Kada su odlazili iz tih zemalja bile su to ratne godine, mnogi su dokumenti izgubljeni i upitno je što bi se od toga moglo pronaći.

image
VLADO KOS/CROPIX

Predvodite napad Osijeka, koji je u prošlom kolu prigodom gostovanja u Koprivnici započeo posljednji krug prvenstva, a i zadnju četvrtinu utrke s Dinamom za naslov prvaka. Što očekujete?

- Dinamo je u ovom trenutku ispred nas, ali još mora doći u Gradski vrt. Ima još dosta zahtjevnih utakmica i bodova u igri, ali vjerujem da do kraja možemo pokazati da smo najbolji.

Veliki ulog

Dinamo je ove sezone napravio uspjehe u Europi, pratite li njegove utakmice?

- Naravno, ali ne samo Dinamove, već i ostalih klubova. Gledao sam i prvu utakmicu s Villarrealom. Jedina je istina da su tada igrali jako dobro.

Osijek će danas biti gost Hajduka, očekivanja?

- Teška će to biti utakmica, zbog uloga koji nosi, ali nama mora biti motiv to što se borimo za naslov i vjerujem da nas on može dovesti do rezultata kojeg priželjkujemo.

Kako je igrati uopće pred praznim tribinama?

- Neusporedivo u odnosu naspram onog kada su na tribinama navijači. Podrška koju daju igračima na travnjaku puno znači, a posebno je zadovoljstvo kada tvoji ili protivnički navijači stvore onaj nogometni ambijent na koji smo navikli i koji nam svima nedostaje. Taj pritisak s tribina nosi draž, kao i onaj pljesak na kraju utakmice kao najbolji pokazatelj je li ono što si pružio na travnjaku bilo dobro ili nije.

U zadnje vrijeme suci u HNL sude mnoge prekršaje protiv vas, rijetko u vašu korist?

- Ne volim razgovarati o sucima. Svi smo mi ljudi i svi griješimo, ali neke se situacije jednostavno dogode. U svakoj utakmici želim na najbolji način odraditi svoj posao, koristan za momčad, a siguran sam da je i sa sucima tako da žele svoj posao kvalitetno obaviti - ispričao je Ramon Mierez, napadač osječkih Bijelo-plavih i vodeći strijelac Prve HNL.

Najbolji argentinski strijelci u Europi ove sezone:

1. Lionel Messi (Barcelona) 23 gola, 28 utakmica
2. Ramon Mierez (Osijek) 19 golova, 24 utakmice
3. Lautaro Martinez (Inter Milano) 15 golova, 30 utakmica
4. Lucas Alario (Bayer Leverkusen) 10 golova, 23 utakmice
5. Jeronimo Barrales (Asteras) 10 golova, 21 utakmica

Najbolji topnik HNL-a

19 golova dao je Mierez, slijede ga Lovrić (15), Oršić i Gavranović (14)

2,5 milijuna eura odšteta je koju Osijek mora platiti za Ramona Miereza

23 godine ima odlični argentinski napadač, rođendan slavi 13. svibnja

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
14. travanj 2024 16:48