RONALD GORSIC/CROPIX
APSOLUTNI KRALJ MREŽE

‘Čudesno je da jedini nismo dobili gol! Split? Ako treba priznati krivnju, tu sam, to će me samo ojačati‘

Nakon utakmice u Rotterdamu ovoga četvrtka Modri mogu i matematički osigurati novo europsko proljeće
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 01. prosinac 2020. 09:41

Najbolji hrvatski vratar Dominik Livaković je “Mr. Clean Sheet” u Europskoj ligi. Na tri utakmice (Feyenoord, CSKA i Wolfsberger) nije primio pogodak, a u onoj prvoj maksimirskoj protiv Austrijanaca, u kojoj nije mogao braniti, priču o netaknutoj modroj mreži podebljao je Danijel Zagorac.

- Kako ne bih bio zadovoljan? Imamo osam bodova, hvala Bogu, još nismo primili pogodak, nismo niti jednom izgubili. Idemo prema svom cilju, europskom proljeću. Pred nama su sad dvije teške utakmice, Feyenoord i CSKA. Odlične su to momčadi, sigurno nam neće biti lako. Ali idemo po pobjedu i bodove u oba ta sraza - kaže nam Livaković.

Lauritsen super lik

Ta priča oko netaknute Dinamove mreže od svih klubova u Europskoj ligi i Ligi prvaka zaista zvuči fascinantno.

- Da, taj podatak zaista djeluje jako moćno. No, ne bih ga ja sad stalno i puno spominjao. Znate, da se ne ureknemo. Međutim, objektivno, radi se o nevjerojatnoj činjenici. Jako se trudimo, pa nam se vratilo na ovakav sjajan način. Moram naglasiti da nam je Rasmus Lauritsen zaista veliko pojačanje, Joško Gvardiol je sve bolji iz utakmice u utakmicu, Stoja i Moha su vrhunski, Leovac također. Mogu ustvrditi da s obranom zaista nema brige.

Kad ga je već spomenuo kao veliko pojačanje, pitali smo ga kako se razumije s Lauritsenom koji još ne zna hrvatski jezik.

- Ma, razumijemo se... Vidi se da je došao iz Skandinavije, zaista je veliki profesionalac, stvarno super lik!

Postoji li neki strah da, ako se primi prvi pogodak u Europi, obrana naglo popusti i raspadne se?

- Ne, uopće ne razmišljamo o tome. Vjerujte, mi uopće međusobno ne pričamo o tome da nismo primili pogodak u Europi. To spominjemo samo kad nas pitaju novinari. Maksimalno smo koncentrirani na svoje zadatke, maksimalno smo fokusirani, ta činjenica da u Europi nismo primili pogodak uopće nije tema naših rasprava, zaista je ne želimo niti spominjati. Idemo iz utakmice u utakmicu, pa ćemo vidjeti.

image
NIKSA STIPANICEV/CROPIX

Dopinška kontrola

Zanimljivo, obrana bolje djeluje u Europi, nego u HNL-u?

- Pa, dobro, izgubili smo tu utakmicu protiv Osijeka. Moramo nekad i izgubiti. Dogodi se... Makar, niti jednu utakmicu nije lako izgubiti. Da, poraz u Gradskom vrtu je bio težak, ali smo se brzo vratili u Klagenfurtu protiv Wolfsbergera.

Jeste li uspjeli proslaviti pobjedu protiv Wolfsbergera, vraćali ste se u tri autobusa iz Austrije?

- Ja sam bio na doping-kontroli, tako da sam ostao duže, vratio sam se kasnije osobnim automobilom, s našim liječnikom, tako da ne znam kako je bilo u busu, ali ne vjerujem da je bilo slavlja. Nije baš situacija za slavlje u ovo doba pandemije, nisam siguran jesu li uopće radile benzinske postaje, ha, ha, ha...

Drukčija utakmica

U četvrtak slijedi Feyenoord na gostovanju. U Maksimiru je završilo 0:0, hoće li se u Rotterdamu igrati nešto drukčija utakmica?

- Definitivno u Rotterdamu očekujem drukčiju utakmicu. Vidio sam da im je Jörgensen dobio crveni karton. Feyenoord je velika momčad, isto kao i CSKA. Neće nam biti lako, ali mi želimo bodove.

Igrali ste sa svima u skupini, koja momčad je najbolja po vašem mišljenju?

- Neću govoriti tko je najjači. Mogu kazati da mi se sviđa kako igra CSKA, ali Feyenoord je zaista dobar, imali su svoje prilike u Maksimiru, kao što smo ih imali i mi, kad su oni dobili crveni karton. Prvo poluvrijeme nam je u Maksimiru bilo jako teško, zahtjevno.

Dobro, trebalo bi možda ipak biti malo lakše kad ste već igrali s Feyenoordom, sad ih znate. Pa vidimo kako ste dobro upoznali Wolfsberger u prvoj maksimirskoj utakmici, a u drugoj ste ih skroz nadigrali?

- Dobro, da, nešto je lakše kad upoznate protivnika u prvoj utakmici. Ali i on upozna nas... Mi imamo jako brze igrače u momčadi. Znamo igrati na rezultat, dva pogotaka u Klagenfurtu zabili smo iz brze tranzicije igre. Lirim Kastrati je valjda najbrži igrač u Europskoj ligi! Petković zna vrhunski podvaliti loptu... Moramo samo biti koncentrirani i izvršavati zadatke. Nego, zaista je teško igrati bez publike, lakše se koncentrirati kad je publika na stadionu, sve je lakše. Samo da se navijači što prije vrate!

Osijek je bodom na Rujevici preskočio Dinamo, ali ima dvije utakmice viška. Što je bolje za motivaciju momčadi, kad imate momčadi koje su uz vas ili vam pušu u vrat na prvenstvenoj ljestvici ili vam je svejedno, pa i kad imate recimo 15 bodova prednosti? Može li tada doći do opuštanja?

- Volio bih ja uvijek da imamo veliku bodovnu prednost, ha, ha, ha... Pustite vi ovo drugo, neka mi samo pobjegnemo svima na vrhu ljestvice, to mi je drago, ne kad nam netko puše za vrat. Ali, ove sezone Osijek je zaista dobar, sigurno da će nam biti konkurenti. Trebamo gledati samo sebe, pobjeđivati svaku utakmicu, nema druge.

Livaković je u kratkom vremenu primio dva pogotka koje on inače ne prima. Protiv Portugala u reprezentativnom dresu i protiv Osijeka, oba nakon kornera. Jesu li ga ta dva pogotka ipak malo poremetila?

- Protiv Portugala sam uhvatio loptu, ali kad sam se spuštao... Niti Lovren se nije mogao skloniti, niti ja... Tako je ispalo. Možda sam trebao imati ruke gore, možda sam trebao boksati loptu. Ali, ako treba priznati krivnju, priznat ću je, nije problem. Neka odgovornost bude na meni, takve stvari mogu me samo ojačati. Treba dignuti glavu gore, to je to - zaključio je Livaković.

Danas stižu nalazi testiranja

Modri su jučer odradili još jedno u nizu testiranja na koronavirus. Rezultati će biti poznati danas i svi se nadaju da će biti - negativni. Naime, nitko u momčadi ne osjeća nikakve simptome koji su specifični kod ovog iznimno infektivnog virusa. Međutim, kao što smo saznali sve ovo vrijeme trajanja pandemije, to ne treba značiti ništa. Kao i činjenica da su mnogi plavi dečki, uključujući i trenera Zorana Mamića, već preboljeli bolest. Za Modre je, naravno, bitno da sve prođe u najboljem redu, da najbolja momčad zaigra protiv Feyenoorda. U Klagenfurtu je sve izgledalo odlično, kockice momčadi su bile idealno posložene, tako da definitivno ne bi bilo dobro da se momčad zbog eventualne zaraženosti mora mijenjati.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 09:43