Ivan Peric / CROPIX CROPIX
GODINA DANA BEZ PORAZA

DERBI NE MOŽE DOĆI U GORE VRIJEME ZA BIJELO-PLAVE: Prije tri susreta s 'velikima' upisana su dva mršava remija, a ono najgore tek dolazi

Piše: Darko RužićObjavljeno: 15. veljača 2020. 10:28

Na prste jedne ruke, za sada, mogu se nabrojiti pobjede Bijelo-plavih nad Dinamom u Gradskom vrtu.

Modri su s travnjaka tog stadiona s rukama podignutima u zrak, proslavljajući pobjedu, odlazili čak 26 puta. Dovoljno je to podataka iz prošlosti koje svjedoče da Osijek i ove nedjelje čeka teška, ne i nemoguća misija.

Osvrtanje na prošlost zahtijeva i pogled u nešto bliže vrijeme, a činjenice govore da su kao domaćini Bijelo-plavi pobijedili Dinamo u sezoni 2018./2019. rezultatom 2:1, a u posljednjem njihovu ogledu u Gradskom vrtu u sezoni 2019./2020. nije bilo ni pobjednika niti postignutih pogodaka.

Kritički tonovi

Ove nedjelje Dinamo dolazi Osijeku u goste kada je to, naoko, najmanje poželjno. Iako će se iz redova prvoligaša s Drave najčešće čuti kako na njihovu stadionu nitko nije favorit, pa ni Dinamo, jasno je da se na taj način ohrabruju i pune samopouzdanjem. Neprijeporno je da Bijelo-plavi u derbijima, a nedjeljna utakmica to svakako jest, igraju s posebnim motivima i nadahnućem pri čemu iz sebe izvlače najviše što mogu i daju najviše što znaju. Njihov je problem u sadašnjosti pak u okolnosti da im start u proljetni dio sezone nije krenuo po željama i planovima.

Dok se na prvu utakmicu koju su odigrali na gostovanju kod Gorice još i može gledati na neki način blagonaklono i reći nisu pobijedili, ali nisu ni izgubili, pa ih poštedjeti daljnjih kritičkih tonova, onaj drugi nastup kada su s Interom na svom stadionu podijelili plijen ipak je nešto drugo. Kiks, svakako. Međutim, pred dolazak Dinama veći je uteg s kojim i novi imperativ.

Osijek, 080220.
Stadion Gradski vrt.
Utakmica 21. kola HT Prve lige izmedju NK Osijek i Inter Zapresic.
Na fotografiji: Eros Grezda.
Foto: Ivan Peric / CROPIX
Ivan Peric / CROPIX CROPIX

Osijekova sadašnjost više nije niti može, a i niti smije biti zadovoljavanje rezultatskim ishodom koji nije poraz. Njemu treba više. On je dio društva koje predstavlja vrh kvalitete HNL-a i u kojem se kroz prvenstvo dijele pozicije za izlazak u Europu. Nedjeljni derbi i kroz tu prizmu gledajući dobiva na posebnoj važnosti. Pobjeda bi bila veliki uspjeh i povratak sigurnosti Bijelo-plavima. Neodlučen ishod bio bi prihvaćen kao - bolje išta nego ništa. A o porazu se nitko i ne usudi ni razmišljati. Ne samo zbog te utakmice, već i zbog onoga što slijedi u iduća dva susreta, opet derbija, kada će Osijek prvo u goste Rijeci, a onda na svom stadionu dočekuje Hajduk. Brige su to s kojima su svi u prvoligašu suočeni. Nisu došle same po sebi i preko noći, znao se raspored natjecanja odavno ranije. No, nije se znalo da će nakon dva odigrana kola na jesenski konto biti dodana samo dva boda od mogućih šest.

- Sve ćemo analizirati, tijekom ovog tjedna i ono što nije bilo na potrebnoj razini popraviti, ali i okrenuti se derbijima koji su pred nama - izjavio je već nakon utakmice s Interom trener Bijelo-plavih Ivica Kulešević.

Skrivanje karata

Prvi je to put da je pogledao i dalje, ne samo do idućeg protivnika, nego je svoje misli sažeo u paket za tri predstojeća derbija. Možda mu se samo i omaklo, jer u pravilu, spreman je govoriti o prvoj idućoj utakmici. O onima koje nakon dolaze nakon toga govorit će po redu, kako na red i dolaze. Ali izvjesno je sva mu je (pre)okupacija ovih dana, svaki dan kako se nedjelja približava i sve više i više, na derbi s Dinamom. Ne treba očekivati da će otkriti karte unaprijed. Svom će kolegi, nekoć i suigraču u Osijeku, Nenadu Bjelici pokušati složiti taktičku zamku u koju se nada uhvatiti njegove Modre. No, najbitnije mu je da na raspolaganju za tu utakmicu ima najširi mogući kadar iz kojeg će izvlačiti adute za derbi, miris kojeg se već danima osjeća u gradu na Dravi. I ulaznice su stavljene u prodaju, jer kao i uvijek kada dolazi u Gradski vrt Dinamo, zanimanje simpatizera nogometa, gledatelja je veliko. To je i očekivano.

Zanimljivo će biti kakvu će taktiku Kulešević izabrati, koju jedanaestoricu u početku poslati na travnjak. Nekih će promjena sigurno biti. Rezultat je u nedjelju u prvom planu, čak i nauštrb umjetničkom dojmu koji nitko privržen prvoligašu s Drave u ovom trenutku ni ne traži. Samo bodove. Makar će s druge strane biti najteži mogući, najkvalitetniji protivnik...

Osijek je svoj Gradski vrt učinio pravom tvrđavom. Godina je dana prošla otkako u njemu Bijelo-plavi ne znaju za poraz, još od Hajduka 3. veljače (0:1). Žele da se taj niz i nastavi, ali i više od toga. Pobijediti Dinamo je ono o čemu Bijelo-plavi sanjaju i što priželjkuju, ali s izjavama o tome se ne bahate i ne razmeću. Priču su, očito, zanemarili jer “pričat” će na travnjaku.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 15:29