Biuk i Sahiti
 Cropix
IZDVAJAJU SE OD OSTALIH

Danas ljuti suparnici, sutra tandem za novi Hajduk? U cijeloj priči ipak postoji veliki problem...

U današnjem okršaju Šibenika i Hajduka biti posebno zanimljivo pogledati dvojicu igrača...
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 16. svibanj 2021. 13:14

Stipe Biuk (18) očarao je nogometni puk izvedbom protiv Gorice. Biukova igra dakako nije pala s neba, već smo i u ranijim utakmicama vidjeli fantastičan talent, pitanje je samo bilo kad će eksplodirati. A eksplodirao je čim je dobio nekoliko utakmica u kontinuitetu. I tako je Hajduk skoro pa preko noći riješio pitanje ljevokrilnog napadača za sljedeću sezonu. Biuk u udarnoj postavi neće biti samo ako na Poljud sleti ponuda koja se ne može odbiti. Što nije nemoguće, ali je zato upitno koliko bi to bilo dobro i za Hajduk i za Biuka...

Dojmljivi driblinzi

Samo nekoliko mjeseci ranije, veliki favorit za poziciju tog ljevokrilnog napadača bio je - Emir Sahiti (22). Albanski ofenzivac - koji u Hajduku nikad nije bio ozbiljno doživljen - sjajno je odradio sezonu na posudbi u Šibeniku. U 32 kola zabio je sedam golova, koji a je pridodao i dvije asistencije, te još pregršt sjajnih akcija. Posebno dojmljivo zvuči njegovih 10 uspješnih driblinga u pobjedi (1:0) Šibenika u nedavnom srazu s Puljanima. Sahiti nije zabio, ali zato je briljirao u polju u utakmici u kojoj su Šibenčani osigurali ostanak. Njegova izvedba bila je točka na i sezone u koju je ušao kao potpuni anonimac da je okončao kao igrač kojeg u svojim redovima želi nekoliko europskih klubova.

Na istoj poziciji

Sahiti je ugovorno vezan uz Hajduk do ljeta sljedeće godine, ali Šibenik ima opciju po kojoj ga može kupiti za 400.000 eura. Takva klauzula potpisana je prilikom njegove posudbe u Šibenik. Što je krunski dokaz o tome koliko su na Poljudu malo vjerovali u Sahitija.

Nije međutim realno da će Sahiti potpisati za Šibenik. Nemaju na Šubićevcu baš 400.000 eura za igrača, a i Sahitijeva plaća bitno bi narušila nekakav financijski sklad koji trenutačno egzistira u Šibenikovoj svlačionici. Uz sve to, Sahitijeva je cijena sigurno viša ako se prodaje s Poljuda.

No, Hajdukov sportski direktor Nikoličius sigurno je pomno pratio Sahitija u dresu Šibenika te se mogao uvjeriti da u njemu postoji potencijal za daleko veće stvari, a onda i transfere. Sahiti je brz, motoričan, okomit ali u igri i vrlo odgovoran u oba smjera. Što je vrlina koju treneri posebno cijene. Dobra sezona u dresu Hajduka višestruko bi mu poboljšala vrijednost na tržištu...

I tu dolazimo do ozbiljnog problema, Biuk i Sahiti igraju na istoj poziciji. Biuk je četiri godine mlađi, ali i Sahiti je jako mlad, posebno kad znam oda je sezone u Šibeniku praktički i njegova debitantska u seniorskom nogometu. Stoga obojica trebaju podršku kluba i trenera, te veliku minutažu kako bi do kraja razvili svoj talent. Što će biti jako teško izvesti ako će “gušiti” jedan drugo na krilnoj poziciji.

Rješenje na sreću ipak postoji. Pomno gledajući Sahitijeve utakmice - a i razgovarajući s Igorom Čalom koji je jedan od menadžera agencije koja skrbi o Sahitiju - došli smo zaključka da bi albanskom nogometašu možda najviše odgovarala pozicija lijevog veznog, ili nogometno rečeno “osmice”. Ima izvanredan smisao za igru, odličan duel, povratnu trku i odgovornost.

Dribling “jedan na jedan” iznimno mu je jako oružje, a sjajan je kad iz drugog plana krene prema vratima. Sve nabrojane odlike Sahitijeve igre oslikavaju modernu “osmicu”, veznjaka koji u sredini terena može stvarati višak i kreirati igru. A takvi su na velikoj cijeni i na europskom tržištu...

Svakako će u Hajduku trebati pomno razmotriti tu opciju, kao i opciju da Sahiti možda zaigra kao “desetka”, posebno ako Marko Livaja napusti Poljud, što bi se lako moglo dogoditi, ili što bi se realno trebalo dogoditi.

Kako god, Hajduk će u novoj sezoni trebati i Biuka i Sahitija, jer pričamo o dva mlada, brza, okomita, moćna i moderna igrača. Sve ono što Gyurcso ili Jradi nisu bili, a Hajduk ih je skupo plaćao da rade razliku na terenu. Biuk i Sahiti je mogu raditi, a onda nakon toga i napuniti blagajnu milijunima eura. Na treneru će - tko god to bio - ostati da ih na najbolji način uglazbi na travnjaku.

Moderni i moćni

Stoga će u današnjem okršaju Šibenika i Hajduka biti posebno zanimljivo pogledati dva igrača koja se stilom igre izdvajaju od ostalih. Danas će biti ljuti suparnici, a sutra vjerojatno suigrači. I to suigrači koji bi na ljeto napokon trebali predstavljati drugačiji Hajduk. Toliko smo takvih najava slušali prethodnih godina, ali sve su otišle u vjetar. Uglavnom zato što na terenu nije bilo modernih i moćnih igrača. Biuk i Sahiti to jesu...

Sahiti vs. Biuk u ovom prvenstvu

22 Godine 18
32 Utakmice 7
2157 Minute 529
7 Golovi 2
2 Asistencije 2
41 Udarci 11
48 Uspješni driblinzi 8

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
30. travanj 2024 18:04