DAMIR KRAJAČ/CROPIX
NEZAPAMĆENA AFERA

Član Uefine Sudačke komisije: ‘Ovo je nedopustivo. Znate li zašto hrvatskih sudaca nema u eliti?‘

"Pojedinac je nama ispred činjenice iz koje države dolazi", kaže Vlado Šain
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 01. ožujak 2024. 22:49

Hrvatska se danima zabavlja snimkama iz VAR sobe, optužbe na suđenje, suce, njihovog sad već bivšeg čelnika Brunu Marića i kolege žestoke su bile ponajprije iz Hajduka, a čak prijeteće od navijača Bijelih. Kako na to gleda UEFA-ina Sudačka komisija? Pitali smo Slovenca Vladu Šaina koji je njezin dugogodišnji član.

- Kao član UEFA-ine Komisije neću komentirati unutarnja sudačka pitanja u Hrvatskoj, iako znam što se događa. Kazat ću samo da VAR snimke ne smiju ići u javnost na takav način, bez službenog odobrenja, da je to nedopustivo i protivno propisima vezanima za VAR - kazao je Šain pa dodao:

- Istina, nije to prvi put, dogodilo se nedavno u jednoj velikoj naciji članici UEFA-e.

Radi se o Španjolskoj gdje afere vezane za suđenje tresu ligu. Ne samo što je Barcelona optužena zbog plaćanja dopredsjednika Sudačke komisije koji je godinama dobivao novac od nje za takozvane konzultantske usluge, nego i zbog zbivanja u tekućoj sezoni. Zato je u prosincu 2023. godine potpisan sporazum La Lige i španjolskog saveza da se nakon utakmice daju u javnost audio i video snimke iz VAR-a u slučajevima kad sudac ide na ekran pogledati događaj.

image

Sudac Patrik Kolarić

PAUN PAUNOVIĆ/Cropix

Međutim, u siječnju je odigrana skandalozna utakmica Real Madrid - Almeria 3:2, nakon koje je Sudačka komisija ustanovila kako su donijete dvije neispravno odluke u korist Reala, a eksperti su ih vidjeli i više, ali afera je dosegnula vrhunac kad je, kao i sada kod nas, ilegalno izašao u javnost ton iz VAR sobe. Novinar iz Barcelone Gerardo Romero dobio je i objavio audio snimku koja otkriva kako VAR i sudac na terenu raspravljaju o incidentu zbog kojeg je Vinicius trebao dobiti crveni karton jer je udario Alejandra Poza u lice.

Samo nekoliko dana kasnije na televizijskom showu Jijantes prikazno je još nekoliko procurjelih VAR snimki s utakmica Real - Atletico, Barcelona - Real... RFEF (španjolski savez) je pokrenuo istragu kao i HNS koji je podnio kaznenu prijavu.

"Ako vidimo da situacija sa suđenjem u njegovoj državi ili sudačkoj organizaciji nije dobra, mi to pratimo, ali to ne utječe na rejting suca"

- To se jako loše i ne smije se događati. To je ozbiljan problem - kaže Šain.

Kako općenito gleda na VAR?

- Donio je jako dobre stvari, iako nije savršen. Kad su pogreške u crno-bijelim situacijama VAR to riješi i od velike je pomoći, tu nema spora. No, kad u sive zone onda se i nakon pregleda VAR-a znaju vući repovi. VAR je itekako pozitivan napredak.

Znatno je bolji poluautomatski za ocjenu je li igrač bio u zaleđu, ali u HNS-u kažu da je jako skup.

- Nije mi poznato koliko točno košta, no činjenica je da je skup. Iako, kad se radi o zaleđu, i s alatima koje ima "običan" VAR može se gotovo bez pogreške odlučiti. Zaleđe nije problem.

image

Bruno Marić

DAMIR KRAJAČ/CROPIX

Kako UEFA gleda na hrvatske suce? Jesu li česte drame oko suđenja kod nas razlog zašto nema Hrvata u elitnoj kategoriji?

- Znate li što je najvažnije da sudac bude u elitnoj kategoriji? Mora biti kvalitetan. Sudac koji dobije šansu suditi u natjecanjima pod okriljem UEFA-e za svaki svoj nastup dobije ocjenu kontrolora UEFA-e. Na temelju tih ocjena suci napreduju ili ne napreduju. Dakle, to najviše ovisi o pojedincu. Ako vidimo da situacija sa suđenjem u njegovoj državi ili sudačkoj organizaciji nije dobra, mi to pratimo, ali to ne utječe na rejting suca jer nemamo pravo nikoga individualno zakinuti zbog stvari na koje ne može utjecati. Prema tome, suci koji sude svjetska i europska prvenstva ili najvažnije utakmice Lige prvaka to priliku imaju zato što su to zavrijedili ocjenama na utakmicama koje su sudili pod okriljem UEFA-e. Pojedinac je nama ispred činjenice iz koje države dolazi.

Naravno, UEFA ima kvote po zemljama, to se odnosi prvenstveno na veće države koje imaju više kandidata. Tako i Španjolska koja redovno ima suce u eliti zato što je to velika i utjecajna Španjolska, neovisno o zbivanjima u La Ligi. Po pitanju kažnjavanje nedavno su upravo u La Ligi suspendirana šestorica VAR sudaca zato što glavnom arbitru na terenu nisu pokazani pravi kadrovi na utakmici Valencia - Real i to ponovno zbog incidenta u kojem je sudjelovao Vinicius koji je dobio crveni karton nakon što je udario igrača Dura zbog rasističkog vrijeđanja.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
30. ožujak 2024 07:53