NK Rijeka
SJAJAN BEK

Dijete Napulja na posudbi u Rijeci: ‘Nisam ni sanjao da ću europsku utakmicu igrati baš protiv Napolija‘

Armando Anastasio, dijete Napulja, mladi lijevi bočni koji je iz Monze stigao na posudbu u riječki klub
Piše: Orlando RivettiObjavljeno: 15. listopad 2020. 20:41

Stigao je na posudbu iz Monze, talijanskog drugoligaša, u vlasništvu Silvija Berlusconija i njegove desne ruke iz doba slavnog Milana, Adriana Gallianija. Kluba koji, naravno, želi u Serie A. Galliani tvrdi da njihov uzor nije njihov veliki Milan, niti Juventus ili Inter, već današnja Atalanta.

Zaljev je inspiracija

Armando Anastasio novi je igrač Rijeke na posudbi. Lijevi bočni. Pet godina član Napolija, razdoblje koje je proveo uglavnom na posudbama - Padova, AlbinoLeffe, Carpi, Parma, Cosenza dok Monza nije otkupila njegov ugovor.
- U Rijeci, bolje rečeno u Opatiji, gdje živim, kao da sam na balkonu svoje četvrti Posillipo u Napulju. Puca pogled na zaljev, more... Čeka se sunce. Predivno. Vratio sam se kući... Ljudi su susretljivi, govore talijanski. Dobro, nema Vezuva, ali Zaljev je inspiracija... - govori Armando, 24 godine.
Za Anastasia ovo je šesta posudba. Kazna ili...
- Izgubio sam malo evidenciju, ali promijenio sam puno klubova. Nikakva kazna, samo nova iskustva. Sada mi se ukazala inozemna mogućnost, novo iskustva, iskreno se radujem. Došao sam drage volje, a kada sam u dva dana upoznao svoj novi grad, dobio sam novu inspiraciju. Uvjeti na Rujevici, grad... Na meni je izboriti se za mjesto u momčadi.
Uvijek na poziciji lijevog bočnog, od omladinskih dana Napolija. U mladim sastavima Azzurra. Šest klubova je promijenio, ali nigdje Hrvata u ekipi...
- Upoznao sam sada Marića, koji je stigao iz Osijeka. Marić mi je pričao o HNL-u, o kvalitetnom natjecanju. O svojim iskustvima u susretu s Riječanima, koji su godinama jedna od najboljih hrvatskih momčadi. Impresionirao me mali stadion, uvjeti u kampu. Idealni uvjeti za rad i dobro živjeti. Ne, nisam poznavao nikoga od igrača Rijeke, pa ni lijevog bočnog. Sada smo se upoznali...

Napoli je jak ove godine...
- Ne samo ove, puno sezona. Maradona je povijest Napulja. Sada je Gattuso sjajan trener, vodi Napoli prema visokim ciljevima. Sada igraju s Atalantom, to će biti festival nogometne ljepote. Nadam se da će Napoli osvojiti prvenstvo Italije, ali Serie A nije nikad bila teža. Svi su se pojačali. Jaki su Inter, Napoli, Atalanta, pa Juventus. Nekada je Juventus dominirao, sada će biti veselo.

Lavina emocija

Monza želi izboriti Serie A.
- Sve je posloženo, ostvarit će zadani cilj. Serie B zahtjevno je prvenstvo, ali Monza je spremna.
Europska liga. Napoli stiže na Rujevicu 5. studenoga, a 26. istog mjeseca igra se na San Paolu...
- Kakva lavina emocija. Nitko sretniji od mene ako uspijem izboriti mjesto u početnom sastavu. Nisam mogao ni sanjati da ću europsku utakmicu igrati protiv Napolija. Moramo razmišljati o sebi, emocije padaju u drugi plan. Trenerova je to briga.

Nikoga ne kopira

Italija je preko puta, Rijeka nije nepoznata...
- Gledao sam kada su dobili Milan s Gattusom na Rujevici. Rijeka ima bogatu povijest. Europsku i hrvatsku.
U Rijeci je rođen prvi reprezentativac Napolija u dresu Azzurra, Marcello Mihalich. Zaigrao je za Italiju 1. prosinca 1929. godine. Napoli je na riječkoj Kantridi igrao protiv Fiumane 1:1, 26. svibnja 1929. godine, posljednje sezone Serie A u dvije skupine.
Zbog čega broj 23?
- Ništa posebno. Sviđa mi se broj.
Nema uzora...
- Pratim nekoliko igrača, ali nikoga ne kopiram.
Novi trener, Rožman?
- Ima viziju. Treninzi su naporni. Zaigrati protiv Napolija sada je moj san.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 17:20