GORAN MEHKEK/Cropix
ZADNJIH SEDAM KOLA HNL-A

Dinamo bi mogao otvoriti šampanjac u Hajdukovom dnevnom boravku, a Čanadi ide stopama Roberta Martíneza

Smrzavanje u sjeni novog/starog prvaka kao da nije dovoljno bolno iskustvo za Bijele
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 20. travanj 2023. 07:57

Premda je pitanje prvaka praktički riješeno, domaća prvoligaška utrka ipak nije kamilica od natjecanja. Sedam kola prije kraja kampanje kalendar nam otkriva da bi Dinamo mogao matematički osigurati titulu baš u derbiju i da Gorica na osječki benzin juri prema spasu, prepuštajući Damiru Čanadiju na klupi Šibenika rijetku privilegiju... Donosimo pet stvari koje bi mogle obilježiti rasplet HNL-a.

1. Dinamo otvara šampanjac na Poljudu?

Dinamova pobjeda protiv Slavena, začinjena Hajdukovim porazom na Rujevici, polako borbu za titulu vodi prema bespućima matematičke neozbiljnosti. U tom pustinjski monotonom pejsažu lider SuperSport HNL-a najbližem konkurentu bježi za 12 bodova i uopće nije nemoguće zamisliti rasplet u kojem će njegova prednost do kraja kampanje dodatno narasti. Ali smrzavanje u sjeni novog/starog prvaka kao da nije dovoljno bolno iskustvo za ‘bijele‘, pa im kalendar natjecanja servira novu minu.

image

Luka Ivanušec

DAMIR KRAJAČ/Cropix

U slučaju da glatko apsolviraju sljedeća dva testa, Dinamo protiv Istre i Varaždina, a Hajduk protiv Varaždina i Gorice, nogometašima Igora Bišćana nasmiješit će se prilika da šampanjac otvore u dnevnom boravku najvećeg rivala. Doći će na Poljud s plus 12 na računu i za matematičku potvrdu naslova tada će im biti dovoljan već remi. Posljednja četiri kola trener bi na koncu mogao pretvoriti u veliku audiciju talenata. Derbi je na rasporedu 30. travnja.

2. Lekin apsurd: u Hajduku najbolji učinak karijere

Predstavljen kao moderan i progresivan trener koji će Hajduk približiti Dinamu, a možda i napasti titulu, Ivan Leko je nakon samo tri mjeseca u sedlu prerastao u hodajuću metu kritičara i navijača. Svašta ćete pronaći u optužnici. Nije taktički fleksibilan, gradio bi atraktivnu igru, a ne umije pokrpati rasklimanu obranu, na svakom oštrijem zavoju završi ozbiljno karamboliran. I statistika, uostalom, dokazuje da je Leko promašaj, zar ne?

image

Ivan Leko

VOJKO BAŠIĆ/Cropix

Zapravo - ne. Apsurd koji prati Leku na povratku ogleda se u podatku da je učinkom od 57 posto uspješnosti pomaknuo osobne granice. Da, on je trofejni trener koji je s Club Bruggeom osvojio dvije ‘kante‘, ali je u 99 utakmica na klupi pretrpio 22 poraza (uspješnost 53 posto), a oko sličnih se vrijednosti vrtio i s Antwerpom I Shanghai Portom. Na usporednom testu s konkurentima koji će ga u borbi za naslov čekati sljedeće sezone Leko ozbiljno zaostaje jer Bišćan se kroz karijeru kreće oko praga od 60 posto uspješnosti, dok je Sergej Jakirović sa Zrinjskim i Rijekom letvicu podignuo bliže razini od 70 posto.

3. Gorica i Osijek, posve originalno savezništvo

Procijenivši da mu viškovi narušavaju harmoniju u svlačionici, Osijekov menadžment u siječnju je poslao Fućaka i Bralića na posudbu u Goricu, a onda i paket ukrasio mašnicom zvanom Ndockyt (stigao besplatno). Rezultat? Osječka ekspedicija zakotrljala je rezultatsku renesansu Željka Sopića i na dobrom je putu da očuva prvoligaški status kluba. Fućak, Bralić i Ndockyt združenim su naporima u ovoj polusezoni postigli već osam golova.

image

Kristijan Lovrić

TOM DUBRAVEC/CROPIX

Posebno nadahnut u toj priči je 24-godišnji robusni napadač Fućak, koji se pobrinuo za golgeterske simultanke protiv Lokomotive (strijelac za 1-0) i Osijeka (dvostruki za 2-0), a pogotkom se upisao i u onaj 5-4 triler protiv Istre. Stoper Bralić dodao je tri gola (Hajduk, Istra, Šibenik), a Ndockyt je zatresao mrežu u derbiju začelja na Šubićevcu. U zaključku, Osijek baš jako voli Goricu: ne samo da je otkupio Kristijana Lovrića (dva gola od dolaska u Gradski vrt) za 2,25 milijuna eura, nego je Turopoljce nakon financijske injekcije počastio i galerijom vrijednih igrača.

4. Šibenik stopama Wigana i Kaiserslauterna

Damir Čanadi na pragu je ulaska u ekskluzivan klub trenera koji su u istoj sezoni osvajali kup i ispadali iz elitnog razreda. Najpoznatiji slučaj veže se uz Roberta Martíneza, koji je 2013. s Wiganom osvojio FA Cup pobijedivši u finalu City, ali samo kako bi zastor na sezonu spustio oproštajem od Premier lige. Španjolca u nastavku njegove avanture ispadanje nije koštalo imidža, potonuće je zaboravljeno, a osvojeni kup upisan mu je kao preporuka za niz budućih angažmana (Everton, Belgija i Portugal). Prije Wigana sličan je pothvat ostvario Kaiserslautern, koji je u finalu DFB Pokala 1996. pobijedio Karlsruhe i onda se oprostio od Bundeslige. Na južnoj hemisferi događalo se da i velikani zaglave usred ovakvih priča. Palmeiras, trostruki osvajač Cope Libertadores, je 2013. ispao iz top razreda, ali je utjehu pronašao u osvojenom nacionalnom kupu.

image

Damir Čanadi

NIKŠA STIPANIČEV/Cropix

5. Pola lige cilja Europu

Hajdukova pobjeda u finalu kupa promovira polovicu prvoligaša među aspirante za Europu jer i četvrto mjesto vodi u Uefina pretkola. Pet momčadi se stisnulo u pet bodova. Osijek je i dalje visoko na ljestvici, ali u slobodnom padu, bez pobjede u posljednjih 11 utakmica. Varaždin u ovoj jurnjavi stoji bodovno bolje od Istre, Slavena i Lokomotive, ali muči ga najteži raspored (Hajduk, Dinamo, Rijeka i Osijek). U otvorenoj borbi do ciljne ravnine očekujte neočekivano...

image
ŽELJKO HAJDINJAK/Cropix

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
10. svibanj 2024 10:34