Što će odlučiti Mindaugas Nikoličius, sportski direktor, i Lukša Jakobušić, predsjednik Hajduka?

 VOJKO BASIC/CROPIX
ČEKA SE NOVI VOĐA

Dambrauskas još nije preuzeo Hajduk jer postoje jače opcije! Stiže li miks Tramezzanija i Gustafssona?

Splitski sastav otpustio je trenera Jensa Gustafssona i sada je u potrazi za njegovim nasljednikom
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 02. studeni 2021. 06:52

Tko je trener Hajduka za nastavak sezone, glavno je pitanje nakon smjene Jensa Gustafssona? Valdas Dambrauskas ostao je na pole positionu u anketama, često mu i medijski komentari “drže leđa” na čelnoj poziciji među favoritima. Ali, pored Dambrauskasa pojavilo se i ime bivšeg izbornika Sjeverne Makedonije, Igora Angelovskog, koji je s Makedoncima na prošloljetnom Euru ostavio sjajan dojam. U konkurenciji je, dakako, i Matjaž Kek, ali povijest izbora trenera s potpisom Jakobušića i Nikoličiusa uči nas da medijski favoriti ne prolaze. Ili barem dosad nisu prolazili. Uostalom, ako je Dambrauskas glavni kandidat, zbog čega nije promptno imenovan? Jer Dambrauskas je slobodan gotovo već mjesec dana, od 3. listopada kada se razišao s Ludogorecom.

image

Među kandidatima se spominje i Matjaž Kek

RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Najveći izazov

Hajduk je Dambrauskasa mogao izabrati odmah po razrješenju Gustafssona, ali očito je da ima i jačih opcija od 44-godišnjeg Litvanca.

Za Dambrauskasa je bugarski klub bio najveći izazov u dosadašnjoj karijeri, koja za razliku od Gustafssona, bilježi i trofeje. Dvaput prvak Litve (Žalgiris), jednom Bugarske (Ludogorec), triput pobjednik kupa Litve (Žalgiris), jednom Latvije (RFS). Uz sedam prvenstava i kupova ima i tri Superkupa sa Žalgirisom i Ludogorecom. Pored trofeja ima i još jednu bitnu karakteristiku, zajednički rad s Nikoličiusom. Tri sezone u Žalgirisu (2015. - 2017.), te jedna godina u Gorici (2020.).

image

Nekadašnji trener Gorice Valdas Dambrauskas slovi kao jedan od favorita

DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Kako god, Jakobušić i Nikoličius zajednički biraju trećeg trenera u kalendarskoj 2021. godini nadajući se pritom da će “treća uistinu biti sreća”. Jasno, nije vrijeme za šalu, iako je jasno da će trebati Hajduku i puno sreće u odabiru trenera.
Mirni čovjek iz Helsingborga otišao je iz Hajduka kasnije nego li su to njegovi rezultati sugerirali jer dobio je Gustafsson puno više prilika u odnosu na prethodnike na klupi Bijelih.

Već krajem srpnja, nakon samo tri utakmice u Hajduku, otvorila se tema s pitanjem “je li Gustafsson trener za Hajduk”. Eliminacijom od Tobola krenulo se u raspravu koja je okončana tri mjeseca kasnije očekivanom odlukom Uprave o promjeni na klupi. Gustafsson se nije pokazao kao trener koji može ispuniti visoke klupske ciljeve, ali Jakobušić i Nikoličius vjerovali su Šveđaninu puno dulje od navijača. No, priča je gotova, Gustafsson je bivši, a budućeg čeka ogroman posao. U skupljanju bodova, prolasku Kupa i prije svega podizanju forme većeg dijela momčadi. Mnoštvo teških zadataka na tehničko-taktičkom, ali i psihološkom planu.

Naporan program

Novi trener Hajduka na terenu će već ove subote imati “zagrijavanje” s Hrvatskim dragovoljcem. Pritom “zagrijavanje” ne opisuje kvaliteta prvog suparnika, već je HD na papiru najlakši protivnik u rasporedu koji slijedi do kraja jeseni. Nakon stanke uslijed reprezentativnih obveza od 20. studenoga kreće Hajdukov gusti i naporni program. Rujevica, dva gostovanja Lokomotivi u Kranjčevićevoj, odlazak u Maksimir i za kraj Osijek na Poljudu u drugoj polovici prosinca.

Uz tih pet utakmica, četiri prvenstvene i jednu u Kupu, čeka Bijele i ogled s Istrom krajem studenoga kao jedini dvoboj nešto lakšeg karaktera ako uopće ima takvih kada je momčad u ovako negativnoj rezultatskoj seriji kao što se Hajduk trenutno nalazi. Koliko bodova nasljednik mora skupiti nećemo ni pisati, ali prethodnik mu je ostavio “minus 6” u odnosu na konkurente u vrhu. Znači, treba pobjeđivati jer svaki poraz još više će razbiti snove o šampionskoj utrci. Gustafssonov nasljednik, dakako, ima imperativ prolaska u polufinale Kupa. Ne treba ni naglašavati da je to trenutno najveći cilj jer jedini jamči izglednu borbu za trofej.

Jasni ciljevi

Ciljevi su jasni, Hajduk se i dalje mora boriti za trofeje. Nasljednik Gustafssona startat će sa loše pozicije, s velikim minusom i pritom će imati pritisak pobjeđivanja i u direktnim sudarima s konkurentima iz vrha. Drukčije se zaostatak neće moći nadoknaditi.

Kakav je profil trenera koji odgovara Hajduku, vječno je pitanje u izboru stratega Bijelih. Godinama se povlači sintagma “napadački orijentiran” jer od trenera Hajduka se traži da ima igru i bodove.

image

Hajduk je smijenio Jensa Gustafssona nakon poraza protiv Slaven Belupa

VOJKO BASIC/CROPIX Cropix

Gustafsson nije imao ni prvo ni drugo. Iako je diplomirani psiholog, nije pronašao načina vratiti momčadi pobjednički duh. Puno uspješniji u toj zadaći bio je Paolo Tramezzani, čija igra nije mamila osmjehe, ali je rezultat bio iznad očekivanja s puno slabijom ekipom. Međutim, Tramezzani se karakterom nije uklopio u Hajduk, a Gustafssonu to nije uspjelo rezultatom. Zato, ako je suditi po dosadašnjim izborima tandema Jakobušić - Nikoličius, treći trener kojeg dovode bit će “miks” Tramezzanija i Gustafssona. Trener koji ima rezultat, a pritom poštuje i klupsku hijerarhiju.

Da, lijepo to izgleda na papiru, ali najteže je napraviti rezultat. Zahtjevan je zadatak pred Jakobušićem i njegovim sportskim direktorom u novom izboru, jer četvrto mjesto ponovno boli navijače.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 00:16