VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX
ČEKA SE VELIKI TRANSFER

Dani odluke za Hajduk! Hoće li na Poljudu u samom finišu prijelaznog roka prodati svog najboljeg igrača?

Evo kako stoji Hajduk uoči današnjeg, posljednjeg dana prijelaznog roka ove zime u Hrvatskoj
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 15. veljača 2021. 09:33

Dva igrača na posudbu (Kalinić i Fossati) i jedan ulazni transfer bez odštete (Kačaniklić) tri su Hajdukova pokušaja pojačavanja momčadi za proljeće. Uoči posljednjeg dana domaćeg prijelaznog roka nema značajnijeg izlaznog transfera, ali još nije gotovo u tom segmentu. Danas se zatvara mercato za dovođenje igrača, ali još uvijek se mogu realizirati transferi u zemlje koje imaju otvoren prijelazni rok za ulazne transfere poput Poljske, Rusije, Ukrajine, Kine...

Dakle, nije još zaključena bilanca, pogotovo u sferi prodaje, ali uvijek potpisati mogu i slobodni igrači koji imaju raskid ugovora s prethodnim klubom i prijelazni rok ih ne obvezuje u vremenskom okviru. Ali, za sada su Bijeli na tri nova imena, posuđenim Lovri Kaliniću i Talijanu Fossatiju, te Kačanikliću koji bi zadnjeg dana prijelaznog roka trebao stići na Poljud. Kačaniklić bi trebao zamijeniti Gyurcsa, jer 29-godišnji Šveđanin makedonskih korijena igra na poziciji lijevog krila, odnosno lijevog veznog gdje se prošle jeseni uglavnom u momčadi nalazio Mađar kojem u lipnju ističe ugovor s Hajdukom.

Po jedan za svaku liniju

Hajduk je ciljano dovodio, ali još na početku zimskog mercata jasno je predsjednik Jakobušić kazao u kojem će smjeru ići prijelazni rok u pandemijskoj sezoni.

- Kupovine, odnosno dovođenja, ovisit će o izlaznim transferima - objasnio je predsjednik Jakobušić tržišnu strategiju Hajduka ove zime.

U sferi izlaznih transfera Hajduk je prodao Ljubića u Istanbulspor i stopera Radića u belgijski Beerschot čime je zaradio 600.000 eura, ali jasno je da to nisu novci koji bi klubu omogućili ležerniju kupnju. Shodno ostvarenoj zaradi tražili su se igrači bez odštete ili na posudbu. Nema spora da je iskustvo bilo presudna kategorija, jer sva tri nova angažmana imaju u svom nazivniku godine i karijeru kao temelj proljetne potrage za rezultatom.

U svakoj liniji Hajduk je doveo po jednog igrača, obranu pojačava Kalinić na vratima, sredinu iskusni zadnji vezni, 28-godišnji Fossati, te napad godinu dana stariji Kačaniklić. Hajduk je dovodio natjecateljski, uzimao je igrače koji bi mu trebali hitno podići skromni jesenski učinak.

Status Jaira i Gyurcsa

Obrazac ponašanja u zimskom mercatu nije ove sezone bitno drukčiji od prethodnih, pogotovo u dovođenju igrača. I proteklih pet sezona, s iznimkom zime 2018., Hajduk je skromno uzimao, i financijski i brojčano, ali je zato skupo prodavao. Tu je iznimka aktualnog zimskog mercata, jer još uvijek se čeka milijunski transfer.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX

Zadnjih sezona takve su velike poslove u zimu potpisivali Ante Palaversa, Lovre Kalinić, Andrija Balić, Ante Erceg, Franck Ohandza, Lorenco Šimić, Goran Milović i današnji kapetan Mijo Caktaš. Svi nabrojeni otišli su s Poljuda u transferima ispisanim s najmanje šest nula. Ove zime još se čeka takav posao koji bi klubu ipak trebao osigurati mirniju egzistenciju do kraja sezone. Mario Vušković je bio na meti Talijana, ali s obzirom na to da je s druge strane Jadrana, kao i u svim značajnim europskim tržištima, zimski prijelazni rok odavno gotov, ostaje prije svega nada u kapetana.

Mijo Caktaš je najveći adut Hajduka za profit u smiraju zimskog mercata. Jasno, ne znači da će se transfer dogoditi, uvijek može i iskusni Jairo iznenaditi nekom novom ponudom. Ili možda Gyurcso, ali s obzirom na formu i godine kontinuiteta, Caktaš je najjači tržišni adut Bijelih u mercatu koji će se do kraja veljače aktivno odvijati na svjetskim tržištima, uglavnom onim na istoku.

Ugovor mu ističe na ljeto, već je imao dvije ponude iz Kine, a s Hajdukom se nije dogovorio za produljenje. Logika kaže da u tom slučaju ima mogućnosti i za transfer. Za obje strane bolja opcija od beskorisnog sjedenja na tribinama.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. travanj 2024 08:12