Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
POVRATNIK ŠITUM

DINAMO DOBIO VELIKO 'POJAČANJE' U SVOM POHODU NA EUROPSKO PROLJEĆE 'Predvidio sam sve što nam se događa, ali ovo još uvijek nije naš vrhunac'

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 19. listopad 2018. 00:19

U Daruvaru je u prijateljskom susretu nakon više od dva mjeseca za Dinamo zaigrao Mario Šitum. Neobična ozljeda tetive kvadricepsa, s kakvom liječnici u Maksimiru nisu baš često imali posla, udaljila ga je s travnjaka u najintenzivnijem i najvažnijem dijelu jesenske polusezone.

Teško razdoblje

Mario Šitum, dolaskom Nenada Bjelice, trebao je ove sezone biti jedan od stožernih ljudi, ne samo na terenu, nego i u svlačionici. Jer, radio je s aktualnim trenerom u Speziji i Lechu, Bjelica ga jako cijeni i baš ga je on želio i u Dinamu. No, Šitum se ozlijedio protiv Rudeša, s kapetanskom vrpcom na ruci, morao je izići iz igre. Bilo je to 27. srpnja.

- Duga pauza, teško mi je bilo ovo razdoblje. Ni psihički ni fizički nije bilo ugodno, terapije, pregledi, utakmice koje gledaš s tribine. Ozljeda nije bila bezazlena, zato je dugo i trajalo, ali moram pohvaliti liječnike, fizioterapeute i sve u klubu, odradili su odličan posao. I sad sam opet dobro, sretan sam što sam opet na terenu - priča Šitum koji se u utakmici protiv Daruvara vratio na teren.

Zagreb, 220417. 
Stadion Maksimir.
Utakmica 29. kola MAXtv Prve lige,  GNK Dinamo - HNK Hajduk. 
Na fotografiji: Hysen Memolla, Mario Situm.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Foto: Damir Krajac / CROPIX

- Lijep je osjećaj ponovno igrati, biti na travnjaku. Ništa me ne boli, mišići su izdržali i baš se veselim novim utakmicama. Vjerujte, bila je to ozljeda koja mi je najteže pala od svih ozljeda dosad. U Dinamu uvijek želim dati još 10, 15 posto više od maksimuma, trudim se dodatno i nije mi lako kad ne mogu biti s momčadi, nego sve to moram gledati s tribine.

Možda ne zvuči lijepo, ali taj Dinamo mu dosad stvarno nije bio sretan. Kad god je ovdje, nikako ne može uloviti kontinuitet, pokazati što može, uvijek se nešto ispriječi.

- A tako ispada, ali znate kako se kaže, jak si koliko prepreka uspiješ preskočiti na putu do uspjeha. I koliko se puta podići nakon pada. Ja sigurno još nisam odustao, vjerujem da ću brzo biti pravi i onda se boriti za mjesto u momčadi. Naigrat ću se ja još u Dinamu, puno je utakmica i do kraja ove sezone, bit će prilike za sve.

Zagreb, 221016.
Stadion Maksimir.
Utakmica 13. kola MAXtv Prva liga izmedju GNK Dinamo i HNK Cibalia.  
Na fotografiji: Mario Situm.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic / CROPIX / CROPIX

Na kojoj poziciji? Naime, na onoj primarnoj, lijevom krilu, odlično se snašao Oršić, tu su još Menalo i Marin, desno se za mjesto ‘tuku’ Hajrović i Kadzior?

- Nisam sad još s trenerom razgovaro o tome, ali zna se da ja mogu pokriti četiri pozicije u momčadi, obje prednje i obje zadnje. I ne bih izdvajao nikoga od igrača, svi igraju dobro, svi su pokazali kvalitetu i konkurencija je izuzetna. Na meni je da se borim i izborim.

Bjelica za velikane

Šituma se često sjetimo kad gledamo ovogodišnji Dinamo. Jer, kad je Bjelica i službeno postao trener Modrih, upravo nam je Šitum u razgovoru rekao kako će izgledati nova momčad u Maksimiru. Da će to biti Dinamo koji će se tuči za svaku loptu, Dinamo koji će vratiti navijače na stadion, imati sjajnu atmosferu u momčadi i napraviti europski rezultat.

- Sjećate se što sam pričao, sve sam predvidio. Ali, nisam ni mogao promašiti, jer već godinama radim sa šefom, znam što on traži, znam kako smo radili u Lechu ili Speziji, njegova filozofija mi je dobro poznata. On voli sjajne individualce i kvalitetne igrače, no u prvom mu je planu momčad, sve je podređeno zajedničkom cilju. Uspio je to već sad napraviti i u Dinamu, stvarno je atmosfera u svlačionici pozitivna, sve je idealno. Ovog ljeta su se dogodile promjene na svim razinama, od Uprave do momčadi, došao je Bjelica i dodatno razbudio čitav klub, počeli su se vraćati navijači. Kažem, meni sve to nije iznenađenje, ja sam znao kako će Dinamo izgledati ove sezone. I sad sam siguran, Bjelica će u karijeri voditi i veće klubove od Dinama.

Torino, Italija, 071216.
Stadion Juventusa.
Utakmica 6. kola skupine H, UEFA Lige prvaka, 
FC Juventus - GNK Dinamo.
Na fotografiji:  Mario Situm, Mario Mandzukic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX

Sve sad izgleda idealno, pohvale svima, ne samo treneru, stižu sa svih strana. Međutim, znamo da je ovo škakljivo razdoblje, da je vrlo često Dinamo baš u ovo doba počeo padati s formom i rezultatima, prijeti li i sad ta opasnost?

- Mislim da se to sad neće dogoditi, da mi još nismo dosegnuli vrhunac. Šef jako dobro kontrolira formu igrača, rotira momčad, ponekad i kad pobijedimo nije sasvim zadovoljan, pazi da se ne opustimo i ne krenemo nizbrdo. U takvom ozračju svi žele biti još bolji, boriti se za poziciju, stalno idemo naprijed i naprijed. Zato vjerujem da ćemo biti još kvalitetniji i da nema straha da upadnemo u neki crni niz poraza ili loših igara.

Osigurati proljeće

Utakmice protiv Spartaka iz Trnave nameću se kao ključne na europskom putu?

- Sigurno su ključne i mi ćemo se svi tako i pripremati. Imamo priliku već u tih 180 minuta, uz povoljne rezultate s drugih terena, riješiti sve dvojbe i osigurati europsko proljeće, moramo to svakako iskoristiti.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 06:08