CROPIX
'TAJ DEBRECEN MI JE JE** MAJKU'

'DA SAM OSTAO U HAJDUKU, IGRALI BISMO EUROPU I BILI PRVACI HRVATSKE!' Ćiro poslao poruku odgovornima: 'Gdje su to oni naučili posao da vode Hajduk?'

HAJDUK BEZ EUROUTAKMICA Dva su moguća puta do UEFA-inih natjecanja, prvenstvo i Kup, a o sezoni bez njih govore Ćiro Blažević, Luka Vučko i Tonči Martić
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 24. listopad 2018. 17:02

Ostaje li Hajduk bez Europe sljedećeg ljeta? Dok se igra, ima šanse, ali ruku na srce, minimalni su izgledi Bijelih. Dapače, teoretski. Osam bodova bježi četvrtoplasirana Gorica, a tu je i petoplasirana Rijeka sa šest bodova ispred Hajduka. I boljom formom, mora se priznati. Može Hajduk do Europe proći preko Kupa, ali u kakvom je stanju momčad, ne može nitko sa sigurnošću kazati da će Bijeli lakoćom kroz Šibenik sljedećeg tjedna.

Blaževićeva sjećanja

Uostalom, prije godinu dana kad je igrala skupa momčad Bijelih predvođena Almeidom, provukli su se hajdukovci pogotkom Fomitschowa iz slobodnog udarca. Danas je Šibenik bolji, posloženiji negoli je bio pred godinu dana, a Hajduk se traži i nikako da se pronađe. Zato je Europa Bijelima dalje nego ikada do sada, a koliko će to biti velik neuspjeh ako se na kraju sezone Bijeli ne plasiraju u UEFA-ina natjecanja, dovoljno govori činjenica da su hajdukovci samo jednom izostali iz Europe otkada je HNL-a.

Dogodilo se to u ljeto 2006. godine kada je Hajduk prvenstvo okončao na petom mjestu. Sezonu je tada poveo Ćiro Blažević upisavši dvije uvjerljive pobjede na startu sezone, s ukupnih 9:1 ispratio je Zagreb i Osijek s Poljuda. Ali onda se pojavio Debrecen s trenerom Attilom Supkom.

- Taj Debrecen mi je je..o majku. Debrecen i odlazak Vejića, to me koštalo. S Vejićem sam sve dobivao u zraku, bez njega sve izgubio - kazao nam je Ćiro Blažević prisjećajući se tog ljeta kao da je uistinu jučer bilo. - Kako se ne bih sjećao kada je Hajduk za mene uvijek bio poseban klub. Moj klub!

Ali, u Hajduku je bio trener samo do sredine rujna. Otišao je nakon poraza od Rijeke.

- Da sam ostao, mi bismo igrali Europu. Ma što igrali Europu, bili bismo prvaci! Da, da prvaci. Pokazali smo mi protiv Dinama u Maksimiru. Samo sedam dana prije te nesretne Rijeke imali smo Dinamo u Zagrebu.

Ćiro je svoje probleme iz ljeta 2005. detektirao bez oklijevanja. Debrecen i odlazak Vejića. Što je problem današnjeg Hajduka?

- Ne znam dokle će ljudi koji vode Hajduk maltretirati taj golemi navijački puk. Ne sumnjam u njihove poštene namjere, ali gdje su se to oni naučili poslu da bi dobili Hajduk na vođenje. Kako je to moguće?! - zapitao se Ćiro.

Da ne bismo širili temu na više razina i slojeva, fokusirali smo se ipak samo na pitanje Hajduka i Europe. Kako Hajduk može do Europe?

- Reći ću vam kako. Pa nikako!

Ovisni o igračima

Može li preko Kupa koji uvijek ostaje ta opcija prolaza?

- Da, s Kupom se uvijek hrabre male momčadi. Ako Hajduk spada u takve, u redu. Ali ja mislim da Hajduk nije iz te kategorije. Ostavite se Kupa.

A konkurencija je u prvenstvu bitno pobjegla. Gdje je problem?

- Siguran sam da Hajduk ima dobrog trenera, ali znate, mi treneri uvijek ovisimo o igračima - zaključio je Ćiro.

Da bismo dalje krenuli ozbiljno u temu, moramo objasniti zašto Hajduku treba Europa? Zato što Bijeli svake godine od Europe dobiju inicijalna sredstva kroz prodaju ulaznica na utakmicama i prodaju pretplata koje se, dakako, vežu za europske utakmice. Ljeto u Europi, koje Hajduk živi posljednjih osam godina, uvijek donosi novce i šušur, pruža onaj osjećaj da si još uvijek na nogometnoj mapi Starog kontinenta. I na kraju ono najvažnije, bez obzira kada Hajduk ispadne iz Europe, ljeti se nakon tih europskih utakmica prodaju igrači.

Vladimir Dugandžić/Cropix / Tonči Martić

Nikola Vlašić, danas zaštitni znak moskovskog CSKA, najbolji je primjer.

- Ne bi se nikada Vlašić prodao u Everton da nije Hajduk igrao europsku utakmicu s engleskim klubom - kazao nam je Tonči Martić, zastupnik 21-godišnjeg veznjaka.

Primjera poput Vlašića ima more. Od Europe Hajduk živi. Europa je tradicija, Europa je image Hajduka. Zato je teško precizno kazati koliko se proračun puni od Europe. Milijuni su u pitanju, što direktno, što indirektno.

A kako je proći ljeto bez Europe ispričao nam je Luka Vučko, član momčadi koja se u ljeto 2006. mogla isključivo fokusirati na domaće natjecanje.

- Bilo je neobično. U Hajduku sam počeo sezonu u ljeto 2005., imao sam nepunu 21, bio sam mlad igrač s ponudom za odlazak. Nakon šest mjeseci, u siječnju 2006. otišao sam u ruski Saturn. Vratio sam se nakon samo šest mjeseci i priključio momčadi koja se tada sa Zoranom Vulićem počela spremati za novu sezonu. Tako smo bili rasterećeni i odlično pripremljeni da smo ubilježili najbolji start u HNL-u sa sedam pobjeda u nizu - sjeća se Vučko.

Ima neigranje Europe i loših strana jer, primjerice, ovog ljeta Hajduk je zabilježio najlošiji start otkada je HNL-a, sa šest utakmica bez pobjede.

- Nismo mi bili sretni što smo ostali bez Europe, ali smo tu činjenicu iskoristili na najbolji način u prvenstvu.

Snimio: Damir Krajač

Prilika mladima

Što aktualna momčad Hajduka može iskoristiti? Kako riješiti trenutno loše stanje ekipe?

- Lako se to riješi uvođenjem četiri-pet mlađih igrača koji bi se svrstali uz Palaversu i Bradarića. Jer, jasno je da aktualna momčad nema kvalitetu. Ekipa prije 12 godina nije izborila Europu, ali ne može se današnja momčad usporediti s onim kadrom. Uostalom, što će ovoj momčadi Hajduka europski plasman - zapitao se Vučko i odmah ponudio odgovor:

- Čak i da ostvare neki veliki pomak, Europa je za Bijele prevelik zalogaj. Ne treba im, jer u ovakvom sastavu ne mogu napraviti rezultat. Zato je bolje ponuditi priliku mladima iz svoje nogometne škole i tako stvarati momčad za budućnost.

Nismo se dotaknuli Kupa, kako gledate prema toj šansi za izlazak u Europu?

- Šibenik je uvijek maksimalno motiviran kada dolazi Hajduk, bit će vrlo zahtjevna utakmica. Znate, mislim da je vrijeme za pravi zaokret, a ne razmišljanja o Europi. Zaokret u kreiranju momčadi. Hajduk živi od prodaje igrača, a kadar koji posjeduje nema igrača s velikim potencijalom u tom segmentu. Zato je vrijeme da se provede zaokret - smatra Vučko.

Rijeka na praznom Poljudu, pa kup-gostovanje u Šibeniku i potom odlazak u Veliku Goricu. U sedam dana bit će posla preko glave, pokazat će nam Hajduk sljedećeg tjedna ostaje li teorija europskog plasmana i dalje na životu ili će se ugasiti i posljednji tračak nade. Ali, bez obzira na ishode u tri najavljena ogleda, Hajduku je najpotrebniji ozbiljan iskorak u stvaranju momčadi. Prvo posložiti ekipu, pa onda ciljeve. A sadašnja ekipa nije za visoke, pa ni europske ciljeve. To je valjda svima jasno.

HNL momčadi prema TM-u

Dinamo 50,05 mil. €

Rijeka 23,30 mil. €

Hajduk 18,95 mil. €

Osijek 16,50 mil. €

Lokomotiva 10,55 mil. €

Gorica 7,20 mil. €

S. Belupo 7,05 mil. €

Istra 1961 6,15 mil. €

Inter 6,10 mil. €

Rudeš 4,60 mil. €

Rezultati by SofaScore

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
01. svibanj 2024 14:32