Početni udarac izveo je ratni veteran Ivan Lukić Zolja
 Damir Krajac / CROPIX CROPIX
DEKOR NA MAKSIMIRU

DERBI DINAMA I HAJDUKA PRATILI SKAUTI NAJUGLEDNIJIH EUROPSKIH KLUBOVA Izbornika Dalića nije bilo, Atalantin špijun se sakrio

Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 22. studeni 2019. 21:09

Više od 15.000 gledatelja bilo je na maksimirskim tribinama, najveći hrvatski derbi odigran je tako u zadovoljavajućem dekoru. Bilo je sumnji da će posjet podbaciti, pronalazili su se svakojaki razlozi, no zapravo je postojao samo jedan zbog kojeg bi Maksimir objektivno zjapio prazniji nego što bi trebao biti. A taj je vezan uz vremensku nepogodu, samo hladnoća i kiša bili bi suvislo opravdanje za podbačaj na tribinama.

Srećom, niti je bilo hladno, niti je bilo kiše... Cijene ulaznica bile su korektne za ovakvu utakmicu (Sjever i Jug po 50 kuna, Istok 70, Zapad 90 kuna), nije to bio udar na džep prosječnog navijača i logično je bilo da barem 15.000 ljudi dođe na tribine. A toliko ih je i bilo.

Pomalo su čudne bile teze da je ovo bio loš termin za utakmicu. Petak, 18 sati... Pa ima li ljepšeg završetka radnoga tjedna u metropoli od odlaska na najveći derbi hrvatskog nogometa? Općenito su te priče o dobrim i lošim terminima pucanj u prazno. Želi li netko ići na utakmicu, svaki mu je termin dobar! Odnosno, nije li mu posjet Maksimiru primaran, lako će pronaći izgovor i alibi za nedolazak.

Na tribinama se vodila navijačka bitka, nisu se, nažalost, ni ovaj put mogle izbjeći pirotehničke naprave i obostrane uvrede sa Sjevera i Juga. Srećom, više se navijalo za svoje, nego što se vrijeđalo suparnika, pa je tako i zvučna kulisa bila ipak primjerena derbiju. Brojniji su Bad Blue Boysi na Sjeveru bili i glasniji od Torcide s Juga, a u nekoliko se navrata i plavi Istok uključio gromkim bodrenjem zagrebačkog kluba. Kao u dobra stara vremena...

U svečanoj loži ovaj put nije bilo izbornika Zlatka Dalića, tamo smo vidjeli Dalićeve suradnike Ognjena Vukojevića i Nikolu Jerkana, a HNS su predstavljali Marijan Kustić i Zorislav Srebrić. Bilo je i niz bivših Dinamovih igrača, a golema je gužva bila u ložama u kojima su bili brojni skauti i predstavnici inozemnih klubova. Bliži se zimski prijelazni rok, Dinamovi su igrači tražena i 'vruća roba', pa je tako velik broj klubova poslao svoje izaslanike.

Bili su tu menadžeri i skauti Bayera iz Leverkusena, Wolfsburga, Werdera, Milana, Juventusa, Intera, Valencije, madridskog Atletica, Lyona, Marseillea, zacijelo i brojnih drugih klubova koji se nisu službeno najavili Dinamu, a došli su u Zagreb na najveću utakmicu hrvatskog nogometa. Zanimljivo, Dinamu dolazak nisu najavili predstavnici Atalante, no vjerojatno je netko od skauta talijanskog kluba bio u Maksimiru, kako bi 'snimio' Plave uoči važnoga međusobnog okršaja u utorak u Milanu u Ligi prvaka.

Dinamovi su nogometaši igrali u dresovima sa siluetom vukovarskog vodotornja, a ti će unikatni dresovi biti dostupni na aukciji radi prikupljanja novca za liječenje dječaka Šimuna Stojanovića. Početna cijena svakoga dresa na aukciji bit će 500 kuna.

Istaknimo da je početni udarac na derbiju izveo hrvatski branitelj, pukovnik Hrvatske vojske, Ivan Lukić - Zolja, dinamovac koji je od maksimirskog kluba na poklon dobio dres s brojem 91. Zolja je bio četiri puta ranjavan u Domovinskom ratu, a u logoru je proveo 269 dana. Nagrađen je gromkim pljeskom svih navijača i nakon održane minute šutnje u spomen na Vukovar i sve žrtve Domovinskog rata, Zolja je izveo i početni udarac.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
07. svibanj 2024 15:58