Drago Sopta/Cropix
NEMA KRAJA POHVALAMA

Cvjetković: Kovačić je najbolji nogometaš koji se ikad rodio među Hrvatima!

'Igrao sam s Zvonimirom Bobanom, Robertom Prosinečkim, Markom Mlinarićem, a pred kraj karijere i s Blažom Sliškovićem. Mislim da sam meritoran za procjenu'
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 19. rujan 2011. 15:24

Sreli smo Ivana Cvjetkovića. Ispalio je izravno 'u glavu'.

- Mateo Kovačić najbolji je nogometaš koji se ikad rodio među Hrvatima. Igrao sam s Bobanom, Prosinečkim, Mlinarićem, a pred kraj karijere i s Blažom Sliškovićem. Mislim da sam meritoran za procjenu.

Kovačić je, nedvojbeno, talent najvišeg ranga. Kao da je izašao iz stroja profesora Baltazara u koji su ubačeni svi najfiniji sastajci nogometne klase. Danas, sa 17 godina i 136 dana, on je zreliji, s daleko većim učinkom i jačim statusom nego su u tom životnom dobu imali Boban, Prosinečki, Modrić i Kranjčar, četvorica koji su se školovali u istoj “maksimirskoj akademiji”.

Kad su bili toliko “stari” Boban, Prosinečki i Modrić još nisu odigrali niti jednu prvoligašku utakmicu. Niko Kranjčar jest, ali ne na Kovačićevoj razini.

Eh, sad, hoće li Mateo bogodane predispozicije i šansu da napravi karijeru sukladnu Cvjetkovićevoj ocjeni pretvoriti u najvrhunskiju igračku vrijednost, što po svemu poznatom o njemu imamo pravo očekivati, ili mu ipak u “softveru” čuči dosad nedetektiran “virus”, koji bi ga mogao spriječiti, pokazat će se vjerojatno već kroz godinu-dvije. Nakon što prođe najosjetljivije razdoblje fizičkog i mentalnog stasanja. Trenutačno mu to jako dobro ide. Premda je, razumljivo, u njegovim izvedbama podosta oscilacija, ne od utakmice do utakmice, nego unutar pojedinog susreta, praktično svakom pojavljivanju na terenu doda začin.

Boban je premijeru u modrom dresu u ligaškom dvoboju imao 16. ožujka 1986. u Zagrebu s Rijekom (0:0). Sa 17 godina i 159 dana. Prosinečki je zabljesnuo golom Željezničaru 2. studenoga 1986. sa 17 godina i 293 dana. Kovačić već igra Ligu prvaka, a njih dvojica Europi i svijetu pokazali su se tek 1987. na SP-u mladih reprezentacija u Čileu, kad je Boban imao 19, a Robi koji mjesec manje. Niko Kranjčar je prvi nastup za Dinamo zabilježio 2001. sa 16 godina. Tri mjeseca prije 17. rođendana postigao je premijerni službeni pogodak u prvenstvu.

Luka Modrić seniorski nogomet okusio je u Zrinjskom iz Mostara, na proljeće 2004. Sa 18,5 godina. Uvodni nastup u Europi doživio je tek u ljeto 2006. sa 20 godina i 10 mjeseci.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. rujan 2024 12:18