MATIJA DJANJESIC/CROPIX
GAZDA KLUBA ZA SN

Damir Mišković: Rijeka je ostala bez četiri milijuna eura! Zbog toga ćemo morati prodati neke igrače...

‘Taj novac će nedostajati, bio bih neozbiljan da kažem da neće. Svi znamo kako Rijeka puni budžet‘
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 28. kolovoz 2021. 18:47

Nije Damir Mišković nikad imao problema sportski priznati poraz od boljeg suparnika.

- PAOK je sjajna momčad, to je valjda svima jasno. Ti dečki su zajedno već nekoliko godina, imaju kvalitetu, iskustvo, posloženi su... Nadigrali su nas u tri od ukupno četiri poluvremena. Da smo tu prvu utakmicu uspjeli pobijediti 1:0, možda bi nam se neka šansa otvorila. No to nikad nećemo doznati. Stoga svojim igračima mogu samo čestitati na svemu što su pokazali, a posebno na borbenosti i želji. Valjda ćemo sljedeće sezone imati više sreće u ždrijebu - kaže predsjednik Rijeke.

Svaki je poraz bolan, ali ovaj je vrijedan barem četiri milijuna eura koliko bi sigurno zaradili da ste ušli u Konferencijsku ligu?

- Ulog je bio jako velik, puno veći za nas nego za PAOK. Grci imaju proračun od 80 ili koliko već milijuna eura, njima je Konferencijska liga u financijskom smislu možda pet posto proračuna. A nama su ta četiri milijuna skoro pa pola proračuna. Plus to što si u izlogu, što raste vrijednost kluba i momčadi, plus bonusi za bodove...

Hoće li vam neulazak u Konferencijsku ligu odmah promijeniti planove oko slaganja momčadi?

- Ta četiri milijuna će nam nedostajati, bio bih neozbiljan da kažem da neće. Svi znamo kako Rijeka puni budžet, glavni izvori su europske utakmice te prodaja igrača. Sad kad nema utakmica u skupini, morat ćemo nekoga prodati. Ili sad do konca kolovoza ili u zimi.

‘Gori’ li vam pod nogama?

- Ne gori, nismo u nikakvoj panici, niti ćemo biti, ali moramo biti realni. Ljetos smo ciljano zadržali dio igrača kako bismo - uz pojačanja koja smo doveli - bili konkurentni u borbi za Europu. U ovom trenutku imamo 30-ak igrača koji konkuriraju za momčad, što bi bilo u redu da igramo europske utakmice i na jesen. Međutim, njih nema, što znači da imamo nekoliko igrača koji nam više ne trebaju, jer neće imati mjesta tijekom sezone. To je bio rizik u koji smo svjesno ušli, ali nam se eto nije isplatilo. S druge strane, da smo neke igrače prodali prije PAOK-a napadali bi nas da nismo dovoljno ozbiljno ušli u europsko ljeto. No, i to je spoznaja s kojom svako ljeto živimo.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Je li realno da nekoga prodate već sad na ljeto?

- Ima dosta upita, ali teško je reći što će se od toga realizirati. Neke smo moguće transfere namjerno kočili pa smo i ostali bez potencijalnih kupaca. Morate biti svjesni da je tržište dosta skromno, jako je puno klubova u financijskim problemima i nije lako prodati igrača. Kako god, imamo ljude u klubu koji brinu o transferima, o kadru u svlačionici pa ćemo sigurno povući potrebne poteze. Ili barem one koje će biti moguće napraviti.

Rijekine ambicije u prvenstvu se znaju?

- Uvijek se želimo boriti za vrh ljestvice. Mislim da imamo dobru momčad koja se može boriti sa svima u ligi. Dinamo je ispred svih po kvaliteti, a mi smo u skupini klubova koji su ispod njega.

Zajedno s Osijekom i Hajdukom. U nedjelju nas već čeka derbi na Poljudu. Samo tri dana nakon teške utakmice s PAOK-om, to će biti hendikep za vas?

- Bit će, to je jasno, jer utakmica nas nije samo tjelesno potrošila, nego i mentalno, jer igrači su se stvarno žestoko pripremali za PAOK u nadi da ga možemo proći. Hajduk je dobar, ne sumnjam da će na Poljudu atmosfera biti odlična, da će biti puno gledatelja, što je sve vjetar u leđa domaćih igrača. Međutim, imamo i mi svoje adute, pokazali smo već da se možemo nositi s tako paklenim ritmom igranja. Odigrali smo 11 utakmica u manje od 40 dana. To je stvarno žestok ritam, posebno po takvim vrućinama. Jasno je da se igrači u takvom ritmu enormno troše.

Imali ste pravo odgoditi jednu HNL utakmicu. Mislite li da bi trebalo još više izaći u susret klubovima koji igraju u Europi?

- Mislim da bi trebalo. Znam da je HNL polazna točka za sve, ali europske utakmice su te koje donose novac u taj isti HNL. Da smo mogli odmoriti igrače prije PAOK-a možda bismo prošli. Možda... A ima termina u kojima se utakmice mogu nadoknaditi. U Europi nam je ostao samo Dinamo. To nije dobro za ligu, jer nam pada europski koeficijent, pada nam vrijednost klubova, vrijednost igrača, a mi smo liga koja se 90 posto puni novcem iz Europe. Ne vidim zašto klubovi ne bi mogli odgoditi barem dvije utakmice u tim ljetnim terminima? Vrućine su prevelike, igrači se enormno troše.

Ne tražite valjda alibi za derbi na Poljudu?

- Ne treba nam nikakav alibi, ovo što govorim su činjenice. Utakmica na Poljudu neće ništa bitno promijeniti što se Rijeke tiče. Volio bih pobijediti, to je jasno, dakako da sam uvijek i uvjeren da ćemo pobijediti, ali i ako izgubimo naši ciljevi u sezoni ostaju isti. Kao što će isti biti i ako pobijedimo. To dobro znaju svi u klubu, od igrača do trenera...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 22:49