IZAZOV U HRVATSKOJ

‘Dani Olmo mi je putokaz, i ja želim tako napredovati!‘ Bivši igrač Reala zna što želi ostvariti u HNL-u!

Pomalo senzacionalno stigao je u Hrvatsku, ali zna zašto je izabrao našu ligu, nimalo slučajno
Piše: Davor TrutinObjavljeno: 10. listopad 2020. 15:41

Kada je obznanjeno da jedan igrač Real Madrida dolazi na posudbu u redove šibenskog prvoligaša, u mnogim je medijima ta vijest izazvala prizvuk senzacije. I ne samo u Hrvatskoj. Ne dolazi se baš sa Santiaga Bernabeua u HNL bez obzira je li igrač član Realove seniorske momčadi ili ne. Primjerice, i madridski list As je na svojim stranicama zabilježio da Alvaro Martin de Frias dolazi u HNL, ali ne u Dinamo ili Hajduk, već u Šibenik, u redove novog hrvatskog prvoligaša.

Devetnaestogodišnji ofenzivni veznjak Kraljevskog kluba, točnije njihove juvenil A momčadi, i osvajač juniorske Lige prvaka 2020. godine, već je odigrao dva službena susreta za Šibenčane, i po mnogim ocjenama prvoligaš sa Šubićevca je naciljao pravog igrača, nikako ne “mačka u vreći”.

Bio sam na Ramljaku

U dvadesetak minuta debija protiv Osijeka prezentirao je djelić svoje vještine i odmah probudio maštu šibenskih navijača da će pomoći Rendulićevu sastavu odmah, a ne možda u perspektivi. Nekoliko dana kasnije realovac na posudbi u Šibeniku je odigrao gotovo 90 minuta u Zmijavcima, pomogavši Narančastima da prođu među 16 u Kupu.
S Alvarom smo popričali u klupskim prostorijama uz asistenciju Anela Karabega, negdašnjeg člana Šibenika i legendarnih Rođenih iz Mostara. Karabeg je pomogao u prijevodu jer mladi Španjolac ne govori neki drugi jezik, ali bivši fantazist sa Šubićevca ima određene poveznice s Alvarovom pričom...

Za početak smo novu šibensku “desetku” pitali kako se snašao u novom okružju, novoj zemlji, daleko od domovine.
- Super mi je u Šibeniku - odmah je ispalio simpatični mladić, te nastavio:
- Ekipa me prihvatila sjajno i za sada mogu izreći samo pozitivne reakcije.

Naravno, zanimalo nas je kako je uopće došlo do toga da je izabrao dolazak u Hrvatsku, u redove šibenskog prvoligaša.
- Prvu informaciju dobio sam od mog agenta Juana Mate, inače oca poznatog španjolskog reprezentativca i aktualnog člana Manchester Uniteda. Imao sam opcije za odlazak u neke druge španjolske klubove, bilo je ponuda iz Engleske, ali odluka je pala na Hrvatsku. Iskreno, najviše me privukla mogućnost igranja u Prvoj ligi, a Hrvatska nije nepoznata nogometna zemlja.

Dapače, vaša reprezentacija je svjetski poznata, kao i vaši igrači - kaže nam Alvaro. Njegov agent je, dakle, Juan Mata. Otac slavnog igrača je i sam nekoć bio profesionalni nogometaš, a suigrač u Burgosu bio mu je baš Anel Karabeg. Kako je mali svijet, odmah smo primijetili.

Šibenik?
- Znao sam da su prvoligaši i to mi je bilo najvažnije. Osim toga, tu je nekolicina Kolumbijaca s kojima mi je olakšana komunikacija, mlada ekipa, projekt koji se ovdje stvara koliko sam čuo. Potpisao sam posudbu na jednu sezonu, a opcijom otkupa ugovora od Reala.

Koliko je znao o HNL-u?
- Znam za Dinamo Zagreb, za Hajduk Split, a u Hrvatskoj sam bio dva puta i na Memorijalu Mladena Ramljaka u Zagrebu s Realom.

Obitelj me podržala

Kako su tu odluku prihvatili njegovi najbliži, otac koji je zajedno s njim i došao u Šibenik, majka, prijatelji, suigrači iz Reala?
- Dobro su reagirali i podržali me u mojoj odluci. Otac je bio samnom kada sam došao, a majka kao majka, malo je tužna jer nisam više kod kuće. Ali, najvažnije je da ona zadovoljna ako sam i ja sretan i zadovoljan. A kako sam rekao, za sada je sve O.K.

Alvaro je rođen u Madridu, ali ne živi u španjolskoj prijestolnici, već u jednom malom mjestu sedamdesetak kilometara od glavnoga grada.
- Rođen sam u Madridu, a živim u Ocani, malom mjestu u provinciji Toledo. Godinama putujem svakodnevno na treninge u Madrid.

Kako je tekla njegova dosadašnja karijera?
- Moj matični klub je Noblejas, mali seoski klub blizu moga mjesta stanovanja. Potom sam tri godine proveo u Getafeu, a 2013. godine sam stigao u Real Madrid, u njihov pomladak. Tamo sam proveo četiri sezone i prošao sve uzraste do juniora, kada sam 2017. postao član Realove akademije La Fabrica. Jednu sezonu sam bio i u Rayo Vallecanu.

Karizma Raula

S juniorima Reala je ove godine postao i osvajač Lige prvaka za taj uzrast. U toj momčadi ga je trenirao legendarni Raul Gonzalez, Realova ikona. Za nenadmašnog strijelca znamo kakav je bio igrač, ali malo se zna kakav je trener?
- Raul ima veliku karizmu kao Realova legenda, ali i kao trener ima veliki potencijal. Traži od igrača borbu do krajnjih granica, uvijek teži nadigravanju i igri da se zabije gol više od suparnika.

Alvaro je dao obol u tom trofeju s nekoliko odigranih utakmica, zabio je i jedan gol uglavnom ulazeći s klupe. Gdje ga je Raul vidio u momčadi, na kojoj poziciji?
- Uglavnom sam igrao na desnoj strani kao krilo, iako sam neke utakmice odigrao i kao polušpica. Na tom mjestu igrao je jedan drugi dečko, koji je bio standardan, pa sam više pokrivao tu krilnu poziciju.

Znakovito, po dolasku u Šibenik uzeo je dres s brojem 10. To sa sobom nosi i veliku odgovornost i očekivanja?
- Sigurno, desetke su uvijek pod posebnim povećalom. Znam da sam novi igrač, mlad, i da mi je dolazak u Šibenik zapravo seniorski debi u karijeri. Svjestan sam da netko tko dolazi iz Reala izaziva posebnu pozornost, očekivanja i nadam se da neću razočarati ovdašnje ljude, navijače. Spremam sam raditi, učiti i želim pomoći Šibeniku da ostvari svoje ciljeve, i naravno da sebe razvijem kao igrača.

Liga je dobra

Kada se spomene Hrvatska mnogima je prva asocijacija Luka Modrić. Ni Alvaro nije iznimka...
- Luka je strašan igrač, moj numero uno! Obožavam ga gledati i naravno da mi je želja postati takav igrač. Nažalost, nisam ga uspio upoznati, nadam se da hoću.

Osim kapetana Vatrenih, koji mu se još nogometaš uvukao pod kožu.
- Benzema i Juan Mata, naravno ha-ha…
Kada je lansirana vijest o njegovu dolasku u Šibenik, mnogi su Alvarov transfer usporedili s onim Danija Olma. Sadašnji član udarne postave Furije došao je u Dinamo kao veliki talent iz La Masije i postao Dinamov posao stoljeća.

- Čuo sam naravno za Danija Olma, odnosno znam za njegov put. Sigurno da mi je to jedan putokaz i želja da i ja možda ostvarim nešto takvo. Ali treba ići polako, tek sam došao, još se privikavam na posve nove ljude, okružje i uvjete.
Osjetio je neke minute u HNL-u, kako mu se čini kvaliteta loptanja u Hrvata?
- Nisam previše imao prilike upoznati snagu i kvalitetu suparnika, ali protiv Osijeka sam spoznao da je HNL dobra liga. Najveća razlika između recimo igranja u drugoj momčadi Reala i Šibenika je taktika, u Realu se puno naglaska stavlja na taktiku, na tehničke detalje, dok se ovdje preferira čvrsti nogomet, s puno duela. Ima dobrih, zanimljivih igrača i veselim se novim izazovima.

Već prvih dana boravka u Krešimirovu gradu na svojoj koži je osjetio kako udara jugo. A tek kada stignu bure… Uskoro će osjetiti i Poljud, jer Šibenik dolazi Hajduku u idućem kolu.
- Čuo sam za to lokalno rivalstvo, ali ne znam puno stvari o tome. Radujem se nastupu u svakoj utakmici, a posebno u pravim nogometnim atmosferama - kazao nam je na kraju razgovora prvi Španjolac u redovima Šibenika i prvi Realov igrač na Šubićevcu.

Igrački počeci:
Noblejas (2005. - 2009.), Getafe (2009. - 2012.),
Mlađe kategorije Reala: Alevin A (2012. - 2013.), Infantil B (2013. - 2014.), Infantil A (2014. - 2015.), Cadete B (2015. - 2016.), Rayo Vallecano (2016. - 2017.), Juvenil C (2017. - 2018.), Juvenil A (2018. - 2020.)

OVOLJETNI DOLASCI U HNK ŠIBENIK

Silvio Anočić (Roma), Arijan Mršulja (Zemun), Emir Sahiti (Hajduk, posudba), Deni Jurić (Rudeš), Josip Kvesić (Široki Brijeg), Ivica Batarelo (Hajduk), Isnik Alimi (Atalanta, posudba), Juan Camillo Mesa, Diego Nieva, Yeferson, Angulo (America de Cali, posudba), Alvaro Martin de Frias (Real Madrid, posudba)

2001.
rođen je Alvaro Martin de Frias u Madridu, rođendan slavi 15. siječnja

Sunce, kao u mojoj Castilli, dobar je predznak ove priče

S kim se najviše druži u svlačionici?
- Najviše s dečkima iz Kolumbije zbog jezika.
Koliko je uspio upoznati Šibenik, jedini hrvatski grad i jedan od rijektkih u svijetu s dva Unescova spomenika, njegove ulice, trgove, ljude?
- Nažalost, još nisam stigao puno vidjeti, tek sam uspio napraviti jedan kratki đir. Već to što sam vidio bilo mi je dovoljno da spoznam ljepote Šibenika, koji je stari grad. Ali, bit će vremena i za pomnije upoznavanje grada i njegovih ljepota.
Osim grada, Alvaru se sviđa i klima.
- Dočekalo me sunce, kao u mojoj Castilli…To je bio dobar predznak, ha-ha. Samo neka potraje.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
12. travanj 2024 22:19