RONALD GORSIC/CROPIX
Teška situacija

Crni scenarij prijeti Prvoj HNL, hoće li se morati povući drastične mjere!? ‘To je zapravo plan C...‘

Od ukupno devet odgođenih utakmica Prve HNL, odigrane su dvije, a ove bi se jeseni...
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 08. studeni 2020. 13:25

Iako je postojala mogućnost da se utakmica Dinamo - Istra 1961 odgodi, taj će dvoboj ipak biti odigran u nedjelju u Zagrebu. Po propisima natjecanja u Prvoj HNL, Dinamo je mogao tražiti odgodu te utakmice i sigurno bi je dobio, ali u Maksimiru su odlučili da će ipak igrati, kako se ionako zgusnuti kalendar natjecanja ne bi još više opteretio.

Dosad je odgođeno devet prvenstvenih utakmica, šest zbog pandemije koronavirusa, a tri zbog nastupa naših klubova u europskim natjecanjima. Dvije od tih odgođenih utakmica, Lokomotivine protiv Slavena Belupa i Osijeka, već su odigrane, tako da je ostalo još sedam utakmica za naknadno odigravanje.

Nužno navikavanje

Dinamo i Rijeka svoje će odgođene utakmice moći odigrati tek u drugom dijelu sezone, budući da ove jeseni, zbog nastupa Zagrepčana i Riječana u skupinama Europske lige, jednostavno nema termina za igranje. Podsjetimo da je Dinamo odgodio utakmicu s Rijekom, a Riječani su, osim tog okršaja, odgodili još dva dvoboja, s Hajdukom i Goricom, pa će se te tri utakmice igrati na proljeće.

image
Josip Brezni
RONALD GORSIC/CROPIX

Povjerenik Prve HNL Josip Brezni u stalnom je kontaktu sa svim klubovima, situacija se zbog pandemije može preko noći promijeniti i Brezni mora imati spremna rješenja...

- Očito je da se moramo naviknuti na ovakav način života i moramo uvijek biti spremni na novonastalu situaciju. Živimo iz dana u dan - kaže Josip Brezni.

Jesu li određeni termini odigravanja tih odgođenih utakmica? Dvije su već odigrane, tri će se igrati na proljeće, još bi, dakle, četiri dvoboja trebala biti odigrana ove jeseni?

- Prije nekoliko dana odlučeno je da će Lokomotiva i Hajduk odgođenu utakmicu igrati 24. studenoga, a dan kasnije sučelit će se Istra - Osijek. U ponedjeljak ćemo, pak, odlučiti o terminima preostale dvije utakmice, Gorica - Varaždin i Gorica - Slaven Belupo. Možebitni datumi odigravanja mogli bi biti 14. studenoga i 2. prosinca. Ali, sve ćemo znati u ponedjeljak.

Je li, zbog tih odgoda, ugroženo normalno odigravanje Prve HNL? Razmišlja li se možda, zbog nedostatka termina, o ukidanju četvrtog prvenstvenog kruga?

- Ne, apsolutno ne! Iako imamo problema, situacija ipak nije tako dramatična. To bi bila zadnja opcija, ukoliko bi se, ne daj Bože, prvenstvo opet zaustavilo na neko duže razdoblje. Ovo što se sad događa uredno rješavamo, u hodu ubacujemo naknadne termine igranja i zasad imamo sve pod kontrolom, držeći se dogovorenog kalendara natjecanja. Dakle, još smo na planu A. Bude li se stanje pogoršalo, imamo i plan B, tada bismo korigirali kalendar natjecanja i još malo skratili zimsku stanku. A inačica koju ste spomenuli zapravo je plan C, ali u ovom trenutku to nam nije ni u primisli! Nadajmo se da nećemo ni morati razmišljati o takvom scenariju - kaže Brezni.

ŠTO JE SVE ODGOĐENO U PRVOJ HNL U AKTUALNOJ SEZONI

5. kolo: Rijeka - Hajduk
Hajduk je iskoristio pravo na odgodu utakmice s Rijekom na Rujevici zbog nastupa u pretkolu Europske lige.

6. kolo: Dinamo - Rijeka
Rijeka je odgodila gostovanje kod Dinama u Maksimiru zbog nastupa u pretkolu Europske lige.

6. kolo: S. Belupo - Lokomotiva
Lokomotiva je zatražila i dobila odgodu gostovanja u Koprivnici zbog nastupa u pretkolu Europske lige.
8. kolo: Osijek - Lokomotiva
Utakmica je odgođena zbog zaraze koronavirusom kod dvojice igrača Lokomotive, te zbog petorice sa simptomima.

9. kolo: Lokomotiva - Hajduka
Susret je odgođen zbog zaraze koronavirusom kod četvorice igrača Lokomotive, te dvojice u samoizolaciji.

9. kolo: Istra 1961 - Osijek
Utakmica na Drosini nije odigrana nakon što je koronavirus potvrđen kod sedmorice igrača Osijeka te je zatražena odgoda.
9. kolo: Gorica - Rijeka
Gorica je zatražila odgodu utakmice s Rijekom jer su joj zaražena bila petorica igrača, dok su trojica bili u samoizolaciji.

10. kolo: Gorica - Varaždin
Koronavirus je bio razlog i za odgodu ove utakmice, utvrđeno je da je Covidom-19 zaraženo čak 13 igrača Gorice i trojice iz stožera.

11. kolo: Gorica - S. Belupo
Igrači Gorice su se oporavili, ali su se zarazili Farmaceuti. Oba fizioterapeuta su bila pozitivna te je cijela momčad u samoizolaciji.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 20:44