Tom Dubravec / CROPIX / CROPIX
BITKA ZA SPLIT

VIDEO, FOTO: DERBI SVETOG DUJE: HAJDUK MAJSTORIJOM 'PREOKRENUO' GRADSKE RIVALE Pogledajte golčinu mladog talenta o kojoj će se dugo pričati

Hajduk je pobijedio Split u 12. kolu HNL-a rezultatom 2:1. Strijelci su bili Futacs (57.) iz 11-erca i Toma Bašić u 81. za Hajduk te Pešić u 43. minuti za Split.
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 16. listopad 2016. 12:33

HAJDUK - SPLIT 2:1 (Futacs 57-11m, T.Bašić 81'/Pešić 43')

SPLIT - Stadion Poljud. Gledatelja:7276. Sudac: Andrej Burilo (Osijek) - 7. Pomoćnici: Pataki i Zobenica. Četvrti sudac: Lučić. Delegat: T.Mamić.

STRIJELCI: 0-1 Pešić (42), 1-1 Futacs (56-11m), 2-1 T.Bašić (81)

HAJDUK (4-3-1-2): Kalinić - Juranović, Nižić, Šimić, Memolla - Kožulj (od 75. T.Bašić), Savvas (od 63. Tudor), Hamza - Vlašić - Futacs (od 85. Maganto), Said. TRENER: Marijan Pušnik.

SPLIT (4-2-3-1): Duka - Jurendić (od 69. Maglica), Dupovac, Mikulić (od 73. Fuštar), Vitus - Jakić n(od 76. Čvedukas), Boljat - Špehar, Pavlovski, Pešić - Ugrina. TRENER: Vjekoslav Lokica.

ŽUTI KARTONI: Said (17), Pavlovski (30), Ugrina (52), Pešić (74), Vitus (85).

CRVENI KARTON:

Hajduk je pobjedom u gradskom derbiju nastavio pozitivni niz, popeo se na treće mjesto i na kraju zasluženo pobiejdio. Teško su Bijeli došli do pobjede, preokretom u nastvaku nakon prvog dijela za zaborav. Split ostaje na zadnjem mjestu, ali odigrali su Crveni hrabru utakmicu na Poljudu.

Izgledali su bolje nego sugerira njihov položaj na ljestvici, čak mogu žaliti i za prigodom Fuštara koji je u sudačkoj nadoknadi imalo loptu u gužvi na
Gradski derbi nije napunio tribine Poljuda, dekor skromniji od očekivanog s obzirom da je u nedjeljno jutro Split živio u ozračju hajdučke fešte. Iznenadile su pristaše Crvenih na jugozapadu, nikada na Poljudu toliko transparenata podrške klubu iz Parka mladeži kojeg je stiglo podržati oko 100-injak navijača.

Hajduk je istrčao s dva napadača i Vlašićem u ulozi polušpica, dok je Split čvrsto stao u dva uska defanzivna bloka prepustivši Hajduku loptu skrativši pritom i prostor sa izlaskom obrane na 30-ak metara od vratiju Duke. U tom gustom rasporedu igrača na sredini terena Hajduk je djelovao bezidejno u prvom dijelu. Split je na odnmor odtišao sa prednošću, postigli su Crveni zgoditak nakon 635 minuta, odnosno 65 dana koliko je proteklo od utakmice sa Cibaliom sredinom kolovoza. Iskoristili su jednu brzu kontru, svom bivšem klubu mrežu je zatresao Ivan Pešić. Split je iz jedne oduzete lopte u sredini terena došao do vodstva na poluvremenu, a što je Hajduk radio ? Pokušavao preko Savvasa dugim loptama pronaći visokog Futacsa. I nije imao uspjeha u tom naumu.

Gušila se igra Hajduka i u pokušajima ubacivanja s boka, htjeli su proći i kroz sredinu, ali nisu nigdje pronašli pravi prostor da bi ugrozili Duku. Iz nogometno siromašnog prvog dijela tek se nekoliko situacija može izdvojiti. Kalinić je u 7. minuti dobro uočio dugu loptu koja prelazi njegove stopere, pa je spremno otklonio opasnost istrčavanjem na 40 metara od svojh vratiju. Deset minuta kasnije prvo uzbuđenje i pred vratima Splita. Naizgled lagani šut Kožulja ispao je iz ruku vratara Duke, natrčao je Said, pao u kontaktu sa čuvarom mreže Crvenih, no Burilo je promptno izvadio žuti karton Hajdukovom napadaču. Split je uzvratio iz prekida, dvaput u istoj minuti (22') preko Boljata. Prvi je udarac glavom izvadio Kalinić ispod grede, a potom je iz kornera ponovno Boljat glavom pucao pored desne vratnice. S drugs trane, Duka je bio besposlen.

Hajduk je imao loptu, ali cijelo prvo poluvrijeme nije znao što napraviti s tom loptom. Zato su Bijeli na odmor ispraćeni zvižducima. Zbog bezidejnosti, manjka agresivnosti i naposlijetku negativnog rezultata. Da bi sve to ispravili, ubacili su Bijeli u višu vrzinu na početku drugog dijela. Hamza je u 52. minuti na asistenciju Vlašića imao sa 10 metara sjajnu prigodu, ali otišla je lopta pored desne vratnice.

Bila je to najava poravnanja koje je stiglo u 56. minuti iz kaznenog udarca, a tri minute kasnije morao je Duka spašavati nakon snažnog udarca Kožulja, a u 65. je loptu izvukao iz nogu Saida. Igra se na startu drugog dijela potpuno preselila pred vrata Splita, obrana gostiju stisla se na vrhu kaznenog prostora dok je Hajduk tražio drugi pogodak. Ali, imao je Pešić i u naletu Hajduka dobar odgovor, sijevnuo je njgeov udarac pored lijeve Kalinićeve vratnice u 71. minuti.

Tablice vam donosi SofaScore - rezultati uživo

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
14. svibanj 2024 00:08