BORIS KOVACEV/CROPIX
TVORAC USPJEHA

Čovjek od maksimalnog Mamićevog povjerenja otkrio tajnu nesalomljivog Dinama: ‘To je svjetski rekord!‘

Specifične su pripreme Modrih u Rovinju, ali iz njih će izvući maksimum, rekao je.
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 10. siječanj 2021. 18:36

Koliko ste samo puta čuli rečenicu “ovo su najbolje pripreme do sada, nikada nismo radili bolje”, ili onu “kad prođemo prave pripreme, onda ćemo pokazati što znamo”. Ove Dinamove pripreme u Rovinju su specifične, vrlo su kratke, na njima će se odigrati samo jedna utakmica i to posljednjeg dana.

Nikad nije bilo tako. A kad su pripreme u pitanju, Dinamov kondicijski trener Ivan Štefanić, dugogodišnji suradnik i čovjek od maksimalnog povjerenja Zorana Mamića, ima drukčije mišljenje od mnogih. Na tu temu je zaista zanimljivo razgovarati s tim mladim čovjekom.

- Mi smo u pripreme krenuli tjedan dana nakon posljednje prvenstvene utakmice polusezone s Varaždinom. Igrači su dobili program po kojem su morali raditi svaki dan. Sastojao se od vježbi prevencije, snage i stabilizacije, te od razvoja aerobnih sposobnosti. To su radili sedam dana. nakon toga su imali dva slobodna dana, a onda su došli u klub na testiranje i medicinske preglede. Na temelju testiranja smo napravili grupe za bazične treninge koje provodimo nakon poslijepodnevnog nogometnog treninga. Jutarnji treninzi su koncipirani isključivo na prevenciji, na vježbe jačanja trupa, snage i dinamičke stabilizacije - kaže nam Štefanić.

image
BORIS KOVACEV/CROPIX

Razvoj kapaciteta

Veli da su ove pripreme jesu kratke i specifične, ali...

- Imali mi pripreme deset dana, šest, osam tjedana ili više, uvijek radimo isto! Naš koncept je uvijek identičan. Imamo dva udarna treninga dan za danom, a onda slijedi regeneracija.

Kaže koji je osnovni cilj:

- Mi želimo da nam igrači budu zdravi! To je prva i osnovna stvar. Jer onda imaš i najbolji sastav koji može igrati. Ozlijeđenog igrača ne možeš koristiti. Što nama znači ako nam se ozlijede dva-tri najbolja igrača, što imamo od toga? Mi radimo s postepenim pojačanjem opterećenja.

Onda je kazao izrekao jednu zanimljivu teoriju...

- Znate što... Pripreme kao pripreme apsolutno ništa ne znače! Zato što mi radimo i u natjecateljskom dijelu. Zato je tako svejedno koliko traju pripreme. Mnogi, skoro svi gledaju na pripreme kroz - atletiku. A ne kao na momčadski sport kakav je nogomet. Mi imamo iste uvjete kao i drugi, kako je nama, tako je i drugima. Da imamo četiri ili šest tjedana priprema, kako je uobičajeno, što bi to značilo? Ništa! Ako ne radiš na razvoju kapaciteta i pametno ne doziraš igrače tijekom natjecateljskog razdoblja, sve nestane! Nakon tri-četiri tjedna. Što, sad ćemo napraviti pripreme, pa prestati raditi? Onda “letiš” šest kola, a nakon toga te nema nigdje. Svi sad potenciraju te pripreme i njihovu kratkoću. A znate li koliko smo se pripremali kad je došao Zoran Mamić za trenera? Tek 14 dana...

Nastavio je...

- A što se dogodilo nakon tih 14 dana? Nijedan ozlijeđeni igrač! Nijedan u šest mjeseci. Otkako je došao Zoran, imali smo samo jednog igrača koji četiri dana nije bio na treningu. Mislim da je to svjetski rekord. Pa kad smo bili u Al Ainu u dvije i pol godine smo imali samo dva ozlijeđena igrača, a igrali smo finale Klupskog prvenstva svijeta s Real Madridom. Kad su nekad neki izbivali s treninga, onda se to radilo o udarcima, koronavirusu... A najbolje smo izgledali u prosincu prošle godine. Svi drugi su uglavnom padali.

Razvoj kapaciteta

Nadovezali smo se na prvu Dinamovu europsku utakmicu s Krasnodarom, koja je na rasporedu u veljači.

- Kao, trebali bismo biti u najboljoj formi za Krasnodar. Kaj to znači? Kako to napraviti sa svim igračima? To je nemoguće. Oni trebaju biti u optimalnom energetskom stanju, a u maksimalnoj formi kad se radi o taktičkom razmišljanju i zajedničkom djelovanju. To je najbitnije. Tjelesna priprema se previše potencira, na nju se stavlja preveliki naglasak. Tjelesno najspremnije momčadi ne pobjeđuju utakmice i osvajaju bodove. To je glupost. Nogometaši igraju nogomet, recimo, od svoje osme godine, pa zar vi mislite da oni nisu spremni? Samo se trebaju malo potaknuti kroz trening - zaključio je Štefanić.

Majer, Kastrati, Theophile-Catherine i Oršić su ekstremi u razini Marcela Brozovića

Priča nam kako je bilo na posljednjem inicijalnom testiranju aerobnih kapaciteta Dinamovih igrača.

- Za razliku od onih početnih testiranja kad smo došli, sad su kod nekih igrača rezultati od 30 do 50 posto bolji! U aerobnim kapacitetima u Dinamu doslovno rasturaju Lovro Majer, Lirim Kastrati, Theophile-Catherine i Mislav Oršić. Ta četvorica su zaista ekstremi, dečki s nevjerojatnim kapacitetima. Mi smo prije s takvim kapacitetima imali samo jednog igrača, Marcela Brozovića, a sad ih imamo četvoricu. Theophile je stariji, ali je prvi stoper u Dinamu koji je u grupi onih koji su u najjačim trkačkim dionicama, a inače su stoperi uvijek u onim najslabijim. Theophile radi na sebi konstantno i svaki trening odrađuje maksimalno, što se vidi - kaže Štefanić.

Nakon reprezentacija - tri dana odmora

Štefanić nam je otkrio još jednu tajnu rada u Dinamu...

- Treba znati prepoznati zamor kod igrača i onda ih odmoriti. Neki naši dečki su non-stop igrali za reprezentacije. Znate što smo mi radili kad su se vratili s tih akcija? Samo smo ih odmarali. Ako smo nakon njihovog povratka do prve utakmice imali četiri-pet dana, davali smo im totalni odmor tri dana, 72 sata! Ti nitko nije znao, eto sad vam kažem. Bitno je da su nam na utakmicama bili odmorni i igrali odlično.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. travanj 2024 17:52