RONALD GORSIC/CROPIX
KRATKO I JASNO

Da Dinamo nije posudio igrače, već bi bio prvak! Bjelica je, zapravo, svojim nastupom započeo novu sezonu

Nenad Bjelica nije samo tako nepromišljeno i afektivno izletio s nekim tezama
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 01. svibanj 2021. 08:04

Puno je tema u svom izlaganju iznio Nenad Bjelica, sve su to stvari o kojima je legitimno pričati. I o tome trebaju li klubovi Prve HNL posuđivati igrače jedni drugima i koliko njih, treba li tu uvoditi ograničenja, i o tome treba li za suce vrijediti županijski ključ pa da netko iz Velike Gorice može suditi Dinamu, a netko iz Donjeg Miholjca, kako kaže Bjelica, ne smije suditi Osijeku.

No, idemo li sve to raščlanjivati, lako je zaključiti da je Bjelica uistinu promašio pucanj, jer, brojke i događaji potpuno će ga demantirati. Dakle, gledajući 'korporaciju', Rijeka uistinu ima na posudbi mnoštvo Dinamovih igrača. Međutim, ta je Rijeka Dinamu ove sezone uzela pet bodova, a u svakoj su partiji ponajbolji igrači bili baš oni Dinamovi, na posudbi. Nevistić je u pobjedi u Maksimiru obranio penal Petkoviću, briljirao je Menalo, koji je na Rujevici bio i strijelac.

Ista ta Rijeka Osijeku je uzela četiri boda, dobro, izbacila ga je i iz Kupa. Marko Bulat potpisao je za Dinamo i ostao na posudbi u Šibeniku i nekoliko tjedana kasnije bio igrač utakmice na Šubićevcu, gdje je Dinamo izgubio još dva boda. Taj isti Šibenik, dok Bulat još nije bio Dinamov igrač, pobijedio je u Maksimiru. Igrao je i Marko Đira protiv Dinama kad su Modri posijali dva boda u Kranjčevićevoj (1:1), kao što je i Vinko Soldo sudjelovao u neočekivanom remiju Slavena Belupa (3:3) u Maksimiru.

image
SRDJAN VRANCIC/CROPIX Cropix

Dario Špikić zabio je za 3:2 Gorice u HNL dvoboju, zatim i u Kupu u Maksimiru za 0:1, Goričani nisu uspjeli otrgnuti bodove, ali su kvalitetno namučili Modre. Dakle, ispada, jednostavnom računicom da Dinamo nije posuđivao igrače po HNL-u već bi možda bio prvak. I Bjelica to isto zna. Kao što isto tako zna da se u nogometnim krugovima neslužbeno priča kako Istrin trener i njegov veliki prijatelj Danijel Jumić na stolu ima ponudu da iduće sezone postane šef Osijekove omladinske škole i da je, između ostalog i zato, ta Istra nedavno u Maksimiru igrala za 'korporaciju', bacala se na glavu kao da je finale Lige prvaka.

To se priča, iako je očito da ta Istra ima veliki imperativ u završnici prvenstva kao što ga ima i Rijeka, svaki bod je presudan i da nema ništa loše u tome da se netko baca na glavu i igra za sebe. Štoviše, poželjno je, pohvalno. Isto tako, zna i Bjelica kao što znaju i svi da Osijek uistinu ove sezone nema previše razloga za povike na suce (uostalom, zagrebački sudac Fran Jović mogao je na Rujevici ponoviti kazneni udarac), sjetimo se, primjerice, da je u derbiju s Dinamom u Gradskom vrtu jesenas oštećen Dinamo.

image
SRDJAN VRANCIC/CROPIX Cropix

Nije Bjelica odjednom 'poludio i izgubio 'gospodske manire', svjestan je on da će njegovi istupi zadnjih dana, priče o 'korporaciji', suđenju, posudbama, Miškoviću i Mamiću, izazvati kontraefekt, da će mu mnogi spočitnuti licemjerje, pitati ga zašto nije reagirao kad je bio dio 'korporacije'. I da bi time mogao izgubiti simpatije mnogih onih koji su ga smatrali pozitivcem i gospodinom. Stoga, Bjeličine istupe treba gledati kroz širu sliku, kao 'ulaganje u budućnost'.

Bjelica je, zapravo, započeo novu sezonu, otvorio rasprave i počeo pritiskati oko nekih, definitivno, važnih i polemičnih tema, svjestan da je iduća sezona 'ta' u kojoj se od njega očekuje da skine Dinamo s trona. I ojača Osijekov značaj (i utjecaj) u hrvatskom nogometu. Bjelica može biti ovakav i onakav, kako ga već tko doživljava, ali znamo da nije glup, da nije samo tako nepromišljeno i afektivno izletio s nekim tezama i temama u kojima ga trenutačni argumenti lagano demantiraju. Hoće li taktika upaliti i kakav će biti odgovor? Očito, završnica ove sezone samo je uvod u ono šo slijedi iduće...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 21:47